Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Sęp afrykański

Sęp afrykański

Gyps africanus
  • Ptaszarnia

Overview

Sęp afrykański (Gyps africanus) to duży ptak drapieżny pochodzący z Afryki Subsaharyjskiej – można go spotkać na otwartych sawannach, stepach i w suchych lasach, gdzie jest w stanie łatwo wypatrzyć padlinę. Zasięg występowania tego gatunku rozciąga się od Senegalu i Etiopii na północy, aż po RPA na południu. Ciemnobrązowe ciało kontrastujące z białym grzbietem i kuprem, a także łysa, blada głowa nadają sępowi afrykańskiemu charakterystyczny wygląd. Długość ciała dorosłych osobników wynosi około 78-98 cm, a ich rozpiętość skrzydeł to 1,96-2,25 m. Z reguły ważą od 4,2 kg do 7,2 kg, a samice są o około 10% cięższe od samców.

Sęp afrykański

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Sęp afrykański

Adult

Potrzeby wybiegu

Size

Rozpiętość odnóży: 2.02 to 2.4 m

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

550 g

Measured as Rozpiętość odnóży. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

475 m² + 100 m² na każde dodatkowe zwierzę

Flying

60 m² + 25 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 41°C

Plant coverage

10-40%

Enclosure

Wybieg zadaszony

Terrain

  • Trawa: krótka 20-80%
  • Piasek 10-70%
  • Gleba 10-70%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 0-10%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowe mięso
  • Tusze małych zwierząt

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Krytycznie zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

27,000

27 000-51 300 (wartość szacunkowa) in the wild. Rank 31 of 58 species with a known count, smallest first.

Z powodu drastycznego spadku liczebności sęp afrykański uważany jest za gatunek krytycznie zagrożony. Jednym z największych zagrożeń dla tego ptaka jest zatrucie; może być ono przypadkowe, gdy ptaki pożywiają się ciałami martwego bydła, zawierającymi diklofenak – silnie trujący dla nich lek weterynaryjny – lub celowe, bowiem kłusownicy często podkładają zatrutą padlinę, aby usunąć sępy, których krążące stada mogą zwrócić uwagę tropiących ich patroli. Liczebność żerowisk i miejsc lęgowych sępów zmniejsza także utrata siedlisk spowodowana ekspansją człowieka. Zagrożenie dla nich stanowią także porażenia prądem i zderzenia z liniami wysokiego napięcia, gdyż ptaki te często gniazdują lub przysiadają na wysokich konstrukcjach. Populacji niełatwo jest wrócić do równowagi, gdyż cykl reprodukcyjny sępów jest powolny. Dlatego też ustanawia się obszary chronione, które mają stabilizować populację sępa i dbać o nią w bezpiecznych siedliskach z minimalną ingerencją człowieka. Ośrodki rehabilitacji i „restauracje dla sępów” zapewniają opiekę i czystą, niezatrutą padlinę. Wykorzystuje się także śledzenie satelitarne, które pomaga zidentyfikować główne zagrożenia, oraz wpaja miejscowym społecznościom świadomość znaczenia sępów i niebezpieczeństw związanych z truciznami. Ponadto pojawiają się także naciski na zakaz używania szkodliwych leków weterynaryjnych. Dzięki połączonym wysiłkom może udać się zapewnić przyszłość temu kluczowemu dla ekosystemu gatunkowi padlinożercy.

Zoopedia sketchbook

Sęp afrykański

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Sępy afrykańskie to ptaki społeczne; często zbierają się w grupy liczące 10-12 osobników, w ramach których wspólnie żerują i wypatrują martwych zwierząt. Sępy afrykańskie tworzą monogamiczne pary o silnych więzach wzmacnianych za pomocą rytuałów godowych, takich jak wzajemne czyszczenie piór czy wspólne loty godowe. Okres rozrodczy jest uzależniony od obszaru, ale generalnie przypada na porę suchą, gdy łatwiej wypatrzyć padlinę. Para buduje razem gniazdo wysoko na drzewie, gdzie znajduje się poza zasięgiem drapieżników. Gniazda te są często odnawiane i używane ponownie w kolejnych latach, co sprzyja powstaniu silnego przywiązania do siedliska. Po godach samica składa w gnieździe jedno jajo, które jest wysiadywane na zmianę przez oboje rodziców przez około 55 dni. Pisklę jest całkowicie uzależnione od rodziców karmiących je przeżutą i zwracaną padliną, ale rośnie szybko i opierza się w wieku 3,5-4 miesięcy. Rodzice opiekują się młodym jeszcze przez kilka tygodni po opierzeniu; w tym czasie uczy się ono samodzielnego znajdowania i zjadania pokarmu. Sępy afrykańskie osiągają dojrzałość płciową w wieku około 5-7 lat: wtedy znajdują partnera, aby stworzyć z nim parę.

Group and breeding

Group

Group size

6-80 (samce do 40, samice do 40)

Male bachelor group

1-40

Female bachelor group

1-40

Offspring dispersal

brak

Lifecycle and breeding

Life expectancy

19-25 lat

Age of sexual maturity

6 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

1.8 mies.

Interbirth period

10.2 mies.

Wielkość lęgu

1

Mating system

Monogamia

Mating season

Jesień

Reproduction in captivity

Trudne

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Ribbed Feeder, at least 4
Level 2Thriving Requirement 2: at least 20 objects or plants with the Climbable tag; White-Backed Vulture Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Tanzania Reserve and this species released in Tanzania Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Canopy Platform Nest - Large, at least 8; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Tanzanii

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
ColonyMixed group5 males, 5 females
Breeding PartnersBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredSavannah
Species Roles RequiredPredators
Nature RequirementsCanopy Platform Nest - Large

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Jako że sępy afrykańskie żywią się wyłącznie padliną, zapobiegają rozprzestrzenianiu się chorób. Ich specjalnie przystosowane żołądki zabijają wiele patogenów, które byłyby niebezpieczne dla innych zwierząt.
  • W poszukiwaniu pożywienia sępy afrykańskie są w stanie przebyć nawet setki kilometrów dziennie.
  • Sępy afrykańskie nie dysponują syrinksem, czyli tzw. krtanią tylną, narządem, który z reguły umożliwia ptakom śpiew – dlatego większość wydawanych przez nie odgłosów to burczenie i syczenie.
  • Sęp afrykański należy do rodziny jastrzębiowatych i rodzaju Gyps. Nazwa ta pochodzi od starogreckiego słowa „gups”, oznaczającego sępa.
  • Sępy afrykańskie mają doskonały wzrok i są w stanie wypatrzyć martwe zwierzę ze znacznej odległości, co sprawia, że inni padlinożercy często podążają za nimi, aby znaleźć pożywienie.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Accipitriformes

Family

Accipitridae

Genus

Gyps

Species

Gyps africanus
Sęp afrykański

Sęp afrykański

Gyps africanus

Gromada

Ptak

Występuje w

Africa

Krytycznie zagrożone

CR

Zagroda

Aviary

Biomy

Desert, Grassland

Rozpiętość odnóży

2.02 to 2.4 m

Stopień bariery

Ujawniono: 8 Sep 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)