Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Niala grzywiasta

Niala grzywiasta

Tragelaphus angasii
  • Wybieg

Overview

Niala grzywiasta (Tragelaphus angasii) to płochliwa antylopa żyjąca w gęstych zaroślach sawanny w południowo-wschodniej Afryce. Samce mają ciemnoszarą, kudłatą sierść, żółte nogi i kręcone rogi z żółtymi końcówkami, podczas gdy samice są jasnobrązowe i nie posiadają rogów. U obu płci na grzbiecie widoczne są białe pionowe pręgi. Niale grzywiaste wykazują największy dymorfizm płciowy wśród antylop. Samce mają od 0,9 do 1,1 m wysokości, od 1,35 do 1,95 m długości i ważą od 98 do 125 kg. Samice mają od 0,75 do 0,9 m wysokości, od 1,35 do 1,95 m długości i ważą od 50 do 68 kg.

Niala grzywiasta

Found in Afryka Południowo-Wschodnia

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Niala grzywiasta

Male

Niala grzywiasta

Female

Niala grzywiasta

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 0.8 to 1 m

Human
Male
Female

Środowisko

Male

112 kg

Female

64 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Teren

Juvenile weight

22 kg

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

340 m² + 40 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 41°C

Plant coverage

0-50%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa 30-100%
  • Trawa: krótka 25-100%
  • Piasek 0-20%
  • Gleba 0-60%
  • Skała 0-20%

Thriving Relationships

Sawanna afrykańska: sharing a habitat with one of these species fulfils a Thriving requirement.

Brak wpisów.

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Siano
  • Pokarm dla roślinożerców

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

32,000

32,000 - 36,500 in the wild. Rank 33 of 58 species with a known count, smallest first.

Niala grzywiasta jest zaliczana do gatunków najmniejszej troski ze względu na stabilny trend populacyjny, niemniej jednak negatywnie wpływają na nią utrata siedlisk oraz kłusownictwo. Zagrożenia historyczne, takie jak nadmierne polowania oraz całkowicie zwalczony już księgosusz (pomór bydła), doprowadziły do spadku liczebności populacji tego gatunku, a ekspansja ludzka i rozwój rolnictwa ograniczyły obszar jego występowania w niektórych częściach Afryki Południowej. Kluczowe populacje są utrzymywane się na obszarach chronionych i w parkach narodowych. Istnieją również populacje na terenach prywatnych, gdzie regulowana gospodarka sprzyja reintrodukcji i zrównoważonemu wykorzystaniu niali, co przynosi korzyści zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne. W niektórych miejscach zagrożenie wciąż stanowi dalsza degradacja siedlisk poza tymi obszarami oraz nielegalne polowania, dlatego w celu zachowania długoterminowo dobrej kondycji populacji wymagany jest stały monitoring i zaangażowanie lokalnych społeczności.

Zoopedia sketchbook

Niala grzywiasta

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Samice niali grzywiastej żyją w niewielkich grupach ze swoim potomstwem i wspólnie szukają pokarmu wśród zarośli. Dorosłe samce są samotnikami i żyją osobno, z wyjątkiem okresu godowego, kiedy to na pewien czas dołączają do stada samic. Niale grzywiaste rozmnażają się przez cały rok, ale szczyt godów przypada na wiosnę i jesień. W okresie godowym samiec dołącza do stada samic i zaleca się do nich, podchodząc z pochyloną głową i rogami, ale bez agresji. Jeśli kilku samców próbuje dołączyć do tego samego stada samic, dochodzi do rytualnych demonstracji postaw: samce krążą wokół siebie i stawiają grzywy, trzymając równocześnie uniesione ogony i rogi, aby sprawiać wrażenie jak największych. Jeśli żaden z samców nie odpuści, dochodzi do walki. W każdym przypadku zwycięzca parzy się z samicami, które są gotowe do rozrodu. Po ciąży trwającej 7 miesięcy samica rodzi jedno cielę, które ukrywa przed stadem w gęstych zaroślach i krzewach. Młode pozostaje w ukryciu do 3 tygodni, w trakcie których matka regularnie je karmi, a następnie dołącza do stada. Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku około 1 roku, natomiast samce po ukończeniu 18 miesiąca życia, choć dopiero w wieku około 5 lat są na tyle dojrzałe i silne, by zdobyć partnerkę. Młode, dojrzałe samce opuszczają matki i zaczynają prowadzić samotniczy tryb życia, a samice pozostają w stadzie, w którym się urodziły.

Group and breeding

Group

Group name

Herd

Group size

1-5 (maks. 1 samiec, samice do 4)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1-5

Offspring dispersal

Męskie potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

15-23 lat

Age of sexual maturity

1.5 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

7 mies.

Interbirth period

5 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Poligynia

Mating season

Jesień

Reproduction in captivity

Łatwe

Colourmorphs

  • Osobnik leucystyczny
  • Osobnik łaciaty

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Rubbing Pillar, at least 2
Level 2Nyala Fact Sheet
Level 3Thriving Requirement 2: Long Grass terrain
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 5 objects or plants with the Spreading Crown tag
Level 6Thriving Requirement 5: African Savannah Social Group; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat Wielkich Rowów Afrykańskich

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group1 male, 3 to 8 females
Male Bachelor HerdMale group2 to 4 males
Female GroupFemale group4 to 10 females

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredDense Forest

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • W przeciwieństwie do wielu innych gatunków antylop niale grzywiaste są mocno zależne od dostępu do wody, którą muszą pić codziennie. Zawsze żyją w pobliżu źródła wody.
  • Chcąc ostrzec członków stada przed niebezpieczeństwem, niale grzywiaste wydają dźwięki przypominające szczekanie psa.
  • Nazwa „niala” pochodzi z południowoafrykańskiego języka tsonga.
  • Niale grzywiaste są zwierzętami krepuskularnymi: żerują o zmierzchu i o świcie, odpoczywając w dzień i przesypiając upały.
  • Niale grzywiaste mają doskonały słuch i nasłuchują dźwięków ostrzegawczych wydawanych przez pawiany i impale, aby orientować się w ewentualnych zagrożeniach.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Bovidae

Genus

Tragelaphus

Species

Tragelaphus angasii
Niala grzywiasta

Niala grzywiasta

Tragelaphus angasii

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Grassland

Wysokość w kłębie

0.8 to 1 m

Waga

64 to 112 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 8 Sep 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)