Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Mrównik afrykański

Mrównik afrykański

Orycteropus afer
  • Wybieg

Overview

Mrównik afrykański (Orycteropus afer) to średniej wielkości ssak owadożerny, żyjący na terenach Afryki Subsaharyjskiej. Charakteryzuje się różowoszarym ubarwieniem skóry i rzadką, szorstką sierścią; ma duże, podłużne uszy i wydłużoną głowę, zakończoną szerokimi nozdrzami, które przypominają nieco świński ryj. Samce tego gatunku są nieco większe od samic, ale długość ciała przedstawicieli obu płci waha się z reguły pomiędzy 105 a 130 cm, natomiast ogon ma między 60 a 70 cm długości; waga dorosłych osobników wynosi 40-65 kg.

Mrównik afrykański

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Mrównik afrykański

Adult

Mrównik afrykański

Juvenile

Colourmorphs

Albino
Albino juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 66 cm

Human
Male
Female

Środowisko

Male

50 kg

Female

50 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Teren

Juvenile weight

12.5 kg

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

160 m² + 80 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 36°C

Plant coverage

0-25%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa 20-70%
  • Piasek 0-30%
  • Gleba 20-50%
  • Skała 0-20%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowe mięso
  • Mączniaki

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Mrównik afrykański nie jest gatunkiem zagrożonym, ale na niektórych obszarach jest narażony na wyginięcie. Aby przeżyć na wolności, potrzebuje dużych terenów w celu zdobycia odpowiednich ilości pożywienia. Z tego powodu stanowią dla niego zagrożenie zmiany środowiskowe wywołane powiększaniem się terenów rolniczych i zurbanizowanych. Mrówniki giną też niekiedy z rąk rolników, którzy chcą chronić pola przed ryciem w nich przez te zwierzęta; problemem są także wykorzystywane do oprysków upraw pestycydy, które zabijają owady stanowiące podstawę diety mrównika. Na populacje termitów oraz mrówek wpływają negatywnie także coraz częstsze susze, spowodowane zmianami klimatycznymi. Mrówniki są gatunkiem chronionym w parkach narodowych i rezerwatach przyrody.

Zoopedia sketchbook

Mrównik afrykański

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Mrówniki afrykańskie, za wyjątkiem matek opiekujących się potomstwem, są samotnikami. Relacje z innymi osobnikami nawiązują jedynie w okresie godowym lub w trakcie rywalizacji o partnerów. W okresie godowym samiec mrównika afrykańskiego tropi samice przebywające w swoich norach, kierując się zapachem, a gdy znajdzie odpowiednią, przebywa z nią przez kilka dni. Jeśli samica zaakceptuje partnera, ten spółkuje z nią przed opuszczeniem nory. W trakcie okresu godowego samce mogą odbywać gody z kilkoma partnerkami. Po trwającej 7 miesięcy ciąży samica wydaje na świat jedno młode, które pozostaje z nią przez 6 miesięcy, ucząc się zdobywania pożywienia i kopania nor, a następnie odłącza się od niej. Młode osobniki osiągają dojrzałość płciową w wieku 2 lat.

Group and breeding

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Animal Burrow, at least 2
Level 2Aardvark Fact Sheet
Level 3Thriving Requirement 2: at least 5 objects or plants with the Bushes tag
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: Natural Termite Mound, at least 2
Level 6Thriving Requirement 5: Heavy Soil terrain; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat Wielkich Rowów Afrykańskich

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Mrównik afrykański ma w przednich łapach tylko po cztery palce, układające się w kształt przypominający łopatę, co pomaga kopać w ziemi. Zwierzę może szczelnie zamknąć nozdrza, w których rośnie gęste włosie, aby podczas kopania nie dostawała się do nich ziemia.
  • Ogon samicy mrównika afrykańskiego ma biały czubek, który najprawdopodobniej ma ułatwiać potomstwu podążanie za matką w panujących w norze ciemnościach, a także podczas żerowania.
  • Język mrównika afrykańskiego jest lepki i ma 30 cm długości. Zwierzę zagłębia go w tunelach oraz kopcach mrówek i termitów, zbierając za każdym razem duże ilości owadów.
  • Opuszczone nory mrówników afrykańskich stają się siedliskami innych gatunków zwierząt – głównie guźców i hien.
  • Mrównik afrykański żyje w symbiozie z gatunkiem ogórka Cucumis humifructus. Jest to roślina rosnąca pod ziemią, całkowicie zależna od mrówników w kwestii rozsiewania nasion. Ogórek ten jest jedynym rodzajem pokarmu, jakim żywi się mrównik poza owadami.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Tubulidentata

Family

Orycteropodidae

Genus

Orycteropus

Species

Orycteropus afer
Mrównik afrykański

Mrównik afrykański

Orycteropus afer

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Grassland

Wysokość w kłębie

66 cm

Waga

50 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 14 Jul 2026

Podstawowa gra