Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
African Penguin

African Penguin

Spheniscus demersus
  • Habitat

Overview

The African penguin (or Spheniscus demersus) is a flightless bird that inhabits the coastline and islands of South Africa and Namibia. The African penguin has a black back and flippers, black feet and a black face ‘mask’ with white surround. It also has a white torso with a black strap across the upper chest. The eyes of the African penguin are surrounded by pink patches which are used in thermoregulation. Each penguin has a unique pattern of black spots on its chest. African penguins are 60cm to 68cm tall and weigh between 2.2kg and 3.5kg. Males are slightly larger than females and have a longer beak.

African Penguin

Found in Africa

Appearance

African Penguin

Adult

African Penguin

Juvenile

Size & weight

Size

Standing height: 64 to 65 cm

Human
Male
Female

Weight

Male

3.1 kg

Female

3.1 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Common Hippopotamus.

Juvenile

Juvenile weight

1.55 kg

Measured as Standing height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

180 m² + 3 m² per extra animal

Water

135 m² + 2 m² per extra animal

Deep water

67 m² + 2 m² per extra animal

Shelter

2 m² per animal

Environment

Temperature

3 to 36°C

Plant coverage

0-20%

Enclosure

Habitat

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Sand 20-100%
  • Soil 0-50%
  • Rock 10-100%

Conservation

IUCN Red List

Critically endangered

Least concern

Critically endangered

Wild population

19,800

19,800 in the wild. Rank 25 of 58 species with a known count, smallest first.

African penguins are Critically Endangered, reflecting the rapid and ongoing decline of their population numbers, due to a combination of human and environmental causes. Overfishing of primary food species like sardines and anchovies limits available food. Coastal development and pollution, particularly oil spills, have severely impacted their breeding sites. Historically, their eggs were heavily poached. Climate change further threatens their survival by altering ocean currents and reducing prey populations. Conservation focuses on habitat protection, prey sustainability, and reducing human impact. Rescue and rehabilitation of injured or oiled penguins, as well as a newly established captive breeding and rewilding program aim to boost population numbers. Marine protected areas (MPA) limit fishing near colony grounds. Artificial burrows are provided at breeding sites, as guano harvesting has destroyed their natural nesting habitats. Awareness campaigns and ecotourism promote and fund conservation work. Despite these efforts, African penguin numbers continue to decline at an alarming rate, and further action is needed to secure the future of this species.

Zoopedia sketchbook

African Penguin

Social & reproduction

Keeper notes

African penguins are social animals and when not foraging at sea, they live in extremely large colonies of many thousands of mated pairs. African penguins come ashore during their breeding season, which takes place in Summer (Namibia) or Autumn (South Africa). Males arrive 4 days before females and use this time to locate and build a nest site from pebbles, guano and other debris. African penguins typically mate for life, previously mated pairs will locate each other with specific calls while unattached males attempt to attract females with vocalisations, neck swinging displays and showing off their nest site. A pair solidifies their bond by vocalising together and entwining their necks. The female lays 2 eggs in the nest 3 weeks after mating, which the pair will incubate for 40 days, taking turns to hunt during this time. After hatching, chicks are extremely vulnerable and are often preyed upon by mongooses, gulls or domestic cats. In 90% of cases, only 1 chick will survive to fledging age. The parents protect and feed their chick until 2 to 4 months old. Then, they join a communal creche that is watched over by adults. Chicks fledge at approximately 4 months old when they first go to sea. Penguins return to their place of birth every year to moult and breed. African penguins are fully grown at 3 years old and reproduce for the first time at 4 to 5 years old.

Group and breeding

Colourmorphs

  • Part Leucistic
  • Brown Morph
  • Albino

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Water Hoop, at least 2; African Penguin Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: Aquatic Feeder - Fish, at least 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: Grass terrain
Level 5Thriving Requirement 5: Coarse Sand terrain; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
No entries.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • African penguin eggs were seen as a delicacy up until the 1970s; this contributed to the species’ decline.
  • African penguins are preyed upon by sharks and fur seals in the ocean and kelp gulls, mongoose, cape genets and domestic cats and dogs on land.
  • The African penguin is also known as the Jackass penguin due to its donkey-like cry.
  • Penguin faeces, called guano, is an extremely effective fertiliser, but humans harvesting it disturbs the nest sites of African penguins and removes one of the main materials penguins use to build their nests.
  • African penguins cannot hunt while moulting as their feathers are not yet waterproof, so they fast until their plumage has fully grown in. Moulting takes 3 weeks and penguins lose 50% of their bodyweight in this time.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Sphenisciformes

Family

Spheniscidae

Genus

Spheniscus

Species

Spheniscus demersus
African Penguin

African Penguin

Spheniscus demersus

Class

Bird

Found in

Africa

Critically endangered

CR

Enclosure

Habitat

Biomes

Open Sea, Grassland

Standing height

64 to 65 cm

Weight

3.1 kg

Barrier grade

Revealed 23 Jun 2026

Base game