Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Long-Eared Owl

Long-Eared Owl

Asio otus
  • Aviary

Overview

The long-eared owl (or Asio otus), also known as the Northern long-eared owl, lesser horned owl, or cat owl, is a medium-sized owl found across much of Europe, Asia, North America, and parts of North Africa. It inhabits woodlands, forests and dense thickets, often near open grasslands or meadows where it can hunt small mammals such as voles and mice. The long-eared owl has tall, upright ear tufts, orange eyes and mottled brown plumage. Females are typically larger than males, at a height of 27cm to 40cm and a wingspan of 90cm to 100cm and weight of 260g to 435g. Males are 25cm to 37cm tall, have a wingspan of 84cm to 95cm and weigh between 220g and 305g.

Long-Eared Owl

Found in Northern hemisphere

Appearance

Long-Eared Owl

Male

Long-Eared Owl

Female

Colourmorphs

Albino male
Albino female

Size & weight

Size

Leg span: 89 to 95 cm

Human
Male
Female

Measured as Leg span. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

250 m² + 50 m² per extra animal

Flying

50 m² + 40 m² per extra animal

Shelter

5 m² per animal

Environment

Temperature

-14 to 36°C

Plant coverage

30-100%

Enclosure

Roofed Habitat

Terrain

  • Coarse Sand 0-5%
  • Rock 0-20%
  • Soil 20-90%
  • Grass 10-80%
  • Waterlogged 0-40%

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild population

2,200,000

2,200,000 - 3,700,000 in the wild. Rank 58 of 58 species with a known count, smallest first.

Long-eared owls are numerous and of Least Concern, but population numbers are generally in decline. They rely on dense woodland for nesting, and open grassland for hunting, but removal of hedgerows, clearing of woodland and agricultural intensification have reduced available breeding and foraging grounds. Secondary poisoning by rodenticide used to target rats is another serious threat for all raptors. Power line and vehicle conditions can further cause owl deaths in urbanised areas. The main focus in long-eared owl conservation lies on habitat protection and restoration, as well as responsible land management. Preservation of mixed woodland and grassland mosaics and the supply of artificial nesting opportunities support existing populations. The reduced use of harmful rodenticides in favour of wildlife-friendly pest control methods is also an important measure. Public awareness campaigns focus on highlighting the important role owls play in maintaining a balanced ecosystem that supports predators, prey and humans.

Zoopedia sketchbook

Long-Eared Owl

Social & reproduction

Keeper notes

For most of the breeding season, long-eared owls are territorial and solitary, with pairs viciously defending their nesting areas from other owls. However, outside of the breeding period, they often gather in communal roosts in groups of up to 20 owls. These communal roosts offer protection from predators, shelter from harsh weather and help the owls find good hunting areas nearby. The courtship and mating behaviour of the long-eared owl takes place in late winter or early spring, when males establish territories and attract females through a combination of vocal and aerial displays. Sometimes males may present food to potential mates as part of pair-bonding. Pairs remain monogamous for the breeding season, but long-eared owls typically do not mate with the same partner every year. Pairs will then search for an abandoned nest rather than building their own. The female lays a clutch of 4 to 6 eggs on average, though clutches may range from 2 to 10 eggs in total. She incubates the eggs for around 25 to 30 days while the male provides her with food. After hatching, the chicks remain in the nest for about 3 weeks before leaving it to perch on nearby branches while still being fed by their parents. They become fully fledged at roughly 5 weeks of age and usually disperse from the breeding area by late summer. Long-eared owls reach sexual maturity at 1 year old, though many may not breed immediately in the next breeding season if conditions are not favourable.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (up to 1 male, up to 1 female)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

All offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

10-13 years

Age of sexual maturity

1 year

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

1.1 months

Interbirth period

12 months

Clutch size

2-4

Nest Type

Cup Nest - Medium

Mating system

Monogamous

Mating season

Spring

Reproduction in captivity

Average

Dominance

Age-based hierarchy in communal non-breeding roosts

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 4 objects or plants with the Trees tag
Level 2Long-Eared Owl Fact Sheet
Level 3Thriving Requirement 2: at least 10 objects or plants with the Climbable tag
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Scottish Highlands and this species released in Scottish Highlands
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Bamboo Feeder, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Scottish Highlands

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male
Mating PairBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredEither Mixed Lowland Forest or Closed Canopy Forest
Nature RequirementsCup Nest - Medium

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • The long-eared owl frequently uses old nests built by other birds, especially crows or magpies.
  • The ‘long ears’ of the long-eared owl aren’t actually ears but feathers used for camouflage and communication.
  • The long-eared owl has specialised feathers with soft, fringed edges that make their flight nearly silent and allow them to approach prey undetected.
  • Long-eared owl populations living in colder northern regions migrate south in winter, while those in milder climates tend to stay year-round.
  • The long-eared owl is extremely well camouflaged and tends to roost quietly in dense conifer trees during the day, often going unnoticed even when perched close to humans.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Strigiformes

Family

Strigidae

Genus

Asio

Species

Asio otus
Long-Eared Owl

Long-Eared Owl

Asio otus

Class

Bird

Found in

Africa, Asia, Europe, North America

Least concern

LC

Enclosure

Aviary

Biomes

Taiga, Temperate, Wetlands, Grassland

Leg span

89 to 95 cm

Barrier grade

Revealed 4 Aug 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)