Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
African Leopard

African Leopard

Panthera pardus pardus
  • Habitat

Overview

The African leopard (or Panthera pardus pardus) is the nominate subspecies of the leopard, native to Central and Southern Africa. It has a slender build with an elegant head. The base coat colour ranges from yellow to dark golden and is covered in small, tightly spaced rosettes that turn into black spots towards the lower body, face, and tail tip. The underside and inside of the legs are white. The African leopard is sexually dimorphic, with males being larger and heavier than females. Males are 60cm to 70cm tall at the shoulder, 1.52m to 1.83m long, with an extra 66cm added by the tail, and weigh 58kg to 96kg. Females stand 55cm to 65cm tall at the shoulder, are 1.39m to 1.67m long with a 60cm tail, and weigh 24kg to 37.5kg.

African Leopard

Found in Africa

Appearance

African Leopard

Male

African Leopard

Female

African Leopard

Juvenile

Size & weight

Size

Shoulder height: 60 to 65 cm

Human
Male
Female

Weight

Male

200 kg

Female

150 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Common Hippopotamus.

Juvenile

Juvenile weight

10 kg

Measured as Shoulder height. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

705 m² + 110 m² per extra animal

Climbing

45 m² + 15 m² per extra animal

Shelter

10 m² per animal

Environment

Temperature

14 to 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Climb-Proof Habitat

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Rock 0-40%
  • Grass 10-90%
  • Soil 10-60%
  • Sand 0-20%

Conservation

IUCN Red List

Vulnerable

Least concern

Critically endangered

Despite the African leopard’s wide range and reputation for adaptability, it is considered a Vulnerable species. Agricultural and urban expansion as well as logging fragment their habitat, reducing access to prey populations. Poaching and illegal wildlife trade also pose serious threats, as leopard skins, claws, and teeth are sought after for traditional rituals or as hunting trophies for one of Africa’s ‘big five’. Conservation efforts focus on legal protection, habitat conservation, and community engagement: Many countries restrict hunting and trade, and protection under Appendix I of CITES prohibits international commercial trade of wild-caught specimens. Protected areas and wildlife corridors support leopard populations while reducing human-wildlife conflict. Community programs educate local people about the ecological role of leopards, and provide incentives for coexistence, such as compensation for livestock losses or the promotion of eco-tourism. Long-term success depends on continued funding, research, and collaboration between governments, NGOs, and local communities.

Zoopedia sketchbook

African Leopard

Social & reproduction

Keeper notes

African leopards are solitary except for a mother raising her cubs. African leopards can mate year-round. Oestrus cycles last about 46 days and the female is receptive for a week per cycle. Males track females via their vocalisations and urine markings. A pair will remain together for a few days and mate several times throughout this period before separating again. The gestation period lasts 3 to 3.5 months, after which a litter of 2 to 4 cubs is born in a den or crevice, though in the wild only 40 to 50% of cubs survive their first year. They are born blind and helpless and remain in the den for the first weeks of their life. At 9 weeks old, they begin eating solid food, and start following their mother on hunting trips at 3 months old. Cubs stay with their mother for up to 2 years, though are able to survive on their own from 1 year old onwards. Upon separating from their mother, young leopards may travel with their siblings for a little while longer, before eventually dispersing into a fully solitary lifestyle. Leopards reach sexual maturity at about 2.5 years old.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (up to 1 male, up to 1 female)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1-2

Offspring dispersal

All offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

12-20 years

Age of sexual maturity

2.5 years

Age of sexual sterility

15 years

Gestation or incubation

3.2 months

Interbirth period

20.8 months

Litter size

1-2

Mating system

Promiscuous

Mating season

Aseasonal

Reproduction in captivity

Average

Colourmorphs

  • Erythristic
  • Melanistic

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Restraint Feeder, at least 1
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; African Leopard Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: Scratching Post, at least 1
Level 6Thriving Requirement 5: Climbing Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Great Rift Valley Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredEither Wetland or Riverine
Ecosystems RequiredFlourishing Dense Forest
Species Roles RequiredMedium Prey

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • African leopards are quite arboreal, using trees to cache their kills in order to protect them from other, stronger predators like lions, hyenas or wild dogs.
  • The African leopard has likely been extirpated from Northern Africa and only the Sub-Saharan populations survive in its original range.
  • Leopards sometimes occur as a melanistic morph, where the base coat colour is black. The rosettes can still be seen in some lighting circumstances.
  • The Zulu people revere the leopard as a noble, courageous and honourable creature. In their language, it is called 'ingwe'.
  • Leopards have phenomenal eyesight that supports their nocturnal hunting behaviours. They can see about 7 times better in the dark than humans.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Felidae

Genus

Panthera

Species

Panthera pardus pardus
African Leopard

African Leopard

Panthera pardus pardus

Class

Mammal

Found in

Africa

Vulnerable

VU

Enclosure

Habitat

Biomes

Tropical, Grassland

Shoulder height

60 to 65 cm

Weight

150 to 200 kg

Barrier grade

Revealed 16 Jul 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)