Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Grizzly Bear

Grizzly Bear

Ursus arctos horribilis
  • Habitat

Overview

Native to the northern USA and Canada, the grizzly bear (or Ursus arctos horribilis) is a subspecies of the brown bear. A grizzly can be identified by its thick, brown fur, a large shoulder hump, straight snout and rounded ears. They have strong front legs with long claws used for digging and hunting. They can grow extremely large, though there is a lot of variation in size between different populations. The average male measures 2.2m long in head-body length and weighs 240kg, while an average female measures 1.8m in head-body length and weighs 160kg.

Grizzly Bear

Found in North America

Appearance

Grizzly Bear

Male

Grizzly Bear

Female

Grizzly Bear

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic male
Leucistic female
Leucistic juvenile

Size & weight

Size

Length: 2.25 to 2.65 m

Human
Male
Female

Weight

Male

220 kg

Female

165 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Common Hippopotamus.

Juvenile

Juvenile weight

22.5 kg

Measured as Length. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 4 of 5

Minimum height

2 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 4 or higher.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

970 m² + 145 m² per extra animal

Water

30 m² + 5 m² per extra animal

Shelter

30 m² per animal

Environment

Temperature

-15 to 28°C

Plant coverage

0-100%

Enclosure

Climb-Proof Habitat

Dislikes

Snow

Terrain

  • Grass 10-100%
  • Sand 0-20%
  • Soil 10-100%
  • Rock 0-70%
  • Snow 0-100%

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild population

55,000

55,000 - 60,000 in the wild. Rank 37 of 58 species with a known count, smallest first.

Assessed as Least Concern today, the grizzly bear is present in only a small area of its former range across North America. Historically, European settlement as well as bounty programmes in the 19th and 20th centuries decimated populations to a few hundred bears by the 1970s. Today, populations in national parks are recovering, but the grizzly remains under threat from infrastructure development, climate change, human-wildlife conflict and poaching. Conservation actions consist of habitat protection and management, human-wildlife conflict mitigation and legal protection. As part of a recovery plan, core ecosystems in their range are identified, and large, interconnected landscapes that can support viable populations are preserved. To reduce wildlife conflict, bear-proof infrastructure and public awareness about safe food storage practices are applied. Efforts also include proposals for future reintroductions into historic habitats such as the North Cascades.

Zoopedia sketchbook

Grizzly Bear

Social & reproduction

Keeper notes

Grizzly bears are solitary, the only exception being a mother with her cubs. They only interact with each other to mate or fight over mates. They may be seen in close quarters when there is a desirable food source, such as gathering at a river's edge during the salmon spawning season. However, bears will usually ignore each other if they come across one another. From May to June, male grizzly bears track females using the scent of their urine. When a male and female meet, they will play together; wrestling and pawing each other before mating. Males will be aggressively fighting off rivals in order to mate with a female. Females undergo delayed implantation, so that the young are born during hibernation in the winter, after a pregnancy of about 6 months. Litters range from 1 to 4 cubs. The cubs will search out milk and suckle from their mother until the end of hibernation, when they will leave the den and have their first solid food. The mother won’t mate while she is caring for her offspring, and may also not produce a new litter for a few years after their dispersal. The bear cubs stay with their mother until they are 2 to 3 years old, at which point they will leave to establish their own territory. However, they aren’t sexually mature until 5 years old, and males may only be strong enough to secure a mate until 7 years or older.

Group and breeding

Dominance

Male bears will fight over foraging grounds and mates.

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 12 objects or plants with the Climbable tag; Grizzly Bear Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: at least 15 objects or plants with the Tree Litter tag
Level 5Thriving Requirement 5: at least 3 objects or plants with the Fruit Bearing tag; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group1 male, 3 females
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Wild grizzly bears hibernate for 5 to 7 months a year; they will eat huge amounts before hibernating to gain enough weight to survive this time without eating.
  • The 'hump' visible on a grizzly bear's back is a large amount of muscle that bears use when digging dens or hunting prey.
  • Grizzly bears can gain 180kg of weight when preparing for hibernation.
  • In the wild each cub in a grizzly bear litter may have a different father.
  • Grizzly bears love to eat moths, and will make the extra effort to find moths by climbing to high altitudes and overturning rocks.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Ursidae

Genus

Ursus

Species

Ursus arctos horribilis
Grizzly Bear

Grizzly Bear

Ursus arctos horribilis

Class

Mammal

Found in

North America

Least concern

LC

Enclosure

Habitat

Biomes

Taiga, Temperate, Tundra, Wetlands

Length

2.25 to 2.65 m

Weight

165 to 220 kg

Barrier grade

Revealed 6 Oct 2026

Base game