Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Nosorożec czarny

Nosorożec czarny

Diceros bicornis
  • Wybieg

Overview

Nosorożec czarny (Dicoros bicornis), znany także jako nosorożec spiczastonosy, to duże zwierzę kopytne zamieszkujące stepy i busz Afryki Południowej i Wschodniej. Nosorożce czarne mają na pysku dwa rogi, przy czym róg nosowy jest znacznie dłuższy od czołowego. Mają grubą, szarą skórę, mocno zbudowane kończyny, małe oczy i owalne uszy. Nosorożce czarne mierzą w kłębie od 1,4 do 1,8 m, ich długość wynosi 3 do 3,75 m, a waga – od 800 do 1400 kg. Samce i samice nie różnią się zbytnio wielkością.

Nosorożec czarny

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Nosorożec czarny

Male

Nosorożec czarny

Female

Nosorożec czarny

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 1.55 to 1.6 m

Human
Male
Female

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 4 of 5

Minimum height

2 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 4 or higher.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

770 m² + 770 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

40 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 41°C

Plant coverage

0-50%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa 10-60%
  • Piasek 10-40%
  • Gleba 10-60%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 10-40%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Liście i gałęzie
  • Siano

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Krytycznie zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

3,150

3,150 in the wild. Rank 12 of 58 species with a known count, smallest first.

Nosorożce czarne, niegdyś licznie występujące, są dziś krytycznie zagrożone, a kilka ich podgatunków wyginęło. Największym ich zagrożeniem jest kłusownictwo – ich rogi są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej lub traktowane jako symbol statusu. Intensywne kłusownictwo doprowadziło do spadku populacji o ponad 90% między latami 70. a 90. XX wieku. Dodatkowo, tak jak w przypadku wielu innych gatunków sawannowych, działalność człowieka przekształciła znaczną część ich naturalnego środowiska w tereny uprawne i mieszkalne, a konflikty zbrojne utrudniają wprowadzanie i egzekwowanie przepisów ochronnych. Główne inicjatywy ochronne w Afryce obejmują patrole antykłusownicze, skuteczniejsze egzekwowanie prawa oraz monitorowanie nosorożców za pomocą systemów GPS i dronów. Dzięki programom translokacji i reintrodukcji zwierzęta mogą być przenoszone z obszarów zagrożonych do bezpiecznych rezerwatów lub dawnych siedlisk. Projekty angażujące lokalne społeczności wspierają edukację i ekoturystykę, dając ludziom możliwość czerpania korzyści z ochrony nosorożców zamiast z polowania na te wyjątkowe zwierzęta. W rezultacie liczebność nosorożców czarnych w ostatnich latach stopniowo wzrosła, ale gatunek nadal pozostaje bardzo zagrożony i wymaga dalszej ochrony.

Zoopedia sketchbook

Nosorożec czarny

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Nosorożce czarne zasadniczo żyją samotnie, nie licząc matek i ich młodych. Między spotykającymi się osobnikami mogą kształtować się krótkotrwałe, luźne więzi. Zarówno samce, jak i samice nosorożców czarnych mają swoje terytoria, które często na się zazębiają. Ten gatunek rozmnaża się przez cały rok, ale urodzenia najczęściej przypadają na koniec pory deszczowej. Samce nosorożca czarnego wyszukują płodne samice, tropiąc je po odchodach. Spotkania potencjalnych partnerów mogą mieć gwałtowny przebieg. Samce są agresywne wobec innych samców rywalizujących o samicę, a osobniki płci żeńskiej mogą walczyć z samcami, jeżeli nie będą zainteresowane ich zalotami. Przed kopulacją samce i samice dobierają się w pary na okres maksymalnie dwóch tygodni. Poświęcają ten czas na wspólne jedzenie, spanie i przemieszczanie się, aby zbudować więź. Samiec podejmuje próbę kopulacji, ale jeśli samica nie jest gotowa, agresywnie szarżuje na samca. Jeżeli ma ruję, pozwala samcowi na krycie. Kopulacja trwa od 20 do 40 minut, a następnie para się rozstaje. Ciąża u nosorożców czarnych trwa 15 miesięcy, a samica rodzi jedno młode. Nowo narodzone nosorożce przez około miesiąc piją wyłącznie mleko matki, a później uzupełniają dietę o delikatne trawy i wodę. Przestają pić mleko około 18. miesiąca życia, młode pozostaje jednak przy matce, dopóki nie osiągnie wieku 2-4 lat. Na tym etapie młody osobnik zaczyna dystansować się od matki, próbując zająć własne terytorium. Młode nosorożce mogą dołączyć do luźnej grupy innych dorastających zwierząt tego gatunku lub żyć samodzielnie. Samce nosorożca czarnego osiągają dojrzałość płciową w wieku 7-8 lat, a samice nieco wcześniej – w wieku od 5 do 7 lat.

Group and breeding

Group

Group size

1-3 (maks. 1 samiec, samice do 2)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1-2

Offspring dispersal

brak

Lifecycle and breeding

Life expectancy

30-45 lat

Age of sexual maturity

7 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

15 mies.

Interbirth period

9 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Poligynia

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Trudne

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Hanging Grazer Feeder, at least 2
Level 2Thriving Requirement 2: Rubbing Pillar, at least 2; Black Rhinoceros Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Tanzania Reserve and this species released in Tanzania Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 4 objects or plants with the Acacia Bush tag
Level 6Thriving Requirement 5: at least 6 objects or plants with the Trees tag; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Tanzanii

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male
Mating PairBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredGrassland

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Nosorożce czarne ryczą i rżą, gdy są przestraszone lub znajdą się w sytuacji konfliktowej.
  • Nosorożce czarne nawiązują relacje z ptakami, takimi jak bąkojady i czaple, które usuwają z ich skóry pasożyty.
  • Nosorożce czarne żywią się głównie młodymi pędami (liśćmi krzewów i trawami) i mają twarde, chwytne wargi, które są przystosowane do takiej diety.
  • Z ośmiu podgatunków nosorożca czarnego ocalały tylko trzy: nosorożec czarny kenijski, nosorożec czarny rodezyjski i nosorożec czarny południowo-zachodni. Możliwe jest, że w rezerwatach poza Ugandą przetrwały okazy czwartego podgatunku, którym jest nosorożec czarny ugandyjski.
  • Nosorożce czarne mogą być wobec siebie wyjątkowo agresywne: uznaje się, że 50% samców i 30% samic, które umarły śmiercią naturalną, zginęło na skutek obrażeń odniesionych w walkach.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Perissodactyla

Family

Rhinocerotidae

Genus

Diceros

Species

Diceros bicornis
Nosorożec czarny

Nosorożec czarny

Diceros bicornis

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Krytycznie zagrożone

CR

Zagroda

Habitat

Biomy

Desert, Grassland

Wysokość w kłębie

1.55 to 1.6 m

Stopień bariery

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)