Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Tapir malajski

Tapir malajski

Tapirus indicus
  • Wybieg

Overview

Tapir malajski (Tapirus indicus) to ssak zamieszkujący lasy deszczowe Azji Południowo-Wschodniej. Głowa, barki, przednie i tylne nogi tapira malajskiego są czarne, a jego tułów i tylna część grzbietu są białe. To mocno zbudowane zwierzę o charakterystycznym chwytnym nosie, przypominającym trąbę. Tapiry malajskie mierzą od 1,8 do 2,5 m i ważą między 250 a 540 kg. Samice zazwyczaj są nieco większe niż samce i o 10-20% cięższe.

Tapir malajski

Found in Azja

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Tapir malajski

Male

Tapir malajski

Female

Tapir malajski

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 0.95 to 1.05 m

Human
Male
Female

Środowisko

Male

345 kg

Female

405 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Teren

Juvenile weight

34.5 kg

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

430 m² + 56 m² na każde dodatkowe zwierzę

Water

37 m² + 19 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

12 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

15-100%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Snow

Terrain

  • Trawa 20-50%
  • Piasek 0-10%
  • Gleba 30-80%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 0-100%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Siano
  • Pokarm dla roślinożerców

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

2,500

2,500 in the wild. Rank 9 of 58 species with a known count, smallest first.

Tapiry malajskie należą do gatunków zagrożonych wyginięciem, a ich ochrona utrudniona jest głównie przez utratę i fragmentację siedlisk oraz kłusownictwo. Wycinanie lasów pod rolnictwo, przemysł drzewny i rozwój infrastruktury w Malezji, Tajlandii i na Sumatrze znacznie zmniejszyły ich naturalne tereny. Tapiry żyją samotnie i potrzebują dużych obszarów, dlatego fragmentacja środowiska izoluje populacje i ogranicza różnorodność genetyczną. Czasami giną w pułapkach na inne zwierzęta lub w wypadkach drogowych. Tapiry są chronione w Malezji i Indonezji. Ochrona tapirów obejmuje tworzenie parków narodowych i rezerwatów przyrody, zapewniających częściowe schronienie, oraz korytarzy przyrodniczych łączących rozdrobnione siedliska. Organizacje działają także na rzecz zwiększania świadomości społecznej i promują strategie koegzystencji między lokalnymi społecznościami a tapirami. W Malezji prowadzone są programy obserwacji oraz hodowli w niewoli, które pomagają odbudować populacje tego zagrożonego gatunku. Tylko konsekwentne działania i współpraca mogą zagwarantować przetrwanie tego wyjątkowego i pradawnego gatunku.

Zoopedia sketchbook

Tapir malajski

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Tapir malajski często prowadzi samotniczy tryb życia, ale można go również spotkać w parach monogamicznych z młodym potomstwem lub w tymczasowych grupach żerujących. Toleruje inne osobniki. Sezon rozrodczy ma zazwyczaj miejsce pomiędzy majem a czerwcem. Samiec tapira malajskiego tropi samicę po zapachu moczu, gdy ta przemieszcza się po jego terytorium. Gdy dochodzi do spotkania, samiec zaleca się do samicy, trącając ją, obwąchując zad i ruszając za nią w pogoń. Jeśli zostanie zaakceptowany, partnerka zezwala na kopulację. Para parzy się kilka razy w ciągu dnia, gdy samica jest płodna. Następnie para zostaje razem lub się rozchodzi. Po ciąży trwającej 390-410 dni na świat przychodzi jedno młode, które przez pierwszy tydzień życia pozostaje ukryte w zaroślach. W tym czasie matka często do niego wraca z pokarmem. Po tygodniu młode zaczyna wspólnie z matką zdobywać pożywienie. Młode tapira pozostaje z matką przez rok lub dwa lata, w zależności od tego, czy w tym czasie wyda ona na świat kolejnego potomka. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 3 lat.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

brak

Lifecycle and breeding

Life expectancy

25-36 lat

Age of sexual maturity

3 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

13.1 mies.

Interbirth period

10.9 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Monogamia

Mating season

Lato

Reproduction in captivity

Łatwe

Colourmorphs

  • Osobnik leucystyczny

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Hanging Grazer Feeder, at least 3
Level 2Thriving Requirement 2: at least 10 objects or plants with the Aquatic tag; Malayan Tapir Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Water Surface Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody na Sumatrze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredLowland Rainforest

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Tapiry malajskie to największy gatunek tapirów.
  • Młode tapirów mają ciemne futro pokryte wzorem z białych plam i pasków pozwalające dobrze ukryć się w podszyciu lasu deszczowego, które rozświetlają tylko niewielkie plamki światła.
  • Gdy tapiry malajskie przemieszczają się wzdłuż koryta rzeki, potrafią pozostawać pod wodą nawet przez 90 sekund.
  • Tapir malajski to jedyny gatunek tapira, który występuje tylko w Azji. Wszystkie pozostałe gatunki żyją też w Ameryce Południowej i Środkowej.
  • Tapiry malajskie mają bardzo słaby wzrok i gdy się przemieszczają, polegają głównie na węchu i słuchu.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Perissodactyla

Family

Tapiridae

Genus

Tapirus

Species

Tapirus indicus
Tapir malajski

Tapir malajski

Tapirus indicus

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia

Zagrożone

EN

Zagroda

Habitat

Biomy

Wetlands, Tropical

Wysokość w kłębie

0.95 to 1.05 m

Waga

345 to 405 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 18 Aug 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)