Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Sable Antelope

Sable Antelope

Hippotragus niger
  • Habitat

Overview

The sable antelope (or Hippotragus niger) is a species of ungulate that lives in South-Eastern Africa, where they graze and browse on the savannah, preferring lightly wooded areas to completely open ones. They have long, notched horns that curve backwards from their face, a tan-to-black coat with a white underbelly, chin and throat, as well as white tear-marks on their face. Males are larger, darker and have longer horns than females. Males stand between 1.17m and 1.4m tall at the shoulder, weigh 210kg to 260kg and grow horns from 0.81m to 1.65m long, while females reach a height of 0.95m to 1.12m, weight of 200kg to 240kg, and have 0.61m to 1.02m long horns.

Sable Antelope

Found in Africa

Regions

Biomes

Appearance

Sable Antelope

Male

Sable Antelope

Female

Sable Antelope

Juvenile

Size & weight

Size

Shoulder height: 1.1 to 1.25 m

Human
Male
Female

Weight

Male

235 kg

Female

220 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Common Hippopotamus.

Measured as Shoulder height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

450 m² + 60 m² per extra animal

Shelter

12.5 m² per animal

Environment

Temperature

14 to 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Habitat

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Sand 0-30%
  • Soil 10-40%
  • Rock 0-20%
  • Long Grass 25-100%
  • Grass 30-100%

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild population

50,000

50,000 - 60,000 in the wild. Rank 35 of 58 species with a known count, smallest first.

The sable antelope is considered of Least Concern on a species level, however, the giant sable antelope subspecies of Angola is Critically Endangered. They are threatened by habitat loss and competition with livestock. As savannah landscapes are converted for agriculture or fragmented for infrastructure, sable antelopes lose access to their feeding grounds. Additionally, poaching for meat and trophies can affect populations locally. Prolonged droughts intensify pressure especially on the giant sable antelope, whose sources of low-hanging browse are lost in the long stretches without water. Protected areas and wildlife reserves have been established and expanded to ensure herds have secure habitats where they can forage, breed and migrate naturally. Anti-poaching patrols and improved law enforcement have helped reduce illegal hunting. Monitoring data informs land management decision, and community-based initiatives also play a growing role in sustainable land use and an interest to protect wildlife.

Zoopedia sketchbook

Sable Antelope

Social & reproduction

Keeper notes

The sable antelope is a social herd species and in the wild live in two two types of groups: in breeding groups of related females, their young, and one unrelated dominant male; or in bachelor herds of young males who have not yet acquired a harem of females. During the mating season from May to July, the dominant male sable antelope in a herd will mate with all receptive females on his territory. 8 to 9 months after, a pregnant female will leave her herd to give birth in isolation, with the newborn calf remaining hidden for the first 4 weeks of its life. After this period, it will rejoin the group to forage and graze and will be fully weaned at 8 months old. Sable antelopes are sexually mature at 18 months, but they are unlikely to reproduce until much older. Females remain with their mother's group and likely have their first calf at 2.5 years old, whereas males will be ousted from their family at approximately 3 years old, at which point they will join a bachelor herd of other young males. At around 5 or 6 years of age males will leave to establish their own territory attempt to join a female herd as the dominant bull.

Group and breeding

Group

Group name

Herd

Group size

3-11 (up to 1 male, up to 10 females)

Male bachelor group

1-6

Female bachelor group

1-11

Offspring dispersal

Male offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

16-22 years

Age of sexual maturity

1.5 years

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

8.5 months

Interbirth period

3.5 months

Litter size

1

Mating system

Polygynous

Mating season

Summer

Reproduction in captivity

Very Easy

Dominance

Dominant male bull, female family hierarchy

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 10 objects or plants with the Grass tag
Level 2Thriving Requirement 2: at least 5 objects or plants with the Spreading Crown tag; Sable Antelope Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 4 objects or plants with the Rocks tag
Level 6Thriving Requirement 5: African Savannah Social Group; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Great Rift Valley Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed HerdMixed group1 male, 6 to 10 females
Male Bachelor HerdMale group3 to 5 males
Female GroupFemale group6 to 12 females

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredSavannah
Ecosystems RequiredFlourishing Grassland

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • The females have strong hierarchies within their herd, with the dominant female being the strongest, healthiest individual. They are also hostile towards new female group members.
  • In the wild, sable antelope chew bones to gain minerals from them.
  • Sable antelope get darker as they get older. The darkness of the coat often indicates seniority of group members, with alpha females and males being dark brown to black in colour.
  • Young males will often play fight as practice and older males will challenge each other by butting heads and pushing each other with their horns, but fights rarely become violent.
  • Sable antelopes do not always flee from predators but stand their ground, often attacking with their horns. They have been known to kill lions.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Hippotraginae

Genus

Hippotragus

Species

Hippotragus niger
Sable Antelope

Sable Antelope

Hippotragus niger

Class

Mammal

Found in

Africa

Least concern

LC

Enclosure

Habitat

Biomes

Grassland

Shoulder height

1.1 to 1.25 m

Weight

220 to 235 kg

Barrier grade

Revealed 1 Sep 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)