Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Zebra stepowa

Zebra stepowa

Equus quagga
  • Wybieg

Overview

Zebra stepowa (Equus quagga) to gatunek zamieszkujący wschodnią i południową część Afryki, zwykle w pobliżu źródeł wody na sawannie. Dzieli się na sześć podgatunków, wyodrębnionych na podstawie cech takich jak różnice we wzorze pasów oraz niekrzyżowanie się poszczególnych grup. Zebra stepowa ma czarne i białe pasy, z których znane są wszystkie zebry, ale jest mniejsza od zebry pręgowanej, a większa od zebry górskiej. Zarówno samce, jak i samice mogą osiągać wzrost od 1,10 do 1,45 m i długość od 2,17 do 2,46 m, jednak samce są zwykle o 10% większe od samic. Samce są także cięższe – ważą od 220 do 320 kg, podczas gdy samice od 175 do 250 kg.

Zebra stepowa

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Zebra stepowa

Adult

Zebra stepowa

Juvenile

Colourmorphs

Erythristic
Amelanistic
Part Melanistic
Pseudomelanistic
Erythristic juvenile
Amelanistic juvenile
Part Melanistic juvenile
Pseudomelanistic juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 1.2 m

Human
Male
Female

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

460 m² + 140 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Snow

Terrain

  • Piasek 0-20%
  • Skała 0-20%
  • Trawa 40-80%
  • Podmokłe 0-10%
  • Gleba 10-60%

Thriving Relationships

Sawanna afrykańska: sharing a habitat with one of these species fulfils a Thriving requirement.

Brak wpisów.

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Siano
  • Pokarm dla roślinożerców

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Bliskie zagrożenia

Least concern

Critically endangered

Wild population

150,000

150,000-250,000 in the wild. Rank 43 of 58 species with a known count, smallest first.

Ze względu na fragmentację jej siedlisk i związaną z postępującą urbanizacją i rozwojem rolnictwa rywalizację o dostęp do pastwisk ze zwierzętami hodowlanymi zebra stepowa jest bliska zagrożenia. W niektórych regionach dodatkowym niebezpieczeństwem są kłusownicy zabijający te zwierzęta dla skór i mięsa. Choć zebry stepowe są bardziej rozpowszechnione i lepiej adaptują się do różnych warunków niż inne gatunki zebr, wspomniane czynniki od lat doprowadzają do miejscowych spadków populacji; w następstwie polowań na dużą skalę jeden z podgatunków zebry stepowej (kwagga) wyginął w 1878 roku. Ekolodzy skupiają się na zabezpieczaniu siedlisk, wprowadzaniu środków ochrony przed kłusownictwem i opracowaniu planów zrównoważonego wykorzystania terenów. Wiele zebr żyje w parkach narodowych, gdzie są bezpieczne, jednak jest to gatunek o dużym obszarze występowania i osobniki migrują niekiedy, opuszczając tereny chronione. Programy translokacji i reintrodukcji skutecznie zwiększają liczebność w kurczących się populacjach, a inicjatywy społeczne pomagają ograniczyć rywalizację o dostęp do pastwisk zajmowanych na potrzeby zwierząt hodowlanych. Organizacje takie jak IUCN i WWF wspierają działania na rzecz ochrony przyrody poprzez prowadzenie badań, a także zapewnianie finansowania i porad, aby w ten sposób umożliwić przetrwanie dzikich populacji zebry stepowej.

Zoopedia sketchbook

Zebra stepowa

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Na wolności zebry stepowe żyją w zwartych stadach, na które może składać się kilka haremów z jednym ogierem, kilkoma samicami oraz ich młodymi. Młode samce, które nie mają jeszcze własnego haremu, żyją w „stadach kawalerskich”. Wśród samic należących do jednego haremu ustala się hierarchia zależna od stażu u boku ogiera; samica, która dołączyła do niego jako pierwsza, jest samicą alfa. Samiec zebry „zdobywa” młodą samicę, zalecając się do niej, gdy żyje jeszcze w rodzinnym stadzie, po osiągnięciu przez nią dojrzałości płciowej. Chcąc „przekonać” samicę, aby do niego dołączyła, musi wyzwać do walki jej ojca i zmusić go do poddania się. Inne samce mogą również próbować ją zdobyć. Samica pozostanie przy ogierze, który pierwszy nakłoni ją do kopulacji. Ciąża u samic zebry trwa od 12 do 14 miesięcy, po czym na świat przychodzi jedno źrebię. Źrebięta płci żeńskiej pozostają w rodzinnym stadzie, dopóki nie dołączą do niespokrewnionego samca, natomiast źrebięta płci męskiej opuszczają matkę, gdy ta urodzi kolejne źrebię, po czym dołączają do stada kawalerskiego złożonego z innych młodych samców.

Group and breeding

Group

Group name

Harem

Group size

3-6 (maks. 1 samiec, samice do 5)

Male bachelor group

1-6

Female bachelor group

1-6

Offspring dispersal

Męskie potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

20-40 lat

Age of sexual maturity

4 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

13 mies.

Interbirth period

11 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Poligynia

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Bardzo łatwe

Dominance

1 dominujący samiec w grupie, hierarchia wiekowa wśród samic

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Coarse Sand terrain
Level 2Plains Zebra Fact Sheet
Level 3Thriving Requirement 2: Water Surface Area
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 15 objects or plants with the Grass tag
Level 6Thriving Requirement 5: African Savannah Social Group; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat Wielkich Rowów Afrykańskich

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Harem GroupMixed group1 male, 3 to 5 females
Stallion GroupMale group3 to 6 males

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredGrassland
Ecosystems RequiredWatering Hole

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Zebry rozpoznają się nawzajem po różnicach we wzorze pasów.
  • Zebry śpią na stojąco i na zmianę pełnią „warty”, aby ustrzec się przed drapieżnikami.
  • Naukowcy wciąż spierają się co do przeznaczenia pasów na ciele zebry; możliwe, że zapewniają one kamuflaż wśród cieni i traw (szczególnie w przypadku źrebiąt) albo w ruchu, dezorientując drapieżniki, gdy stado zrywa się do biegu; może to również być sposób na odstraszenie pasożytów lub oznaka pozycji w stadzie.
  • Samice zebry tworzące harem zachowują się agresywnie w stosunku do nowych samic, dlatego ogier musi je chronić aż do rozładowania napiętej sytuacji.
  • Stada zebr podążają za deszczową pogodą i mogą przebywać odległości rzędu 1600 kilometrów, aby zapewnić sobie łatwy dostęp do pożywienia i wody.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Perissodactyla

Family

Equidae

Genus

Equus

Species

Equus quagga
Zebra stepowa

Zebra stepowa

Equus quagga

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Bliskie zagrożenia

NT

Zagroda

Habitat

Biomy

Grassland

Wysokość w kłębie

1.2 m

Stopień bariery

Ujawniono: 7 Jul 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)