Skip to content
WikilyPlanet Zoo 2
All games21 Wikis · pick your game
ZoopediaAll animals
All games21 Wikis · pick your game
Black Wildebeest

Black Wildebeest

Connochaetes gnou
  • Habitat

Overview

The black wildebeest (or Connochaetes gnou) is a large ungulate species native to Southern Africa, also known as the white-tailed gnu after the distinctive noise they make when alarmed. The species is recognisable by a brown-black coat and L-shaped horns, and distinctive white tail. Both sexes have thick, bushy manes. Males tend to be slightly darker and larger than females, standing 1.11m to 1.21m tall at the shoulder and weighing 147kg to 193kg. Females stand 1.06m to 1.16m tall and weigh 120kg to 160kg.

Black Wildebeest

Found in Southern Africa

Regions

Biomes

Appearance

Black Wildebeest

Male

Black Wildebeest

Female

Black Wildebeest

Juvenile

Colourmorphs

Albino male
Albino female
Albino juvenile

Size & weight

Size

Shoulder height: 1.05 to 1.1 m

Human
Male
Female

Weight

Male

170 kg

Female

140 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Common Hippopotamus.

Measured as Shoulder height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

410 m² + 40 m² per extra animal

Shelter

10 m² per animal

Environment

Temperature

14 to 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Habitat

Dislikes

Snow

Terrain

  • Sand 0-20%
  • Soil 20-60%
  • Rock 0-20%
  • Long Grass 25-80%
  • Waterlogged 0-10%
  • Grass 30-80%

Thriving Relationships

African Savannah: sharing a habitat with one of these species fulfils a Thriving requirement.

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild population

11,160

11,160 in the wild. Rank 22 of 58 species with a known count, smallest first.

Today a species of Least Concern, the black wildebeest has a dark past. Once widespread across the grasslands of Southern Africa, it was almost driven to extinction in the 19th and 20th centuries due to uncontrolled hunting. Open grassland conversion into farmland restricted migration paths, and the remaining fragmented and isolated populations were highly vulnerable to genetic bottlenecks, disease and predation. While the population has stabilised somewhat, they are still threatened by poaching and vehicle collision today. Black wildebeest are fully protected in several Southern African countries, and populations are reintroduced to National Parks, private reserves and conservancies. Using wildlife corridors and large unfenced areas, populations are connected to maintain genetic diversity. Additionally, captive breeding programs in reserves and zoos reinforce populations and safeguard against extinction. Together, legal protection and conservation measures have helped black wildebeest recover from near-extinction, turning them into a conservation success story, though ongoing management is essential to sustain their long-term survival.

Zoopedia sketchbook

Black Wildebeest

Social & reproduction

Keeper notes

Black wildebeest live in large herds comprised of groups of related females and their young offspring; bachelor herds of young males; and dominant bulls who establish territory in the foraging grounds, guarding females moving through his range. During the breeding season from February to April, dominant bulls gather harems of receptive females on their territories. The male determines if a female is in oestrus by sampling her urine and mates with her, if receptive. Males will defend their harems from rivals, and spend little time grazing during this time, leaving them weakened at the end of the season. A pregnancy lasts for 8.5 months before the female gives birth to a single calf. Unlike other herding species, black wildebeest calves are born directly in the herd and are not hidden away. The calf remains close to its mother for about a year and nursed for 6 to 8 months, though it will begin eating solid food as early as 1 month old. When the mother gives birth to her next calf a year later, the young become independent from her. Females remain with their natal herd, and males join bachelor herds. Sexual maturity is reached at about 3 years old.

Group and breeding

Group

Group name

Herd

Group size

4-20 (up to 1 male, up to 19 females)

Male bachelor group

1-9

Female bachelor group

1-20

Offspring dispersal

Male offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

15-22 years

Age of sexual maturity

2 years

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

8 months

Interbirth period

4 months

Litter size

1

Mating system

Polygynous

Mating season

Spring

Reproduction in captivity

Very Easy

Dominance

Territory bulls, female hierarchy within herd

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 5 objects or plants with the Bushes tag
Level 2Black Wildebeest Fact Sheet
Level 3Thriving Requirement 2: Water Surface Area
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 15 objects or plants with the Grass tag
Level 6Thriving Requirement 5: African Savannah Social Group; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Great Rift Valley Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group1 to 5 males, 3 to 12 females
Male Bachelor HerdMale group4 to 9 males
Female GroupFemale group4 to 15 females

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredGrassland

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • The horns of the black wildebeest are significantly larger and heavier than those of the blue wildebeest.
  • Both male and female wildebeest have horns, but the males' horns are longer and thicker than the females'.
  • During the mating season, dominant male wildebeests do not eat or sleep as they are so intent on mating and defending their mates from rival males.
  • Black wildebeest can run up to 80km/h when running from predators such as lions and hyenas.
  • Female groups of black wildebeest are strongly bonded and will be hostile to unknown females trying to join their group.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Bovidae

Genus

Connochaetes

Species

Connochaetes gnou
Black Wildebeest

Black Wildebeest

Connochaetes gnou

Class

Mammal

Found in

Africa

Least concern

LC

Enclosure

Habitat

Biomes

Grassland

Shoulder height

1.05 to 1.1 m

Weight

140 to 170 kg

Barrier grade

Base game

Join the creator communityThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)