Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Eurasian Bittern

Eurasian Bittern

Botaurus stellaris
  • Aviary

Overview

The Eurasian bittern (or Botaurus stellaris), also known as the great bittern, is a large species of heron found across Europe, Asia, and parts of North Africa. It inhabits dense reedbeds and freshwater wetlands with abundant vegetation. Covered in streaked brown plumage, the Eurasian bittern has a stocky body, a thick neck, and a strong, pointed bill, giving it a bulky appearance compared to other herons. Adults typically measure 69cm to 81cm tall, with a wingspan of 100cm to 130cm and weigh between 0.87kg and 1.9kg. Males may be slightly larger than females.

Eurasian Bittern

Found in Europe, Asia, Africa

Appearance

Eurasian Bittern

Male

Eurasian Bittern

Female

Size & weight

Size

Leg span: 1.2 to 1.3 m

Human
Male
Female

Juvenile

Juvenile weight

190 g

Measured as Leg span. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

40 m² + 40 m² per extra animal

Water

25 m² + 15 m² per extra animal

Flying

20 m² + 20 m² per extra animal

Shelter

10 m² per animal

Environment

Temperature

-6 to 25°C

Plant coverage

20-60%

Enclosure

Roofed Habitat

Terrain

  • Long Grass 30-100%
  • Sand 0-10%
  • Waterlogged 20-100%
  • Soil 10-30%
  • Rock 0-30%

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild population

184,000

184,000 - 310,000 in the wild. Rank 44 of 58 species with a known count, smallest first.

While today a species of Least Concern, the Eurasian bittern does face fragmentation and degradation of their reedbed and wetland habitat. They rely on dense, tall stands of reeds over shallow water for feeding, breeding and shelter. However, many wetlands have been drained for urban or agricultural expansion, and reedbeds have been fragmented or allowed to become unsuitable through neglect. Additionally, environmental pollution, human disturbance of nesting sites, and the effects of climate change further affect bittern populations. Major conservation efforts focused on environmental restoration are delivering promising results in parts of their range. For example, in the UK, large-scale reedbed creation and restoration is helping to reverse a dramatic decline in wetland ecosystems and thus available bittern habitat. In mainland Europe, bitterns also benefit from programmes focused on habitat restoration, water-level management, and public awareness campaigns about protection of these sensitive ecosystems. These protective efforts have helped near-extinct bittern populations to recover, and, if maintained, will help keep this species stable in the wild.

Zoopedia sketchbook

Eurasian Bittern

Social & reproduction

Keeper notes

Eurasian bitterns are solitary birds, although will tolerate other individuals outside of the mating season. Unlike many bird species, they do not form lasting pairs during the breeding season and part ways soon after mating. The breeding season for Eurasian bitterns is from late winter to early spring. During this time, the male establishes a territory within a large reed bed and defends it with his characteristic ‘boom’ call, both to attract females and warn off rival males. He may mate with up to 5 females entering his territory in one season. Following mating, the female builds a nest out of last year’s standing reeds, sedges and stems, creating a shallow floating platform at the water’s edge. Here, she lays a clutch of 3 to 6 eggs. Females are the sole carer for offspring, and after egg-laying, incubation lasts approximately 25 to 28 days. Chicks usually hatch several days apart and then remain in the nest for 2 weeks. After this, they leave the nest and disperse into the surrounding reedbed environment but are still provisioned for by their mother. The chicks fledge fully and gain flight capability at around 6 to 8 weeks of age. Following fledging, the young gradually become independent, though throughout this time the female continues to provide food (often regurgitated prey) until the juveniles can feed themselves entirely. Eurasian bitterns reach sexual maturity at 1 year old.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (up to 1 male, up to 1 female)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

None

Lifecycle and breeding

Life expectancy

9-11 years

Age of sexual maturity

1 year

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

1 month

Interbirth period

12 months

Clutch size

3-6

Mating system

Polygynous

Mating season

Spring

Reproduction in captivity

Average

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Coarse Sand terrain
Level 2Thriving Requirement 2: at least 15 objects or plants with the Reed tag; Eurasian Bittern Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Poland Reserve and this species released in Poland Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Sprinkler, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Poland Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male
Breeding PartnersBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredFen Wetland
Ecosystems RequiredFlourishing Lowland Marsh
Nature RequirementsWater Platform Nest - Small

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Eurasian bitterns mainly eat fish, amphibians, insects, and small mammals, catching them with quick thrusts of their dagger-like bill.
  • The male Eurasian bittern’s deep, foghorn-like boom call can be heard from up to 5km away.
  • The male Eurasian bittern’s distinctive call is produced by inflating its oesophagus to act like a resonating chamber. It is one of the most distinctive bird sounds in Europe.
  • The Eurasian bittern’s streaked brown and buff plumage blends perfectly with reed stems, making it almost invisible when standing motionless with its bill pointing upward.
  • The Eurasian bittern was almost completely extinct in the UK in the late 19th century, but habitat restoration projects have led to a strong recovery.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Pelecaniformes

Family

Ardeidae

Genus

Botaurus

Species

Botaurus stellaris
Eurasian Bittern

Eurasian Bittern

Botaurus stellaris

Class

Bird

Found in

Africa, Asia, Europe

Least concern

LC

Enclosure

Aviary

Biomes

Temperate, Wetlands

Leg span

1.2 to 1.3 m

Barrier grade

Revealed 1 Sep 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)