Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Żubr europejski

Żubr europejski

Bison bonasus
  • Wybieg

Overview

Żubr europejski (Bison bonasus) to gatunek dużych kopytnych żyjących w lasach i na łąkach w Polsce, Rosji, Ukrainie, na Białorusi, Litwie i Słowacji. Duże głowy tych zwierząt, garb i umięśnioną przednią część ciała pokrywa gęsta, brązowa sierść. Tylna część jest mniej masywna i pokrywa ją rzadsza sierść. Zarówno samce, jak i samice mają zagięte do środka rogi, które u wszystkich żubrów wyglądają podobnie, choć rogi samców są o około 5% większe. Byki osiągają od 1,8 do 2,1 m w kłębie, mają od 2,8 do 3,3 m długości i ważą od 615 do 920 kg. Krowy mierzą od 1,7 do 2 m w kłębie, mają od 2,4 do 2,9 m długości i ważą od 425 do 635 kg.

Żubr europejski

Found in Europa

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Żubr europejski

Male

Żubr europejski

Female

Żubr europejski

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic male
Leucistic female
Leucistic juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 1.83 to 2 m

Human
Male
Female

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

420 m² + 105 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

15 m² na zwierzę

Environment

Temperature

-15 do 28°C

Plant coverage

15-100%

Enclosure

Wybieg

Terrain

  • Trawa 30-100%
  • Piasek 0-40%
  • Gleba 20-100%
  • Skała 0-20%
  • Śnieg 0-100%
  • Podmokłe 0-20%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Siano
  • Pokarm dla roślinożerców

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Bliskie zagrożenia

Least concern

Critically endangered

Wild population

2,518

2,518 in the wild. Rank 10 of 58 species with a known count, smallest first.

Obecnie żubr europejski jest uznawany za gatunek bliski zagrożenia. Na początku XX wieku wolno żyjące żubry wyginęły wskutek zbyt intensywnego polowania i pozbawiania ich siedlisk naturalnych. Pozostało jedynie 60 osobników przetrzymywanych w niewoli lub w nadzorowanych stadach. W związku z tym gatunek objęto ochroną, a dzięki hodowli w niewoli i programom reintrodukcji żubry udało się ocalić przed całkowitym wyginięciem. Wylesianie i pozbawianie żubrów siedlisk na potrzeby rozwoju rolnictwa, a także depresja wsobna i krzyżowanie się żubrów z bydłem hodowlanym to zjawiska, które zagrażają gatunkowi w dzisiejszych czasach. Starannie zarządzane populacje żubrów europejskich udało się reintrodukować w wielu miejscach w Europie, a proces ten ma być kontynuowany. Działania reintrodukujące przyniosły znaczny sukces – przede wszystkim w Puszczy Białowieskiej w Polsce oraz w Karpatach Południowych w Rumunii, gdzie udało się ustanowić wiele żyjących na wolności populacji.

Zoopedia sketchbook

Żubr europejski

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Żubry europejskie żyją w stadach mieszanych, składających się z samic z młodymi, w tym niemal dojrzałymi samcami. Dorosłe samce żyją w grupach składających się z dwóch lub trzech osobników, z wyjątkiem okresów rozrodczych, kiedy to samce walczą ze sobą o dostęp do grup samic. Mieszane stada często zbierają się i wymieniają osobnikami, dzięki czemu nie znajdują się w nich wyłącznie spokrewnione żubry. Podczas okresu godowego, który trwa od sierpnia do października, byki dominujące (zazwyczaj co najmniej 6-letnie) próbują dołączyć do grupy samic i obronić je przed rywalami. Młodsze byki również dołączają do grup samic, ale z reguły starsze samce uniemożliwiają im kopulację. Jeśli inny dorosły byk zbliży się do stada, oba osobniki rozpoczną walkę o pozycję. Byki oceniają gotowość samic do rozrodu, próbując ich moczu. Samice, u których niebawem ma się rozpocząć ruja, są oddzielane od grupy i uważnie pilnowane przez byka. Gdy samica stanie się płodna, byk rozpoczyna krycie. Ciąża u żubrów europejskich trwa od 254 do 277 dni, a samica wydaje na świat jedno młode. Przed porodem opuszcza na kilka dni stado, a następnie wraca do niego z młodym. Żubry zostają odstawione od mleka matki, gdy mają 14 miesięcy. Samica żubra europejskiego osiąga dojrzałość płciową w wieku 3 lat i pozostaje ze stadem matki, chociaż stada wymieniają się czasem osobnikami przy spotkaniach, dzięki czemu nie znajdują się w nich wyłącznie spokrewnione żubry. Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku 2 lat i opuszczają grupę rodzinną, aby dołączyć do stada kawalerskiego, jednak prawdopodobieństwo, że uda im się spłodzić potomstwo przed ukończeniem 6 roku życia jest niewielkie. W tym wieku oddzielają się od grupy kawalerskiej i zaczynają prowadzić samotny tryb życia, trzymając się w pobliżu grup mieszanych do czasu kolejnego sezonu rozrodczego.

Group and breeding

Group

Group name

Herd

Group size

2-13 (maks. 1 samiec, samice do 12)

Male bachelor group

1-8

Female bachelor group

1-13

Offspring dispersal

Męskie potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

14-28 lat

Age of sexual maturity

3 l.

Age of sexual sterility

20 l.

Gestation or incubation

8.7 mies.

Interbirth period

15.3 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Poligynia

Mating season

Jesień

Reproduction in captivity

Bardzo łatwe

Dominance

stada matriarchalne i byki dominujące

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 8 objects or plants with the Bushes tag
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; European Bison Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Poland Reserve and this species released in Poland Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Mud Bath, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Polsce

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group1 to 3 males, 4 to 10 females
Bull GroupMale group2 to 8 males

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredPastures
Ecosystems RequiredFlourishing Open Canopy Forest
Ecosystems RequiredFlourishing Closed Canopy Forest

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Żubr europejski to narodowe zwierzę Polski.
  • Latem dorosłe samce żubrów europejskich mogą zjeść dziennie nawet 32 kg pożywienia.
  • Na żubry europejskie intensywnie polowano, aby pozyskać ich skórę, mięso i rogi, z których wytwarzano rogi do picia.
  • There used to be 3 subspecies of the European bison, two of which are fully extinct now: the Carpathian European bison (B. b. hungarorum), native to Moldova, Romania, Hungary, and Ukraine, and the Caucasian European bison (B. b. caucasicus), native to the Caucasus Mountains in Georgia, Russia, Azerbaijan, and Armenia. The type species (B. b. bonasus) is the European bison we know today and the only subspecies to recover from extinction.
  • Żubr europejski to najcięższy ssak lądowy Europy – niektóre byki ważą ponad 1000 kg. Najcięższy zarejestrowany żubr ważył 1900 kg, choć ten gatunek jest z reguły lżejszy niż jego amerykańscy kuzyni, bizony.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Bovidae

Genus

Bison

Species

Bison bonasus
Żubr europejski

Żubr europejski

Bison bonasus

Gromada

Ssak

Występuje w

Europe

Bliskie zagrożenia

NT

Zagroda

Habitat

Biomy

Taiga, Temperate

Wysokość w kłębie

1.83 to 2 m

Stopień bariery

Ujawniono: 23 Jun 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)