Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Asian Elephant

Asian Elephant

Elephas maximus
  • Habitat

Overview

Native to both Central and Southeast Asia, the Asian elephant (or Elephas maximus) is a species distinguishable by a distinctive trunk, small ears, and grey skin with pink mottling around the face. They are large herbivores and live in a variety of different environments, including forests, grasslands and mountains, wherein they feed on tree leaves, bark and grasses. Asian elephants are smaller than their African counterparts, with males reaching an average height of 2.75m and weighing 4000kg, compared to the female average of 2.40m and 2400kg.

Asian Elephant

Found in Asia

Regions

No entries.

Biomes

No entries.

Appearance

Asian Elephant

Male

Asian Elephant

Female

Asian Elephant

Juvenile

Colourmorphs

No entries.

Size & weight

Size

Shoulder height: 2.4 to 2.75 m

Human
Male
Female

Measured as Shoulder height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 4 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Water barrier

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Terrain

  • Grass 20-40%
  • Sand 10-40%
  • Soil 20-40%
  • Rock 0-20%
  • Waterlogged 10-40%

Diet and enrichment

Diet

  • Leaves and Branches
  • Hay

Feeders

No entries.

Enrichment items

No entries.

Water sources

No entries.

Conservation

IUCN Red List

Endangered

Least concern

Critically endangered

The species is Endangered, threatened primarily by the loss, degradation and fragmentation of their habitat. All of these are a result of humanity's expansion into their lands, and furthermore this sharing of space causes additional conflict between the two; the animals trample crops and destroy farmland, and thus are often killed by humans. Poaching is also a threat but to a lesser extent than African elephants because their tusks are much smaller and only present in mature males. In order to conserve the Asian elephant, efforts are being made to protect their habitats and provide connections between populations that have become separated by the change in land use. Indian conservation groups are also conducting research on the conflict between farmers and elephants, in order to propose adaptive management schemes as problems arise.

Zoopedia sketchbook

Asian Elephant

Social & reproduction

Keeper notes

Elephants are mostly social animals, with females living, travelling and foraging in tight-knit herds with their calves. They will also care for each other and help each other raise young. These herds are matrilineal – normally, the oldest female will lead the group and, when she dies, the next oldest female will take her place. Young adult male elephants live loosely bonded in bachelor herds and travel together to locate food and mates. The exception is mature males, who will often live alone. Asian elephants can mate year round, but fertility peaks during rainy seasons. To mate, male elephants will track female herds. Their success is dependent on their maturity, as well as the receptiveness of the female, and he is also more likely to receive a female's attraction if he's going through 'musth' – a time of heightened aggression and virility due to an increase in his testosterone levels. The two will then court by chasing after and vocalising to one another. An elephant pregnancy lasts between 18 and 22 months before the birth of a single calf, who will stay with its mother until the age of 8. At this point, females stay with their mother's herd, whereas males leave and join a bachelor herd of other young males.

Group and breeding

Dominance

Matriarchal

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
No entries.

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
No entries.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Elephants migrate at the beginning of the dry season to areas with more food and water.
  • Despite popular opinion, elephants do not use their trunk to drink; they use it to funnel water into their mouth.
  • Elephants have been known to use tree branches to swat flies, dislodge parasites and scratch themselves.
  • In the wild, elephants have mutualistic relationships with birds that remove parasites from their skin.
  • Asian elephants are more closely related to mammoths than African elephants.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Proboscidea

Family

Elephantidae

Genus

Elephas

Species

Elephas maximus
Asian Elephant

Asian Elephant

Elephas maximus

Class

Mammal

Found in

Endangered

EN

Enclosure

Biomes

Shoulder height

2.4 to 2.75 m

Barrier grade

Revealed

Base game