Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
African Savannah Elephant

African Savannah Elephant

Loxodonta africana
  • Habitat

Overview

Native to the savannahs and mountains of Sub-Saharan Africa, the African savannah elephant (or Loxodonta africana) is a large, thickset mammal with grey skin and a characteristic trunk used for vocalising, drinking and grasping food. Both sexes of the species have tusks, and both are known for their intelligence and strong social bonds, especially the bond between mothers and their babies. Female herds bond for life and, even if a herd splits up, the females will remember and communicate with family members they may come across later in life. As the largest living terrestrial animal, African elephant bulls grow to stand 3.04m to 3.36m tall at the shoulder, and weigh between 5,200kg and 6,900kg. Females are smaller, at 2.47m to 2.73m tall and weigh between 2,600kg to 3,500kg.

African Savannah Elephant

Found in Africa

Appearance

African Savannah Elephant

Male

African Savannah Elephant

Female

African Savannah Elephant

Juvenile

Colourmorphs

Albino male
Albino female
Albino juvenile

Size & weight

Size

Shoulder height: 2.6 to 3.2 m

Human
Male
Female

Measured as Shoulder height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 4 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 4 or higher.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

502 m² + 502 m² per extra animal

Water

25 m² + 25 m² per extra animal

Shelter

56 m² per animal

Environment

Temperature

14 to 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Habitat

Dislikes

Snow

Terrain

  • Grass 20-40%
  • Sand 10-40%
  • Soil 20-40%
  • Rock 0-20%
  • Waterlogged 10-40%

Conservation

IUCN Red List

Endangered

Least concern

Critically endangered

Wild population

320,000

320,000 in the wild. Rank 49 of 58 species with a known count, smallest first.

African savannah elephants are an Endangered species. They are threatened by poaching for the illegal ivory trade, but also due to the expansion of human life destroying their habitat. They are commonly viewed negatively by locals, mostly because they can destroy farmland and it is difficult to 'elephant proof' land with sufficient boundaries. Poached elephant carcasses are often left poisoned, so that scavenging raptors will die instead of circling over the kill as to not alert wildlife rangers to poaching activities. In addition to the obvious impact on elephant populations, many African vulture species are also directly in decline because of this. Elephants that live in National Parks are now protected from hunting, and many African countries have introduced humane ways of preventing elephants from damaging farmland. One method is to build a 'beehive fence': elephants are extremely afraid of bees and will avoid areas containing them or simply their sound. Despite conservation efforts the African savannah elephant population is in decline.

Zoopedia sketchbook

African Savannah Elephant

Social & reproduction

Keeper notes

Elephants are social animals, the exception being mature males who usually live alone. Females live in closely bonded family herds – including their young – and will travel and forage together. Herds have a matriarch; an older female who uses her experience to guide the group, and the group will care for each other, helping to raise babies. Elephants have even been known to grieve at the death of a group member. African Savannah elephants may travel 80 kilometres a day searching for food, water and mates. Mating in African savannah elephants peaks in the rainy season. An elephant bull will search for and approach a female herd, any interested females will vocalise towards him, and he will chase them until they allow him to mate with them. Mature bulls in musth, a period of heightened aggression and fertility in males, will be more successful in mating with a herd. After mating, the bull will separate from the herd again. An elephant’s pregnancy lasts 22 months, at which point the female will give birth to a single calf that she will take very close care of. Other female elephants will also help a mother care for her young, too. These calves will remain close to the family herd until they are around 8 years old, at which point the females will remain and the males will move away to form bachelor pods.

Group and breeding

Group

Group name

Herd

Group size

2-16 (up to 1 male, up to 15 females)

Male bachelor group

1-5

Female bachelor group

1-16

Offspring dispersal

Male offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

60-86 years

Age of sexual maturity

10 years

Age of sexual sterility

60 years

Gestation or incubation

22 months

Interbirth period

108 months

Litter size

1

Mating system

Polygynous

Mating season

Aseasonal

Reproduction in captivity

Difficult

Dominance

Stable dominant female in female herd. Male dominance in bachelor pods changes depending on age/aggression.

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Mud Bath, at least 2
Level 2Thriving Requirement 2: at least 3 objects or plants with the Spreading Crown tag; African Savannah Elephant Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Tanzania Reserve and this species released in Tanzania Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: Water Surface Area
Level 6Thriving Requirement 5: Waterfall and Metal Frame, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Tanzania Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Bull GroupMale group2 to 5 males
Maternal Family GroupFemale group2 to 8 females
Solitary BullSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredFlourishing Savannah
Ecosystems RequiredEither Flourishing Wetland or Flourishing Riverine

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • An African savannah elephant's tusks grow throughout its life; an adult male's can grow 7cm per year.
  • In Tanzania, there is an island that has been dubbed 'Elephant Island' by locals because elephants will swim there to eat palm leaves and coconuts.
  • African savannah elephants give themselves mud baths by spraying water and soil over their backs to protect them from the sun.
  • Male elephants go through a periodic state called 'musth'; a time of heightened aggression and fertility due to an increase in testosterone.
  • African savannah elephants are very important seed dispersers; the seeds of the plants and trees they eat are spread far and wide in their dung.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Proboscidea

Family

Elephantidae

Genus

Loxodonta

Species

Loxodonta africana
African Savannah Elephant

African Savannah Elephant

Loxodonta africana

Class

Mammal

Found in

Africa

Endangered

EN

Enclosure

Habitat

Biomes

Desert, Grassland, Wetlands

Shoulder height

2.6 to 3.2 m

Barrier grade

Revealed 23 Jun 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)