Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Struś czerwonoskóry

Struś czerwonoskóry

Struthio camelus
  • Wybieg

Overview

Struś afrykański (Struthio camelus) to największy znany gatunek ptaka na świecie. Samce mają czarne pióra na korpusie i białe na czubkach skrzydeł oraz w ogonach, natomiast korpusy samic są szarobrązowe. Głowa, szyja i nogi u obu płci mogą mieć kolor od różowego po biały; w zależności od tego, w którym miejscu Afryki żyją dane ptaki, występują u nich pewne różnice w wyglądzie. Samce osiągają średnio wzrost od 2,1 do 2,8 m, a samice są mniejsze i mierzą od 1,7 do 2 m.

Struś czerwonoskóry

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Struś czerwonoskóry

Male

Struś czerwonoskóry

Female

Struś czerwonoskóry

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic male
Leucistic female
Leucistic juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość: 1.85 to 2.5 m

Human
Male
Female

Środowisko

Male

125 kg

Female

110 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Measured as Wysokość. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

300 m² + 300 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 36°C

Plant coverage

0-50%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Snow

Terrain

  • Trawa 20-80%
  • Piasek 0-60%
  • Gleba 20-60%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 0-10%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowy granulat
  • Owoce i warzywa

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

300,000

300 000-900 000 (wartość szacunkowa) in the wild. Rank 48 of 58 species with a known count, smallest first.

Mimo tego, że struś czerwonoskóry należy do gatunków najmniej zagrożonych, nadal duży wpływ ma na niego utrata i fragmentacja siedlisk. Rozwój miast, rolnictwa i infrastruktury zmniejsza ich siedliska na sawannach i stepach. Nadmierne polowania dla mięsa, piór i jaj od dawna przyczyniają się do zmniejszenia liczebności lokalnych populacji. Zwierzęta te są także czasem zabijane w odwecie za zniszczenie plonów. Ponadto wyjadanie jaj przez drapieżniki przyczynia się do ograniczenia ekspansji populacji, szczególnie w podzielonych środowiskach, gdzie znajduje się więcej zwierząt drapieżnych. Niedobór zasobów wynikający ze zmian klimatycznych jeszcze bardziej zwiększa negatywny wpływ istniejących zagrożeń. W wielu krajach ustanowiono obszary chronione i rezerwaty, w których strusie mogą żyć bez ryzyka nadmiernych polowań i zakłóceń siedlisk. Społecznościowe programy ochrony przyrody angażują lokalną ludność w dbanie o dobrobyt strusi, zapewniając ekonomiczne zachęty, takie jak ekoturystyka i farmy strusi – w niektórych miejscach zrównoważona hodowla i rozmnażanie w niewoli pomagają zmniejszyć presję związaną z polowaniami na osobniki żyjące na wolności. Ważną rolę odgrywa także egzekwowanie przepisów związanych z nielegalnymi polowaniami. Wszystkie te działania mają na celu zadbanie o przeżywalność populacji strusia na wolności oraz zachowanie tego gatunku i roli, jaką odgrywa w ekosystemie.

Zoopedia sketchbook

Struś czerwonoskóry

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Strusie żyjące na wolności są w głównej mierze zwierzętami społecznymi. W sezonie rozrodczym niewielka grupa samic zamieszkuje na terytorium dominującego samca, który na jakiś czas dołącza do stada. W innych porach roku strusie żyją w dużych wędrownych stadach, które przemieszczają się na sawannie, często towarzysząc innym gatunkom zwierząt roślinożernych. W trwającym od marca do września sezonie rozrodczym samica znajdująca się najwyżej w hierarchii oraz inne samice z jej grupy wyruszają na poszukiwanie dominującego samca z atrakcyjnym terytorium. Grupa pozostaje przy wybranym samcu przez cały sezon rozrodczy. Aby doszło do kopulacji, samiec zaleca się do głównej samicy, wykonując specjalny „taniec”, podczas którego przeplata trzepotanie skrzydłami z rytualnym uderzaniem dziobem w ziemię, co ma skłonić samicę, aby przykucnęła na ziemi i dopuściła go do siebie. Następnie samiec kopie gniazdo – płytkie wgłębienie w ziemi, w którym główna samica składa od 7 do 10 jaj. Po wykopaniu gniazda samiec kopuluje kolejno ze wszystkimi samicami z grupy. Samice składają następnie jaja wokół jaj głównej samicy, która wyjmuje później część z tych, które nie są jej. Gdy w gnieździe znajdzie się około 20 jaj (łącznie złożonych może zostać nawet 60), główna samica zaczyna ich wysiadywanie w ciągu dnia, natomiast samiec alfa zajmuje się tym w nocy. Po 35-45 dniach z jaj wykluwają się młode i samiec opiekuje się nimi aż do 10 miesiąca ich życia, kiedy są już w stanie radzić sobie same. Po 18 miesiącach strusie dorastają do pełnych rozmiarów, a zdolność do rozmnażania uzyskują, gdy mają od 2,5 do 4,5 roku.

Group and breeding

Group

Group name

Herd

Group size

1-8 (maks. 1 samiec, samice do 7)

Male bachelor group

1-2

Female bachelor group

1-2

Offspring dispersal

Męskie potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

40-50 lat

Age of sexual maturity

3 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

1.3 mies.

Interbirth period

12 mies.

Wielkość lęgu

1-4

Nest Type

Gniazdo naziemne

Mating system

Poligynia

Mating season

Lato

Reproduction in captivity

Łatwe

Dominance

w grupie wędrownej podczas żerowania przewodzi główna samica, a samiec przewodzi w grupie lęgowej.

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Water Surface Area
Level 2Common Ostrich Fact Sheet
Level 3Thriving Requirement 2: Sand terrain
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Tanzania Reserve and this species released in Tanzania Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 12 objects or plants with the Grass tag
Level 6Thriving Requirement 5: Ground Nest, at least 3; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Tanzanii

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Harem GroupMixed group1 male, 3 to 5 females
Female Bachelor HerdFemale group3 to 6 females

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredEither Savannah or Grassland
Ecosystems RequiredShrubland

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Struś jest największym z żyjących gatunków ptaków. To także najszybciej biegający ptak – jest w stanie biegać na długie dystanse, utrzymując tempo 54 km/h, a także wykonywać krótsze sprinty z prędkością 69 km/h.
  • Jaja strusi to największe z ptasich jaj na świecie, ale strusie składają najmniejsze jaja ze wszystkich ptaków, gdy porównać je do wielkości ich ciała.
  • Podczas wysiadywania jaj samica alfa siedzi na gnieździe w ciągu dnia, a jej szarobrązowe pióra stapiają się z piaszczystym podłożem. Samiec alfa siedzi na gnieździe nocą, gdy to jego czarne pióra trudno wypatrzyć w ciemności.
  • To samce strusi opiekują się pisklętami, gdy te wyklują się z jaj.
  • W przeciwieństwie do obiegowej opinii, strusie nie chowają głowy w piasek. Aby ukryć się przed drapieżnikami, kładą się płasko na ziemi, a ich ciało stapia się wizualnie z horyzontem i piaskiem.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Struthioniformes

Family

Struthionidae

Genus

Struthio

Species

Struthio camelus
Struś czerwonoskóry

Struś czerwonoskóry

Struthio camelus

Gromada

Ptak

Występuje w

Africa

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Grassland

Wysokość

1.85 to 2.5 m

Waga

110 to 125 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 29 Sep 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)