Overview
Nosorożec czarny (Dicoros bicornis), znany także jako nosorożec spiczastonosy, to duże zwierzę kopytne zamieszkujące stepy i busz Afryki Południowej i Wschodniej. Nosorożce czarne mają na pysku dwa rogi, przy czym róg nosowy jest znacznie dłuższy od czołowego. Mają grubą, szarą skórę, mocno zbudowane kończyny, małe oczy i owalne uszy. Nosorożce czarne mierzą w kłębie od 1,4 do 1,8 m, ich długość wynosi 3 do 3,75 m, a waga – od 800 do 1400 kg. Samce i samice nie różnią się zbytnio wielkością.
Found in Afryka
Regions
Biomes
Brak wpisów.
Wymagania wybiegu
Male
Female
Juvenile
Potrzeby wybiegu
Size
Wysokość w kłębie: 1.55 to 1.6 m
Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.
Dieta i urozmaicenie
Barrier grade
Grade 4 of 5
Minimum height
2 m minimum
Climbing & water
Climb proof
Not needed
Water barrier
Not allowed
Urozmaicenia
Barrier types with resistance grade 4 or higher.
Czerwona Lista IUCN
Minimum area
Land
770 m² + 770 m² na każde dodatkowe zwierzę
Shelter
40 m² na zwierzę
Environment
Temperature
14 do 41°C
Plant coverage
0-50%
Enclosure
Wybieg
Dislikes
Rain and snow
Terrain
- Trawa 10-60%
- Piasek 10-40%
- Gleba 10-60%
- Skała 0-20%
- Podmokłe 10-40%
Zachowania społeczne i rozmnażanie
Uwagi dla dozorców
- Liście i gałęzie
- Siano
Feeders
Brak wpisów.
Enrichment items
Brak wpisów.
Water sources
Brak wpisów.
Conservation
Grupa i rozmnażanie
Krytycznie zagrożone
Least concern
Critically endangered
Wild population
3,150
3,150 in the wild. Rank 12 of 58 species with a known count, smallest first.
Nosorożce czarne, niegdyś licznie występujące, są dziś krytycznie zagrożone, a kilka ich podgatunków wyginęło. Największym ich zagrożeniem jest kłusownictwo – ich rogi są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej lub traktowane jako symbol statusu. Intensywne kłusownictwo doprowadziło do spadku populacji o ponad 90% między latami 70. a 90. XX wieku. Dodatkowo, tak jak w przypadku wielu innych gatunków sawannowych, działalność człowieka przekształciła znaczną część ich naturalnego środowiska w tereny uprawne i mieszkalne, a konflikty zbrojne utrudniają wprowadzanie i egzekwowanie przepisów ochronnych. Główne inicjatywy ochronne w Afryce obejmują patrole antykłusownicze, skuteczniejsze egzekwowanie prawa oraz monitorowanie nosorożców za pomocą systemów GPS i dronów. Dzięki programom translokacji i reintrodukcji zwierzęta mogą być przenoszone z obszarów zagrożonych do bezpiecznych rezerwatów lub dawnych siedlisk. Projekty angażujące lokalne społeczności wspierają edukację i ekoturystykę, dając ludziom możliwość czerpania korzyści z ochrony nosorożców zamiast z polowania na te wyjątkowe zwierzęta. W rezultacie liczebność nosorożców czarnych w ostatnich latach stopniowo wzrosła, ale gatunek nadal pozostaje bardzo zagrożony i wymaga dalszej ochrony.
Zoopedia sketchbook
Ciekawostki o zwierzęciu
Keeper notes
Nosorożce czarne zasadniczo żyją samotnie, nie licząc matek i ich młodych. Między spotykającymi się osobnikami mogą kształtować się krótkotrwałe, luźne więzi. Zarówno samce, jak i samice nosorożców czarnych mają swoje terytoria, które często na się zazębiają. Ten gatunek rozmnaża się przez cały rok, ale urodzenia najczęściej przypadają na koniec pory deszczowej. Samce nosorożca czarnego wyszukują płodne samice, tropiąc je po odchodach. Spotkania potencjalnych partnerów mogą mieć gwałtowny przebieg. Samce są agresywne wobec innych samców rywalizujących o samicę, a osobniki płci żeńskiej mogą walczyć z samcami, jeżeli nie będą zainteresowane ich zalotami. Przed kopulacją samce i samice dobierają się w pary na okres maksymalnie dwóch tygodni. Poświęcają ten czas na wspólne jedzenie, spanie i przemieszczanie się, aby zbudować więź. Samiec podejmuje próbę kopulacji, ale jeśli samica nie jest gotowa, agresywnie szarżuje na samca. Jeżeli ma ruję, pozwala samcowi na krycie. Kopulacja trwa od 20 do 40 minut, a następnie para się rozstaje. Ciąża u nosorożców czarnych trwa 15 miesięcy, a samica rodzi jedno młode. Nowo narodzone nosorożce przez około miesiąc piją wyłącznie mleko matki, a później uzupełniają dietę o delikatne trawy i wodę. Przestają pić mleko około 18. miesiąca życia, młode pozostaje jednak przy matce, dopóki nie osiągnie wieku 2-4 lat. Na tym etapie młody osobnik zaczyna dystansować się od matki, próbując zająć własne terytorium. Młode nosorożce mogą dołączyć do luźnej grupy innych dorastających zwierząt tego gatunku lub żyć samodzielnie. Samce nosorożca czarnego osiągają dojrzałość płciową w wieku 7-8 lat, a samice nieco wcześniej – w wieku od 5 do 7 lat.
Group and breeding
Group
Group size
1-3 (maks. 1 samiec, samice do 2)
Male bachelor group
1
Female bachelor group
1-2
Offspring dispersal
brak
Lifecycle and breeding
Life expectancy
30-45 lat
Age of sexual maturity
7 l.
Age of sexual sterility
Śmierć
Gestation or incubation
15 mies.
Interbirth period
9 mies.
Wielkość miotu
1
Mating system
Poligynia
Mating season
Bezsezonowe
Reproduction in captivity
Trudne
Powiązane zwierzęta
Research levels
| Level | Unlocks | Research gate |
|---|---|---|
| Level 1 | Thriving Requirement 1: Hanging Grazer Feeder, at least 2 | |
| Level 2 | Thriving Requirement 2: Rubbing Pillar, at least 2; Black Rhinoceros Fact Sheet | |
| Level 3 | Release groups and release to the wild | |
| Level 4 | Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility) | Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Tanzania Reserve and this species released in Tanzania Reserve |
| Level 5 | Thriving Requirement 4: at least 4 objects or plants with the Acacia Bush tag | |
| Level 6 | Thriving Requirement 5: at least 6 objects or plants with the Trees tag; Fertility Level 2 (+30% fertility) |
Researched by
Weterynarze
Researched at
Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze
Wildlife Reserve
Rezerwat przyrody w Tanzanii
Every level of this species' research, with its unlock conditions.
Release groups
Valid release groups
| Group | Type | Animals |
|---|---|---|
| Maternal Family Group | Female group | 1 female |
| Solitary Male | Solitary male | 1 male |
| Mating Pair | Breeding partners | 1 male, 1 female |
Release requirements
| Requirement type | Requirement |
|---|---|
| Ecosystems Required | Grassland |
Ecosystems
Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.
Animal facts
- Nosorożce czarne ryczą i rżą, gdy są przestraszone lub znajdą się w sytuacji konfliktowej.
- Nosorożce czarne nawiązują relacje z ptakami, takimi jak bąkojady i czaple, które usuwają z ich skóry pasożyty.
- Nosorożce czarne żywią się głównie młodymi pędami (liśćmi krzewów i trawami) i mają twarde, chwytne wargi, które są przystosowane do takiej diety.
- Z ośmiu podgatunków nosorożca czarnego ocalały tylko trzy: nosorożec czarny kenijski, nosorożec czarny rodezyjski i nosorożec czarny południowo-zachodni. Możliwe jest, że w rezerwatach poza Ugandą przetrwały okazy czwartego podgatunku, którym jest nosorożec czarny ugandyjski.
- Nosorożce czarne mogą być wobec siebie wyjątkowo agresywne: uznaje się, że 50% samców i 30% samic, które umarły śmiercią naturalną, zginęło na skutek obrażeń odniesionych w walkach.
Taxonomy
Class
Order
Family
Genus
Species