Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Masai Giraffe

Masai Giraffe

Giraffa tippelskirchi
  • Habitat

Overview

The Masai giraffe (or Giraffa tippelskirchi) is a species of giraffe that lives in the savannahs and open forests of Kenya, Tanzania and Uganda. The Masai giraffe is distinguished from other giraffe species through its spiky, leaf-shaped spots in dark brown to red colours divided by pale yellow interconnecting lines. Males have well-developed bony horns (ossicones) on their head, while the horns of the female are smaller and thinner. Masai giraffes are extremely tall, with their characteristic long neck: males measure an average of 5.4m, and up to 5.8m, tall and weigh an average of 1,200kg and up to 1,300kg. Females measure 4.7m on average and weigh 800kg.

Masai Giraffe

Found in Africa

Regions

Biomes

Appearance

Masai Giraffe

Male

Masai Giraffe

Female

Masai Giraffe

Juvenile

Size & weight

Size

Height: 4.7 to 5.4 m

Human
Male
Female

Juvenile

Juvenile weight

225 kg

Measured as Height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

1,500 m² + 125 m² per extra animal

Shelter

25 m² per animal

Environment

Temperature

12 to 36°C

Plant coverage

0-100%

Enclosure

Habitat

Terrain

  • Grass 20-90%
  • Sand 10-50%
  • Soil 0-50%
  • Rock 0-20%
  • Waterlogged 0-10%

Diet and enrichment

Diet

  • Leaves and Branches
  • Hay

Water sources

Conservation

IUCN Red List

Endangered

Least concern

Critically endangered

Wild population

35,000

35,000 in the wild. Rank 34 of 58 species with a known count, smallest first.

The Masai giraffe is Endangered. Over the past 30 years, populations have declined by more than 50% due to habitat loss, agricultural expansion, human-wildlife conflict, and poaching for meat, hide, and traditional medicine. Giraffes lose access to critical feeding and breeding areas due to human expansion, and political instability and insufficient enforcement of wildlife laws in parts of their range have made anti-poaching efforts more difficult. Despite these challenges, there have been notable conservation successes. Some initiatives led by NGOs and national wildlife agencies have improved monitoring, protection, and community engagement. Enhanced understanding of movement patterns via GPS tracking and population surveys have improved habitat management, and reintroductions into protected areas have bolstered local population numbers. Additionally, the growth of community conservancies and eco-tourism has provided economic incentives for local communities to support conservation efforts.

Zoopedia sketchbook

Masai Giraffe

Social & reproduction

Keeper notes

Masai giraffes live in fluid, fission-fusion social groups, meaning individuals frequently join or leave groups without developing strong bonds, and group composition changes regularly. These groups are often based on age, sex, or kinship. Females and their calves form loose associations, while males may be solitary or form temporary bachelor groups. Masai giraffes mate year-round. Mature, solitary males approach female herds and sample their urine for signs of oestrus. Courtship includes fighting rival males and nuzzling the females until they allow him to mate. Giraffes are pregnant for 13 to 15 months. Shortly before birth, a mother separates herself from her herd. She gives birth to one calf, though twins have occasionally been recorded, which drops 1.5m to the ground and can walk within an hour of being born. She keeps the calf hidden away in bushes, foraging alone, until it is about 3 weeks old. Then, mother and calf rejoin the herd. Giraffes begin eating solid food from 1 month old, though weaning is gradual and complete at 1 year old at the latest. Calves are closely bonded to their mother until they are around 18 months old, when they will begin to distance themselves. Giraffes reach sexual maturity at around 4 years old. Young males leave their natal herd at 3 years old to join a bachelor herd, gradually becoming more solitary until they roam fully alone by around 7 years old. Females tend to remain with their mother’s herds, but may transfer to other herds occasionally through their lives.

Group and breeding

Group

Group name

Herd

Group size

3-12 (up to 3 males, up to 9 females)

Male bachelor group

1-12

Female bachelor group

1-12

Offspring dispersal

Male offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

25-37 years

Age of sexual maturity

4 years

Age of sexual sterility

32 years

Gestation or incubation

14.2 months

Interbirth period

21.8 months

Litter size

1

Mating system

Polygynous

Mating season

Aseasonal

Reproduction in captivity

Easy

Colourmorphs

  • Leucistic

Dominance

Female dominance based on age, prefer older males

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 5 objects or plants with the Acacia Tree tag
Level 2Thriving Requirement 2: Smooth Rock terrain; Masai Giraffe Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 8 objects or plants with the Spreading Crown tag
Level 6Thriving Requirement 5: African Savannah Social Group; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Great Rift Valley Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group2 to 5 males, 4 to 8 females
Male Bachelor HerdMale group4 to 6 males
Maternal Family GroupFemale group4 females

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredDense Forest

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • The giraffe is the tallest animal in the world.
  • The tongue of the giraffe is 45cm long and prehensile.
  • Male giraffes fight viciously by swinging their necks and horned heads into each other to win the right to mate with females.
  • The skin of the giraffe secretes chemicals that repels parasites and gives giraffes a distinctive smell.
  • Giraffes have tough lips and strong jaws allow them to chew through thorns and tough leaves that many other herbivores avoid.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Giraffidae

Genus

Giraffa

Species

Giraffa tippelskirchi
Masai Giraffe

Masai Giraffe

Giraffa tippelskirchi

Class

Mammal

Found in

Africa

Endangered

EN

Enclosure

Habitat

Biomes

Grassland

Height

4.7 to 5.4 m

Barrier grade

Revealed 14 Jul 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)