Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Zając bielak

Zając bielak

Lepus timidus
  • Wybieg

Overview

Zając bielak (Lepus timidus) to średnich rozmiarów zajęczak pochodzący z północnej i środkowej Eurazji, którego zasięg występowania rozciąga się od Szkocji i Skandynawii, przez Rosję po północne tereny Chin, Mongolię i japońską wyspę Hokkaido. Zamieszkuje rejony górzyste – preferuje chłodne klimaty i obszary z gęstymi zaroślami (wrzosami, krzewami) lub skałkami. Zające są dobrze przystosowane do środowisk, w którym występuje śnieg, ponieważ dysponują sezonowym kamuflażem – ich futro jest białe zimą i brązowe lub szare latem. Ciało dorosłych osobników mierzy od 45 do 65 cm, a ogon – 5-10 cm. Samice ważą od 3 do 4,2 kg i są z reguły większe od samców, których waga wynosi od 2,5 do 3,8 kg.

Zając bielak

Found in Europa, Azja

Wymagania wybiegu

Zając bielak

Male

Zając bielak

Female

Zając bielak

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Od nosa do zadu: 50 to 55 cm

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

800 g

Measured as Od nosa do zadu. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 1 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Allowed

Water barrier size

3 m wide, 1 m deep

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 1.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

200 m² + 90 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

5 m² na zwierzę

Environment

Temperature

-30 do 25°C

Plant coverage

15-100%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Rain

Terrain

  • Trawa 30-100%
  • Trawa: krótka 25-100%
  • Piasek 10-30%
  • Gleba 0-40%
  • Skała 0-40%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Siano
  • Pokarm dla roślinożerców

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Zając bielak należy do gatunków najmniej zagrożonych. Kluczowe zagrożenia dla tych zwierząt stanowią utrata siedlisk, zmiany klimatyczne, konkurencja z obcymi gatunkami wprowadzonymi do środowiska oraz niezrównoważony odstrzał. W Wielkiej Brytanii błędnie uważano, że zając bielak przyczynia się do roznoszenia chorób wśród pardwy szkockiej, przez co zorganizowano jego odstrzał na dużą skalę. Zmiany klimatyczne przyczyniają się do kurczenia się siedlisk oraz zwiększonego kontrastu między barwą sezonowego futra zajęcy a śniegiem, przez co zwierzęta te są bardziej narażone na atak drapieżników. W Europie Środkowej zagrożeniem dla tego odizolowanych populacji tego gatunku jest także krzyżowanie się i konkurencja z zającem szarakiem. W Szkocji zając bielak został od 2020 roku objęty pełną ochroną prawną: zabijanie tych zwierząt bez zezwolenia jest nielegalne. Działania na rzecz ochrony siedlisk na wrzosowiskach górskich i torfowiskach wspierają lokalne populacje. Próby reintrodukcji tego gatunku przynoszą jak na razie mieszane skutki. Aby zapewnić przetrwanie zająca bielaka w perspektywie długoterminowej w Europie i Azji niezbędne są ciągłe badania, monitorowanie, odnawianie siedlisk, a także działania ograniczające negatywny wpływ zmian klimatycznych i zapobieganie krzyżowania się gatunków.

Zoopedia sketchbook

Zając bielak

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Zające bielaki co do zasady prowadzą samotniczy tryb życia, ale spotykają się z innymi osobnikami podczas sezonu rozrodczego, a czasami też przy źródłach pożywienia, gdy jego dostępność jest niska. Sezon rozrodczy zająca bielaka trwa, w zależności od klimatu i szerokości geograficznej, od stycznia do września. W tym czasie zwierzęta z tego gatunku prezentują liczne rytuały godowe, w tym słynne „boksowanie” widoczne często wiosną – w ten sposób samice odganiają natrętnych samców lub sprawdzają ich wytrzymałość. Samce gonią razem samice, tworząc tymczasowe, liczne grupy. Pomimo tej rywalizacji to samice dominują podczas okresu godowego i często to one inicjują lub odrzucają zaloty. Po kopulacji samica zachodzi w ciążę, która trwa około 47-54 dni; w sprzyjających warunkach może urodzić miot nawet 4 razy w roku. W każdym z nich z reguły rodzi się od 1 do 4 młodych. Samica nie buduje gniazda – zamiast tego umieszcza każde młode w osobnym, płytkim zagłębieniu, aby w ten sposób zniwelować ryzyko ataku drapieżników. O zmierzchu odwiedza je na chwilę, by je nakarmić, ale poza tym bezpieczeństwo potomstwu mają zapewniać kamuflaż i bezruch. Młode zostają odstawione od mleka matki po 3-4 tygodniach i bardzo szybko rosną, osiągając dojrzałość płciową w wieku 6-8 miesięcy; z reguły biorą udział w okresie rozrodczym już następnej wiosny.

Group and breeding

Group

Group size

1-5 (samce do 4, samice do 4)

Male bachelor group

1-5

Female bachelor group

1-5

Offspring dispersal

brak

Lifecycle and breeding

Life expectancy

4-10 lat

Age of sexual maturity

1 rok

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

1.6 mies.

Interbirth period

10.4 mies.

Wielkość miotu

1-4

Mating system

Promiskuityzm

Mating season

Wiosna i lato

Reproduction in captivity

Bardzo łatwe

Dominance

dominacja samic

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 3 objects or plants with the Bushes tag
Level 2Mountain Hare Fact Sheet
Level 3Thriving Requirement 2: Heavy Soil terrain
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Scottish Highlands and this species released in Scottish Highlands
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: at least 10 objects or plants with the Tree Litter tag; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Szkockie Highlands

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group2 males, 2 females
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredMoorland

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Zające bielaki mają duże, przystosowane do śniegu łapy, dzięki którym są w stanie biegać po jego powierzchni bez zapadania się.
  • Zające bielaki są niezwykle szybkie – potrafią rozwijać prędkość do 64 km/h i doskonale radzą sobie na stromych górskich zboczach.
  • Przed udaniem się na spoczynek zające bielaki biegają w chaotycznych zygzakach, aby utrudnić drapieżnikom ich wytropienie.
  • W przeciwieństwie do innych gatunków zajęczaków młode zające bielaki rodzą się pokryte futrem i z otwartymi oczami.
  • Zające bielaki to zwierzęta nocne – podczas dnia ukrywają się w płytkich zagłębieniach w ziemi, zwanych kotlinkami.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Lagomorpha

Family

Leporidae

Genus

Lepus

Species

Lepus timidus
Zając bielak

Zając bielak

Lepus timidus

Gromada

Ssak

Występuje w

Arctic, Asia, Europe

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Taiga, Temperate, Tundra

Od nosa do zadu

50 to 55 cm

Stopień bariery

Ujawniono: 18 Aug 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)