Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Golden Eagle

Golden Eagle

Aquila chrysaetos
  • Aviary

Deluxe Edition

Overview

The golden eagle (or Aquila chrysaetos) is one of the most widespread birds of prey, ranging across the Northern Hemisphere in North America, Europe, Asia, and parts of North Africa. It favours open or semi-open habitats such as mountains, grasslands, tundra, and deserts, often nesting on cliffs or tall trees that provide wide views of its hunting grounds. Golden eagles have dark brown plumage accented by golden feathers on the nape and crown, powerful talons, and a sharp, hooked beak. They have a wingspan between 1.8m and 2.3m and a body length of 70cm to 100cm. Like in most raptors, females are slightly larger and heavier than males. Adult males generally weigh between 3kg and 5kg, while females weigh 4kg to 6.5kg.

Golden Eagle

Found in North America, Europe, Northern Africa, Asia

Appearance

Golden Eagle

Male

Golden Eagle

Female

Size & weight

Size

Leg span: 1.97 to 2.14 m

Human
Male
Female

Juvenile

Juvenile weight

1 kg

Measured as Leg span. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

400 m² + 200 m² per extra animal

Flying

50 m² + 50 m² per extra animal

Shelter

10 m² per animal

Environment

Temperature

-30 to 30°C

Plant coverage

10-50%

Enclosure

Roofed Habitat

Terrain

  • Grass 0-30%
  • Sand 20-100%
  • Rock 0-20%
  • Soil 20-100%

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild population

85,000

85,000 - 160,000 in the wild. Rank 38 of 58 species with a known count, smallest first.

While considered to be of Least Concern, the golden eagle is threatened by habitat loss and fragmentation due to land conversion for agricultural, forestry, urban and infrastructure use. This limits their ability to hunt, find mates, and nest. In some areas, they are also directly persecuted by shooting, trapping and poisoning. Secondary lead poisoning from eating carcasses containing ammunition is also a threat. They are also at risk from collision and electrocution by power lines or wind turbines. Climate change additionally alters prey and habitat availability. Many efforts go into recovery help and better habitat protection. In the UK, juvenile and sub-adult golden eagles have been translocated to improve the population in Southern Scotland, with considerable success. Legal protection is also strong in many countries, making it illegal to harm or disturb the birds and their nests. Moreover, habitat restoration and land management practices are improved in many places to reduce human‐caused mortality and enhance habitat connectivity.

Zoopedia sketchbook

Golden Eagle

Social & reproduction

Keeper notes

Golden eagles are generally solitary or live in pairs, and most of their interactions are limited to mating and raising young. Adults strongly defend large territories against other golden eagles, especially during the breeding season. Golden eagles form long-term, often lifelong, monogamous pair bonds. Courtship usually takes place in late winter to early spring and includes synchronised soaring, circling, and aerial dives. Both new and existing pairs perform these displays to create or reaffirm their bond. Together, a pair builds or refurbishes their nest, or eyrie, on a cliff, tall tree or other tall vantage points. After mating, the female typically lays 1 to 4 eggs, though two is most common, and she incubates them for about 40 to 45 days while the male provides food. Hatchlings are covered in white down and grow quickly, though competition between siblings can be intense, often leading to the survival of only 1 or 2 chicks. The young fledge at around 10 to 12 weeks of age, but may remain dependent on the parents for food and protection for several more months, before finally dispersing. Golden eagles reach maturity at about 4 to 5 years old, at which point they establish their own territories and search for a mate of their own.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (up to 1 male, up to 1 female)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

All offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

17-40 years

Age of sexual maturity

5 years

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

1.6 months

Interbirth period

12 months

Clutch size

1-3

Nest Type

Cup Nest - Large

Mating system

Monogamous

Mating season

Spring

Reproduction in captivity

Difficult

Dominance

Size and age dominates at feeding sites

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 10 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: at least 10 objects or plants with the Rocks tag; Golden Eagle Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sweden Reserve and this species released in Sweden Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Cup Nest - Large, at least 3; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Sweden Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Breeding PartnersBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredFlourishing Lake
Nature RequirementsCup Nest - Large

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Golden eagles can reach speeds up to 193km/h when diving, or ‘stooping’, after prey.
  • Golden eagle nests are large structures: average nests are about 1.7m to 2m wide and 60cm high, but some record nests have been 6m tall and 2.6m wide.
  • Golden eagles use and reuse and add to the same nests or territories over many years.
  • Young golden eagles usually have white patches which they lose with moults as they approach adult plumage.
  • A golden eagle’s vision is 4 to 8 times stronger than a human’s, allowing it to spot prey from over 3 kilometres away.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Accipitriformes

Family

Accipitridae

Genus

Aquila

Species

Aquila chrysaetos
Golden Eagle

Golden Eagle

Aquila chrysaetos

Class

Bird

Found in

Africa, Asia, Europe, North America

Least concern

LC

Enclosure

Aviary

Biomes

Taiga, Temperate, Tundra, Desert, Grassland

Leg span

1.97 to 2.14 m

Barrier grade

Revealed 23 Jun 2026

Deluxe Edition

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)