Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Oryks południowy

Oryks południowy

Oryx gazella
  • Wybieg

Overview

Oryks południowy (Oryx gazella) to gatunek antylopy zamieszkujący pustynie Kalahari i Namib w Afryce Południowej. W wyglądzie tych zwierząt można zaobserwować kilka charakterystycznych cech: długie, smukłe, spiralne rogi, czarno-białą głowę z białym wzorem w okolicach oczu i pyska, szarobrązową sierść z czarnymi pasami na górnej części nóg i grzbiecie oraz białe „skarpetki”. Oryks południowy osiąga średnio od 1,1 do 1,3 m wysokości w kłębie, ma od 1,9 do 2,4 m długości, a średnia długość rogów wynosi 85 cm. Samce są przy tym nieco większe i znacznie cięższe od samic – ważą od 220 do 300 kg, natomiast samice od 100 do 210 kg.

Oryks południowy

Found in Afryka Południowo-Zachodnia

Regions

Brak wpisów.

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Oryks południowy

Male

Oryks południowy

Female

Oryks południowy

Juvenile

Colourmorphs

Brak wpisów.

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 1.15 m

Human
Male
Female

Środowisko

Male

260 kg

Female

155 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Terrain

  • Piasek 0-20%
  • Gleba 10-60%
  • Skała 0-20%
  • Trawa: długa 25-100%
  • Podmokłe 0-10%
  • Trawa 30-100%

Thriving Relationships

Sawanna afrykańska: sharing a habitat with one of these species fulfils a Thriving requirement.

Brak wpisów.

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Siano
  • Pokarm dla roślinożerców

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

373,000

373,000 in the wild. Rank 50 of 58 species with a known count, smallest first.

Oryks południowy jest uznawany za gatunek najmniejszej troski, jednak podobnie jak inne zwierzęta mierzy się z problemami związanymi z utratą siedlisk i zmianami klimatu. Rozwój miast i rolnictwa, a także coraz większa liczba wypasanych zwierząt hodowlanych zmniejszają powierzchnię nienaruszonych sawann i suchych stepów, na których oryksy znajdują pożywienie i których potrzebują podczas sezonowych migracji. Proces fragmentacji siedlisk prowadzi do izolacji grup i zwiększa rywalizację o zasoby ze zwierzętami domowymi. Zasoby te są dodatkowo ograniczane przez przedłużające się susze i zmiany klimatu. Prowadzone w sposób rabunkowy polowania i kłusownictwo mogą również przyczyniać się do miejscowych ograniczeń populacji. Ochrona skupia się dbaniu o siedliska i zmniejszaniu potencjału konfliktów człowieka z dziką naturą. Nowo utworzone korytarze dla dzikich zwierząt łączą ze sobą rezerwaty, dzięki czemu oryksy południowe podczas okresów migracyjnych mogą dotrzeć do różnorodnych terenów z pożywieniem i źródłami wody. Inicjatywy ekoturystyczne zachęcają miejscowe społeczności do wspierania ochrony dzikiej przyrody, a środki antykłusownicze i kampanie edukacyjne ograniczają proceder nielegalnego polowania. Dodatkowo translokacje na prywatne rancza dla dzikich zwierząt zwiększyły liczebność subpopulacji na niektórych obszarach.

Zoopedia sketchbook

Oryks południowy

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Stado oryksów południowych liczy od 10 do 30 osobników. Spokrewnione z sobą samice tworzą grupy, w których żyją wraz z młodymi; do takiego stada dołącza zwykle w celach rozrodczych jeden dominujący, terytorialny samiec. Młode samce tworzą jednopłciowe stada kawalerskie i żyją wspólnie aż do osiągnięcia wieku pozwalającego im na zdobycie własnego terytorium i stada samic. Samce oryksa południowego mają duże terytoria, na których gromadzą „haremy”, pozyskując samice z grup pasących się na danym obszarze. Dominujący samiec dołącza do takiej grupy, chroni ją przed rywalami i parzy się z gotowymi do rozrodu samicami. Oryksy południowe mogą rozmnażać się przez cały rok, a samice w jednym stadzie są zazwyczaj gotowe do rozrodu w tym samym czasie. Ciąża u oryksa południowego trwa 8,5 miesiąca, po czym samica rodzi jedno cielę w ustronnym miejscu z dala od stada. Młode ukrywa się w buszu przez pierwszych 6 tygodni, a następnie dołącza do stada i zaczyna jeść stały pokarm. Po upływie 3,5 miesiąca zostaje odstawione od mleka matki, a po kolejnym miesiącu staje się samodzielne. Młode osiągają dojrzałość płciową w wieku 2 lat. Samce opuszczają rodzinne stado, aby dołączyć do kawalerskiej grupy samców, w której żyją do czasu ustanowienia własnego terytorium, co następuje zazwyczaj po osiągnięciu 5 lat. Samice pozostają w stadzie matki.

Group and breeding

Dominance

1 samiec dominujący w grupie

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Brak wpisów.

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Oryks południowy jest w stanie podnieść temperaturę swojego ciała do 45°C, aby radzić sobie z wysokimi temperaturami otoczenia i zapobiec utracie wody przez pocenie i dyszenie.
  • Oryks południowy ma niskie tempo przemiany materii, dzięki czemu nie musi często pić. Przez większość roku obywa się bez picia i uzyskuje wodę z pożywienia.
  • Samice oryksa południowego mają dłuższe rogi niż samce.
  • U oryksów południowych czas pomiędzy urodzeniem przez samicę młodego a ponownym zajściem w ciążę bywa często bardzo krótki – rzędu kilku tygodni.
  • W średniowiecznej Anglii rogi oryksa południowego sprzedawano jako rogi jednorożca.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Bovidae

Genus

Oryx

Species

Oryx gazella
Oryks południowy

Oryks południowy

Oryx gazella

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Grassland, Desert

Wysokość w kłębie

1.15 m

Waga

155 to 260 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 14 Jul 2026

Podstawowa gra