Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
White-Tailed Sea-Eagle

White-Tailed Sea-Eagle

Haliaeetus albicilla
  • Aviary

Overview

The white-tailed sea-eagle (or Haliaeetus albicilla), also called white-tailed eagle, grey sea eagle or Eurasian sea eagle, is a large bird of prey found across Northern and Eastern Europe, parts of Asia, and coastal regions around the North Pacific. It inhabits a variety of wetland and coastal environments, including sea cliffs, estuaries, rivers, lakes, and marshes, where it has access to open water for hunting. This eagle has a large pale-yellow hooked beak, brown body plumage and a distinctive white tail. Juveniles are darker and lack the white tail, gaining their adult plumage by around 5 years of age. White-tailed sea-eagles have a wingspan of 1.7m to 2.5m and a body length of 66cm to 94cm. Females are 10 to 20% larger than males. Males weigh between 3.1kg and 5.4kg, females are heavier and weigh between 4kg and 6.9kg.

White-Tailed Sea-Eagle

Found in Temperate and boreal Eurasia

Appearance

White-Tailed Sea-Eagle

Male

White-Tailed Sea-Eagle

Female

Size & weight

Size

Leg span: 2.02 to 2.4 m

Human
Male
Female

Juvenile

Juvenile weight

1.38 kg

Measured as Leg span. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

400 m² + 200 m² per extra animal

Flying

50 m² + 50 m² per extra animal

Shelter

10 m² per animal

Environment

Temperature

-20 to 28°C

Plant coverage

20-50%

Enclosure

Roofed Habitat

Terrain

  • Grass 0-30%
  • Sand 20-100%
  • Rock 0-20%
  • Waterlogged 10-100%
  • Soil 20-100%

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild population

20,000

20,000 - 60,000 in the wild. Rank 26 of 58 species with a known count, smallest first.

After facing significant conservation struggles over the past two centuries, white-tailed sea-eagles today are of Least Concern. Once widespread across Eurasia, the species experienced dramatic population declines in the 19th and 20th centuries, driven by illegal shooting, egg collection, and the widespread use of toxic pesticides. By the 1970s, white-tailed eagles had become extinct in several countries, including the UK and parts of central Europe. During recovery, they faced threats like secondary poisoning from rodenticides or lead, nest-site disturbance, and wind turbine collisions. The recovery of white-tailed sea-eagles is one of the most successful raptor conservation stories in Europe. Beginning in the 1970s, reintroduction programs spearheaded population restorations in countries where eagles had become extinct. They involved translocations from healthy populations, nesting site protections, and public education. International protection agreements, the ban of toxic pesticides, and habitat restoration improved breeding successes. White-tailed sea-eagles have successfully re-established breeding populations in several countries, including over 130 pairs in Scotland and a growing number in southern England.

Zoopedia sketchbook

White-Tailed Sea-Eagle

Social & reproduction

Keeper notes

The white-tailed sea-eagle mates for life in early adulthood and then lives in a pair bond with its partner. They will raise chicks together annually but otherwise do not spend time with other eagles. White-tailed sea-eagles form strong, lifelong monogamous pair bonds. Young eagles seek a mate upon reaching maturity, engaging in soaring displays and vocalisations to attract a partner. Bonds are affirmed in spectacular aerial courtship displays and calling together. In the mating season (January to July in the South, and April to September in the North of their range), the pair constructs a large cup nest from sticks and soft vegetation in a tree or on a cliff near water, or returns to and refurbishes the previous year’s nest. The female lays 1 to 3 eggs and does most of the incubation over the next 38 days, while the male primarily supplies her with food, though they may take turns incubating, too. Upon hatching, both parents will gather food to feed the chicks. The young eagles fledge at 10 to 12 weeks old, but rely on their parents for several more weeks as they learn to hunt and navigate their environment. At about 5 to 6 months old, the juveniles disperse widely from their natal territory, developing their survival skills and transitioning to their adult plumage, including the iconic white tail. Sexual maturity is reached at 4 to 6 years old, at which point the young eagles seek to establish a pair bond and territory of their own.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (up to 1 male, up to 1 female)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

All offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

30-40 years

Age of sexual maturity

5 years

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

1.3 months

Interbirth period

12 months

Clutch size

1-2

Nest Type

Cup Nest - Large

Mating system

Monogamous

Mating season

Spring

Reproduction in captivity

Difficult

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 10 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; White-Tailed Sea-Eagle Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sweden Reserve and this species released in Sweden Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Cup Nest - Large, at least 3; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Sweden Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Breeding PartnersBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredFlourishing Lake
Nature RequirementsCup Nest - Large

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • The white-tailed sea-eagle is Europe’s largest eagle.
  • The nest (or ‘eyrie’) of a white-tailed sea eagle is returned to and built up more every year. It may reach sizes of 2m wide and 3.7m high.
  • In Norse mythology, the eagle perched at the top of the world tree Yggdrasil is believed to be a white-tailed sea-eagle.
  • The eyesight of the white-tailed sea eagle is thought to be 8 times better than that of humans.
  • While living close to water and being apt predators of fish, other birds actually make up the largest part of the white-tailed sea-eagle’s diet.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Accipitriformes

Family

Accipitridae

Genus

Haliaeetus

Species

Haliaeetus albicilla
White-Tailed Sea-Eagle

White-Tailed Sea-Eagle

Haliaeetus albicilla

Class

Bird

Found in

Asia, Europe

Least concern

LC

Enclosure

Aviary

Biomes

Taiga, Temperate, Tundra, Wetlands

Leg span

2.02 to 2.4 m

Barrier grade

Revealed 11 Aug 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)