Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Gnu brunatne

Gnu brunatne

Connochaetes gnou
  • Wybieg

Overview

Gnu brunatne (Connochaetes gnou) to duże zwierzę kopytne zamieszkujące Afrykę Południową; jego nazwa (gnu) pochodzi od charakterystycznego dźwięku, jaki zwierzęta te wydają, gdy są zaniepokojone. Gatunek ten można rozpoznać po brązowoczarnym umaszczeniu i rogach w kształcie litery L, a także charakterystycznym białym ogonie. Osobniki obu płci mają grube, gęste grzywy. Samce są zazwyczaj ciemniejsze niż samice i przewyższają je rozmiarami. Mierzą od 1,11 do 1,21 m wysokości w kłębie i ważą od 147 do 193 kg. Samice natomiast mierzą od 1,06 do 1,16 m wysokości i ważą od 120 do 160 kg.

Gnu brunatne

Found in Afryka Południowa

Regions

Brak wpisów.

Biomes

Brak wpisów.

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 1.05 to 1.1 m

Human
Male
Female

Środowisko

Male

170 kg

Female

140 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Teren

Juvenile weight

40 kg

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Terrain

  • Piasek 0-20%
  • Gleba 20-60%
  • Skała 0-20%
  • Trawa: długa 25-80%
  • Podmokłe 0-10%
  • Trawa 30-80%

Thriving Relationships

Sawanna afrykańska: sharing a habitat with one of these species fulfils a Thriving requirement.

Brak wpisów.

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Siano
  • Pokarm dla roślinożerców

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

11,160

11,160 in the wild. Rank 22 of 58 species with a known count, smallest first.

Gnu brunatne, dziś gatunek najmniejszej troski, ma za sobą niezwykle trudną przeszłość. Zwierzęta te występowały powszechnie na stepach Afryki Południowej do czasu, gdy w XIX i XX wieku doprowadzono je na skraj wyginięcia w wyniku niekontrolowanych polowań. Przekształcanie otwartych stepów w pola uprawne ograniczyło ścieżki migracyjne, a pozostałe podzielone i izolowane populacje były skrajnie narażone na problemy związane z różnorodnością genetyczną, chorobami i drapieżnikami. Choć obecnie populacja tego gatunku jest mniej więcej stabilna, gnu brunatne nadal narażone są na kłusownictwo i kolizje z pojazdami. Gnu brunatne są w pełni chronione w kilku państwach Afryki Południowej, a ich populacje reintrodukuje się na terenach parków narodowych, prywatnych rezerwatów i na zarządzanych przez lokalne społeczności obszarach ochrony przyrody. Tworzenie dużych, nieogrodzonych obszarów i korytarzy dla dzikich zwierząt sprawia, że poszczególne populacje mogą się krzyżować, co pozytywnie wpływa na różnorodność genetyczną. Dodatkowo programy rozrodu w rezerwatach i ogrodach zoologicznych zwiększają liczebność tych zwierząt i zabezpieczają gatunek przed wyginięciem. Połączenie środków prawnych i działań z zakresu ochrony przyrody pomogło gnu brunatnemu uniknąć wyginięcia i sprawiło, że gatunek ten stał się przykładem skuteczności tego typu metod, choć aby zapewnić mu długofalowo przetrwanie należy nadal monitorować sytuację.

Zoopedia sketchbook

Gnu brunatne

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Gnu brunatne żyją w dużych stadach złożonych z grup spokrewnionych ze sobą samic i ich potomstwa, stad kawalerskich oraz byków dominujących, które ustanawiają terytoria na żerowiskach i strzegą samic przemieszczających się po danym terenie. W sezonie rozrodczym, który trwa od lutego do kwietnia, byk dominujący zbiera na swoim terytorium haremy gotowych do rozrodu samic. Samiec określa, czy samica jest w trakcie rui na podstawie smaku i zapachu jej moczu, a następnie, gdy ta dopuszcza go do siebie, dochodzi do kopulacji. Samce bronią swoich haremów przed rywalami i w tym czasie rzadko się pasą, przez co pod koniec sezonu rozrodczego są osłabione. Ciąża trwa przez 8,5 miesiąca, po czym samica rodzi jedno cielę. W przeciwieństwie do innych gatunków stadnych, młode gnu brunatnego rodzą się bezpośrednio w stadzie i nie są ukrywane. Cielę pozostaje przy matce przez około rok i jest karmione mlekiem przez 6-8 miesięcy, choć zaczyna spożywać stały pokarm już po osiągnięciu 1 miesiąca. Kiedy w kolejnym roku matka rodzi kolejne cielę, młode usamodzielnia się. Samice pozostają w swoim stadzie rodzinnym, a samce opuszczają matkę i dołączają do stada kawalerskiego. Młode osiągają dojrzałość płciową w wieku około 3 lat.

Group and breeding

Dominance

terytorialne byki, hierarchia wśród samic w stadzie

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Brak wpisów.

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Rogi gnu brunatnego są znacznie większe i cięższe od rogów gnu pręgowanego.
  • Zarówno samce jak i samice gnu mają rogi, jednak u samców rogi są dłuższe i grubsze.
  • W okresie godowym samiec dominujący gnu nie je ani nie śpi, ponieważ jest tak skoncentrowany na rozpłodzie oraz na obronie samic przed rywalizującymi z nim samcami.
  • Gdy gnu brunatne ucieka przed drapieżnikami takimi jak lwy czy hieny, jest w stanie biec z prędkością do 80 km/h.
  • Żyjące w jednej grupie samice gnu brunatnego łączą silne relacje; grupa przejawia wrogość w stosunku próbujących do niej dołączyć nieznajomych samic.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Bovidae

Genus

Connochaetes

Species

Connochaetes gnou
Gnu brunatne

Gnu brunatne

Connochaetes gnou

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Grassland

Wysokość w kłębie

1.05 to 1.1 m

Waga

140 to 170 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 25 Aug 2026

Podstawowa gra