Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Common Hippopotamus

Common Hippopotamus

Hippopotamus amphibius
  • Habitat

Overview

The common hippopotamus (or Hippopotamus amphibius) is a large mammal native to the rivers of Sub-Saharan Africa. They are large, water-dwelling animals with long protruding teeth, nostrils on the top of their snout, small ears and thick grey-brown skin. Males are 4m to 5m long and weigh between 1500kg and 2000kg, whereas females measure between 3.3m and 4.2m, and weigh 1000kg to 1500kg.

Common Hippopotamus

Found in Africa

Appearance

Common Hippopotamus

Male

Common Hippopotamus

Female

Common Hippopotamus

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic male
Leucistic male
Leucistic female
Leucistic female
Leucistic juvenile
Leucistic juvenile

Size & weight

Size

Length: 3.75 to 4.5 m

Human
Male
Female

Weight

Male

1,750 kg

Female

1,250 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Common Hippopotamus.

Juvenile

Juvenile weight

125 kg

Measured as Length. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 4 of 5

Minimum height

2 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 4 or higher.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

502 m² + 251 m² per extra animal

Water

502 m² + 251 m² per extra animal

Shelter

35 m² per animal

Environment

Temperature

14 to 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Habitat

Dislikes

Snow

Terrain

  • Sand 20-60%
  • Soil 0-60%
  • Rock 0-20%
  • Waterlogged 20-60%
  • Long Grass 15-60%
  • Grass 20-60%

Conservation

IUCN Red List

Vulnerable

Least concern

Critically endangered

Wild population

115,000

115,000 to 130,000, in decline in the wild. Rank 41 of 58 species with a known count, smallest first.

The common hippopotamus is currently listed as Vulnerable, and the population is in decline. Large areas of grassland for grazing are being lost through desertification and expanding urban/road development. Additionally, humans kill them to prevent crop damage, to sell their meat, hide and teeth ivory, or simply because they are seen as dangerous. Inbreeding is a risk where local groups have been reduced to below 50. Conversely, hippos in Colombia are rapidly increasing after escaping the ranch of drug kingpin Pablo Escobar. They have no natural predators, overgraze wetlands, pollute waterways, and carry diseases local fauna is vulnerable to. Currently, there are projects restoring habitats with hippos specifically in mind, expanding nature reserves to join other protected land pockets and connecting wetlands and rivers. Many areas populated by hippos are officially protected, but enforcing these protections can be difficult – some areas are not protected at all. To ensure the ongoing survival of the hippo, further conservation and action is needed.

Zoopedia sketchbook

Common Hippopotamus

Social & reproduction

Keeper notes

Hippos interact with each other, but do not form close groups or bonds. Mature males are semi-solitary and territorial, presiding over a stretch of river and allowing groups of females (and non-challenging males) to live there. Females will choose where to live based on the quality of the habitat, and thus there will be larger groups in better parts of the river. Hippos are known to be friendly to each other when in water, but can be aggressive towards each other when on land, especially when feeding. Hippos breed year-round, with peaks during the rainy season. Male hippos with better territory are more likely to be successful in finding a mate, due to the increase in probability that females will select their stretch of river to live in. Males detect receptive females through smell, before following and vocalising at her until she allows him to mate with her. The two mate underwater, with the female's nostrils often being the only visible part of her above the surface. 8 months after intercourse, the female hippopotamus will give birth, underwater, to a single baby, who will swim to the surface to take its first breath. The calves stay with their mother until they are sexually mature - between 5 and 7 years old, at which point they will leave to find their own area to live away from related individuals.

Group and breeding

Group

Group name

Pod

Group size

3-30 (up to 1 male, up to 29 females)

Male bachelor group

1-3

Female bachelor group

1-30

Offspring dispersal

None

Lifecycle and breeding

Life expectancy

40-55 years

Age of sexual maturity

7 years

Age of sexual sterility

40 years

Gestation or incubation

8 months

Interbirth period

16 months

Litter size

1

Mating system

Polygynous

Mating season

Aseasonal

Reproduction in captivity

Average

Dominance

Males are dominant

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Waterfall and Metal Frame, at least 2
Level 2Thriving Requirement 2: at least 30 objects or plants with the Aquatic tag; Hippopotamus Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Tanzania Reserve and this species released in Tanzania Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: Rubbing Pillar, at least 3
Level 6Thriving Requirement 5: Barrel Feeder - Hanging, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Tanzania Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed PodMixed group1 to 4 males, 6 to 10 females
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredSwamp

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • The hippopotamus' closest living relatives are whales and dolphins.
  • The skin of the hippopotamus is 6cm thick and secretes a red substance that acts as sunscreen.
  • Hippos can open their mouths to 150°, this is called a 'hippo yawn' and is usually an aggression display.
  • Hippos have very large teeth; their canines can be 50cm long.
  • Hippos spend daylight hours in the water keeping cool and travel up to 5km a night to graze on land.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Hippopotamidae

Genus

Hippopotamus

Species

Hippopotamus amphibius
Common Hippopotamus

Common Hippopotamus

Hippopotamus amphibius

Class

Mammal

Found in

Africa

Vulnerable

VU

Enclosure

Habitat

Biomes

Wetlands, Grassland, Lakes and Rivers

Length

3.75 to 4.5 m

Weight

1,250 to 1,750 kg

Barrier grade

Revealed 30 Jun 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)