Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Grey Wolf

Grey Wolf

Canis lupus
  • Habitat

Overview

Grey wolves (or Canis lupus) are a large canid species that live across most of the Northern hemisphere. They are large generalist predators who will eat most prey they are able to catch and are able to live in a huge variety of environments. The appearance of grey wolves has a lot of variety depending on which population is being observed - there are 38 subspecies of the grey wolf with adaptations to their specific environments. In general, grey wolves have a mottled grey-brown fur coat, pointed ears and a long straight snout. They have a slim build with a deep rib cage and long legs. Wolves measure 105cm to 160cm long with a 29cm to 50cm long tail and stand 80cm to 85cm tall at the shoulder. Males weigh between 43kg and 45kg and females weigh between 36kg and 38.5kg.

Grey Wolf

Found in Europe, Asia, North America

Appearance

Grey Wolf

Adult

Grey Wolf

Juvenile

Colourmorphs

White Morph
Melanistic
Darker Variation
White Morph juvenile
Melanistic juvenile
Darker Variation juvenile

Size & weight

Size

Shoulder height: 80 cm

Human
Male
Female

Weight

Male

44 kg

Female

37 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Common Hippopotamus.

Juvenile

Juvenile weight

11 kg

Measured as Shoulder height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

1,162 m² + 92 m² per extra animal

Shelter

10 m² per animal

Environment

Temperature

-18 to 29°C

Plant coverage

0-100%

Enclosure

Habitat

Dislikes

Rain

Terrain

  • Sand 10-50%
  • Grass 10-50%
  • Rock 10-50%
  • Soil 10-50%
  • Snow 0-100%

Conservation

IUCN Red List

Least concern

Least concern

Critically endangered

Wild population

200,000

200,000 - 250,000 in the wild. Rank 45 of 58 species with a known count, smallest first.

While currently assessed as Least Concern, the grey wolf has faced significant challenges through centuries of persecution and habitat loss. Historically hunted to near extinction across much of Europe and North America, wolves were (and partly still are) viewed as threats to livestock and human safety. Fragmented habitats, vehicle collisions, and illegal killings further threaten wolf populations. Thanks to improved legal protection, grey wolf populations have rebounded over recent decades. In the US, the reintroduction of wolves to Yellowstone National Park in 1995 helped restore ecological balance and biodiversity. In Europe, wolves have returned naturally to many areas, thanks to legal protection under the EU Habitats Directive. Populations have expanded in many Eastern and Central European countries and recolonised former habitats. Initiatives such as compensation for livestock losses, monitoring programs, and public awareness campaigns have been crucial in supporting their recovery across Europe, showing that wolf populations can be re-established even in human-dominated landscapes with the right conservation measures.

Zoopedia sketchbook

Grey Wolf

Social & reproduction

Keeper notes

Wolves are very social animals that live in family packs. An average pack contains one alpha male, one alpha female, their young adult offspring, and a litter of pups that are less than a year old. Wolf packs are closely bonded, and wolves get distressed if their pack is separated or if a pack member dies. In a wolf pack, the alpha male and alpha female are monogamously bonded and mate for life, and only they have young within the pack. As the female approaches oestrus, the pair strengthen their bond through close physical contact and grooming. After a pregnancy lasting about 2.5 months, the female gives birth to a litter of 5 to 7 pups in a secluded den, where she remains for the first three weeks to care for the newborns. During this period, she is fed by the alpha male, and no other pack members are allowed inside the den. At around 3 or 4 weeks, the pups begin eating solid food regurgitated by adults, and by 8 weeks, they are fully weaned. The pups start to accompany the pack on hunts, typically by 4 to 6 months, where they begin learning essential survival skills. Grey wolves reach sexual maturity around 2 to 3 years old. Pups usually remain with their natal pack until 10 months to 4 years old, with the timing influenced by food availability and sexual maturity. Lone wolves look to meet another lone wolf of the opposite sex and establish a territory. If they find a partner, they mate during the breeding season and reproduce a litter of pups once a year and will stay together for life.

Group and breeding

Group

Group name

Pack

Group size

2-12 (up to 12 males, up to 12 females)

Male bachelor group

1-12

Female bachelor group

1-12

Offspring dispersal

None

Lifecycle and breeding

Life expectancy

8-12 years

Age of sexual maturity

2 years

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

2.3 months

Interbirth period

9.7 months

Litter size

1-5

Mating system

Monogamous

Mating season

Spring

Reproduction in captivity

Easy

Dominance

Alpha male and alpha female

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Dog Ball, at least 3
Level 2Thriving Requirement 2: Small Bubble Machine, at least 2; Grey Wolf Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sweden Reserve and this species released in Sweden Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 8 objects or plants with the Leaf Litter tag
Level 6Thriving Requirement 5: Water Surface Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Sweden Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed PackMixed group2 to 3 males, 2 to 3 females
Bonded PairBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredEither Flourishing Open Canopy Forest or Flourishing Mixed Lowland Forest
Species Roles RequiredMedium Prey
Species Roles RequiredSmall Prey

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Wolves, with the exception of some breeds of domestic dog, are the largest canid species.
  • Wolves howl as an alarm call, to assemble the pack, to locate each other if they get separated, or to communicate across long distances.
  • In North America, wolves have hybridised with domestic dogs, which has introduced black colouration into the wolf population.
  • Wolves in cold countries can withstand temperatures of -40°C. When it is this cold, wolves lie close to the ground and use their tail as a muffler over their face.
  • Wolves are apex predators, they are only threatened by humans, bears and tigers.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Canidae

Genus

Canis

Species

Canis lupus
Grey Wolf

Grey Wolf

Canis lupus

Class

Mammal

Found in

Asia, Europe, North America

Least concern

LC

Enclosure

Habitat

Biomes

Desert, Tropical, Grassland, Taiga, Temperate, Tundra

Shoulder height

80 cm

Weight

37 to 44 kg

Barrier grade

Revealed 4 Aug 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)