Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Gnu pręgowane

Gnu pręgowane

Connochaetes taurinus
  • Wybieg

Overview

Gnu pręgowane (Connochaetes taurinus) to duży gatunek antylopy zamieszkujący Afrykę południową. Znany jest również pod nazwą gnu zambijskie. Zwierzęta te mają jasnoszare lub brązowe umaszczenie z biegnącymi w poprzek szyi, barków i klatki piersiowej czarnymi pasami. Mają też długi czarny ogon i długą czarną grzywę, która w zależności od podgatunku może być stercząca lub opadać na kark. Biegnąca pod szyją broda jest biała. U osobników tego gatunku widoczny jest dymorfizm płciowy. Samce są większe od samic, ale zarówno jedne, jak i drugie mają charakterystyczne rogi w kształcie litery L. Samce mają od 1,23 do 1,65 m wysokości w kłębie, od 1,7 do 2,4 m długości i ważą od 165 do 290 kg. Samice natomiast mają od 1,14 do 1,42 m wysokości w kłębie, od 1,75 do 2,15 m długości i ważą od 140 do 260 kg.

Gnu pręgowane

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Gnu pręgowane

Male

Gnu pręgowane

Female

Gnu pręgowane

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 1.2 to 1.4 m

Human
Male
Female

Środowisko

Male

227.5 kg

Female

200 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Teren

Juvenile weight

56.88 kg

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

410 m² + 40 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Snow

Terrain

  • Piasek 0-20%
  • Gleba 20-60%
  • Skała 0-20%
  • Trawa: długa 25-80%
  • Podmokłe 0-10%
  • Trawa 30-80%

Thriving Relationships

Sawanna afrykańska: sharing a habitat with one of these species fulfils a Thriving requirement.

Brak wpisów.

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Siano
  • Pokarm dla roślinożerców

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

1,550,000

1,550,000 in the wild. Rank 55 of 58 species with a known count, smallest first.

Gnu pręgowane należą do gatunków najmniej zagrożonych, jednak fragmentacja siedlisk spowodowana rolnictwem i urbanizacją zaburza ich tradycyjne szlaki migracyjne. Zmiany klimatu i nieregularne opady ograniczają dostęp do pastwisk i wody. Choroby przenoszone przez bydło, zwłaszcza księgosusz, spowodowały spadki liczebności. Poza terenami chronionymi gnu muszą też rywalizować o pastwiska z hodowlanym bydłem i są narażone na kłusownictwo. Jednym z największych sukcesów ochrony gnu było wyeliminowanie księgosuszu dzięki szeroko zakrojonym kampaniom weterynaryjnym. Inne działania ochronne przyczyniły się do zachowania kluczowych siedlisk i korytarzy migracyjnych oraz wspierają lokalne społeczności w zakresie zrównoważonego użytkowania ziemi i pokojowego współistnienia z tymi zwierzętami. Programy reintrodukcji i przenoszenia osobników pozwoliły gnu ponownie zasiedlić wiele obszarów. Te skoordynowane działania ustabilizowały liczebność gnu pręgowanych, a w niektórych regionach doprowadziły nawet do jej wzrostu.

Zoopedia sketchbook

Gnu pręgowane

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Na wolności gnu pręgowane żyją w dużych stadach złożonych z kilku grup spokrewnionych ze sobą samic i ich potomstwa, stad kawalerskich oraz byków dominujących, które ustanawiają terytoria na żerowiskach. W sezonie rozrodczym, który trwa przez trzy tygodnie, na zakończenie pory deszczowej, dominujące samce ruszają tropem gotowych do rozrodu samic wędrujących po ich terytorium i tam żerujących. Gdy w pobliżu są takie samice, samce praktycznie nie jedzą ani nie śpią. Mogą się również gromadzić na czymś w rodzaju rykowiska, gdzie grupy złożone z samych samców prezentują się samicom, wydając dźwięki i pojedynkując się między sobą. Samiec, który pokona swoich rywali podczas takich godów, zapewnia sobie prawo do parzenia się z przebywającymi w pobliżu samicami. Wspina się wówczas na gotową do rozrodu samicę i kilkakrotnie z nią kopuluje. Po kopulacji samica pozostaje w pobliżu, a samiec odstrasza od niej inne samce. W ten sposób samiec może zgromadzić wokół siebie harem samic, jednak tuż po zakończeniu sezonu rozrodczego grupy samców i haremy rozdzielają się, aby ponownie utworzyć stada kawalerskie i stada roczniaków. Po trwającej około 8,5 miesiąca ciąży samica rodzi jedno cielę, które do 4 tygodnia żywi się wyłącznie mlekiem matki. Później zaczyna jeść trawę. Odstawienie następuje pomiędzy 8 a 10 miesiącem życia cielęcia i często się zdarza, że matka zachodzi wtedy ponownie w ciążę. Niedługo później roczniak opuszcza grupę samic, do której należy matka, aby dołączyć do stada złożonego z innych roczniaków lub młodych samców. Samice gnu pręgowanego osiągają dojrzałość płciową w wieku 16 miesięcy. U samców następuje to w wieku 2 lat, jednak muszą czasem poczekać jeszcze kilka lat, zanim odpowiednio rozrosną im się rogi, którymi będą mogły bronić terytorium lub pokonywać inne samce podczas godów, aby zdobyć samicę.

Group and breeding

Colourmorphs

  • Osobnik albinotyczny
  • Osobnik erytrystyczny
  • Królewska odmiana barwna

Dominance

terytorialne byki, hierarchia wśród samic w stadzie

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 5 objects or plants with the Bushes tag
Level 2Blue Wildebeest Fact Sheet
Level 3Thriving Requirement 2: Water Surface Area
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Tanzania Reserve and this species released in Tanzania Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 15 objects or plants with the Grass tag
Level 6Thriving Requirement 5: African Savannah Social Group; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Tanzanii

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group1 to 5 males, 3 to 12 females
Male Bachelor HerdMale group4 to 9 males
Female GroupFemale group4 to 15 females
Solitary BullSolitary male1 male

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Gnu pręgowane zawdzięcza swoją nazwę umaszczeniu z wyraźnymi pręgami.
  • Gnu pręgowane migrują co roku, przebywając dystans około 1600 km i pokonując na swojej drodze 2 rzeki.
  • Nawet 90% cieląt gnu pręgowanego rodzi się w tym samym, trwającym 2 tygodnie okresie.
  • Gnu pręgowane często są widywane we wspólnych stadach z zebrami stepowymi. Te dwa gatunki nie rywalizują o pożywienie, ponieważ zebry żywią się wysokimi trawami, natomiast gnu pręgowane mogą żywić się krótszymi trawami.
  • Nie wszystkie gnu pręgowane migrują. Są grupy samic, które tworzą połączone bliskimi relacjami stada osiadłe i zamieszkują ten sam obszar przez cały rok.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Bovidae

Genus

Connochaetes

Species

Connochaetes taurinus
Gnu pręgowane

Gnu pręgowane

Connochaetes taurinus

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Grassland

Wysokość w kłębie

1.2 to 1.4 m

Waga

200 to 227.5 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 7 Jul 2026

Podstawowa gra