Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Wild Boar

Wild Boar

Sus scrofa
  • Habitat

Overview

The wild boar (or Sus scrofa), also known as the Eurasian wild pig, is a pig native throughout the temperate regions of Europe, Asia, and areas of Northern Africa. It has also been introduced to North America, South America and Oceania. There are 16 recognised subspecies of the wild boar, varying in appearance. Their coat is made up of dark brown, coarse bristles, which form into a mane on the male’s neck. Wild boars have a large head which reaches up to a third of their body length, and, together with their powerful neck muscles, makes them adept at digging even into frozen ground. Males are larger and heavier, reaching a size of 85cm to 100cm tall at the shoulder and 1.45m to 1.75m long, with a weight of 75kg to 130kg. Females grow to be 75cm to 90cm tall at the shoulder, 1.3m to 1.57m in length, and weigh between 60kg and 90kg.

Wild Boar

Found in Europe, Asia, Africa

Regions

No entries.

Biomes

No entries.

Appearance

Wild Boar

Male

Wild Boar

Female

Wild Boar

Juvenile

Size & weight

Size

Shoulder height: 80 to 90 cm

Human
Male
Female

Measured as Shoulder height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Water barrier

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Terrain

  • Grass 10-50%
  • Sand 10-50%
  • Soil 30-50%
  • Rock 0-20%
  • Snow 0-100%

Diet and enrichment

Diet

  • Herbivore Pellets
  • Fruit and Vegetables

Feeders

No entries.

Enrichment items

No entries.

Water sources

No entries.

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild boars are a species of Least Concern, being extremely widespread and populous. Due to overhunting, they became extinct in Great Britain in the High Middle Ages but were reintroduced in the 1980s. Wild boars have established invasive populations in North America and South America, after groups were imported for hunting and breeding, with both intentional releases and escapes, hybridising with domestic pigs. In its native range, the wild boar is hunted for meat and represent a keystone of their habitat’s ecosystems. Wild boars help manage woodlands. As omnivorous foragers, wild boars shape habitats by dispersing seeds and aerating soil, benefitting plant growth and other wildlife. Habitat protection, sustainable hunting regulations, and wildlife corridors help ensure healthy populations while mitigating human-wildlife conflicts. However, in the Americas, invasive populations are managed to protect native wildlife. The wild boar’s return has sparked debate, posing risks to farmland, livestock and other wildlife through damage and disease transmission.

Zoopedia sketchbook

Wild Boar

Social & reproduction

Keeper notes

Female wild boars live in sounders led by an old matriarch, consisting of non-breeding females and mothers with their offspring. Adult males are solitary for most of the year, joining sounders only during the breeding season. Young and sub adult males live in bachelor groups. The breeding season in wild boars lasts from November to January. A male who has located a sounder of females will chase off young and infertile sows and herd any females in oestrus. Any rival male interfering with this chase is fought aggressively. If he is successful with herding the group, he mates with any fertile females before leaving the sounder. Sows are pregnant for 108 to 120 days. Towards the end of the pregnancy, a sow constructs a nest made of grass, giving birth to an average of 4 to 6 piglets, although litters of up to 12 have been recorded. She remains in the nest for 10 days, allowing her offspring to suckle. Upon leaving the nest, the piglets remain close to their mother in the sounder. Male piglets between 8 and 15 months old leave to form bachelor groups with other young males, while female piglets either remain with their natal sounder, or split off to establish a new group. Wild boars reach sexual maturity at 1 year old, though females are unlikely to reproduce until 18 months old, and males successfully reproduce around 4 years old when they are strong enough to chase and defend a sounder. Both female and male wild boars keep growing until they are 5 to 6 years old.

Group and breeding

Dominance

Sounders led by dominant matriarch, male dominance based on size

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
No entries.

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
No entries.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • If a wild boar mother dies before her piglets are mature, her offspring is adopted by other sows of her sounder.
  • Wild boars can smell edible roots and tubers buried in 25cm of soil.
  • Wild boar hair used to be used for toothbrush bristles.
  • The wild boar’s main predator is the grey wolf.
  • The wild boar has poor eyesight but compensates with its excellent sense of smell and hearing.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Suidae

Genus

Sus

Species

Sus scrofa
Wild Boar

Wild Boar

Sus scrofa

Class

Mammal

Found in

Least concern

LC

Enclosure

Biomes

Shoulder height

80 to 90 cm

Barrier grade

Revealed

Base game