Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Babirussa sulaweska

Babirussa sulaweska

Babyrousa celebensis
  • Wybieg

Overview

Babirussa sulaweska (Babyrousa celebensis) to gatunek z rodziny świniowatych występujący na indonezyjskiej wyspie Celebes (Sulawesi) i kilku sąsiednich pomniejszych wyspach. Babirussy sulaweskie mają w większości nieowłosioną, szarą skórę. Długość ciała tego gatunku to od 85 do 110 cm, długość ogona mieści się w zakresie od 29 do 32 cm, a wysokość w kłębie to od 58 do 66 cm. Samce babirussy ważą od 70 do 100 kg i wyróżniają się czterema dużymi kłami, które zakrzywiają się w stronę czaszki. Samice ważą od 45 do 80 kg.

Babirussa sulaweska

Found in Azja

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Babirussa sulaweska

Male

Babirussa sulaweska

Female

Babirussa sulaweska

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 58 to 66 cm

Human
Male
Female

Środowisko

Male

85 kg

Female

61.5 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

350 m² + 150 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

10-100%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa 0-50%
  • Piasek 0-50%
  • Gleba 40-100%
  • Skała 0-30%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pokarm dla roślinożerców
  • Owoce i warzywa

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Narażone

Least concern

Critically endangered

Wild population

10,000

poniżej 10 000 in the wild. Rank 18 of 58 species with a known count, smallest first.

Babirussa sulaweska to gatunek narażony, a liczebność jego regionalnych populacji znacznie spada z powodu utraty siedlisk, polowań i ograniczonego terytorium występowania. Babirussy zamieszkują lasy i ciężko im się zaadaptować do terenów znacznie zmienionych przez działalność człowieka. Rozwój rolnictwa, wyrąb drzew i ekspansja człowieka doprowadzają do fragmentacji lasów, na których polegają babirussy, a co za tym idzie, zmniejsza się dostępność pożywienia i tereny, na których mogą się bezpiecznie rozmnażać. Zwierzęta te są również obiektem intensywnych polowań dla mięsa, a także z powodu wyjątkowych kłów, które dla ludzi stanowią istotną wartość kulturową i są doskonałą ozdobą. Obszary chronione stanowią kluczowe ostoje dla pozostałych populacji, gdyż wprowadzane są tam i egzekwowane coraz lepsze przepisy przeciwko kłusownictwu. Działania edukacyjne – poprzez podkreślanie ekologicznego i kulturowego znaczenia babirussy oraz wspieranie alternatywnych źródeł utrzymania – mają na celu ograniczenie polowań i zależności od mięsa dzikich zwierząt. Programy rozrodu w niewoli, zarówno w Indonezji, jak i za granicą, stanowią dodatkowe zabezpieczenie przed wyginięciem oraz dają szansę na ponowne wprowadzenie tego gatunku do środowiska naturalnego, jeśli liczebność dzikich populacji wciąż będzie spadać. Wszystkie te działania mają chronić babirusę oraz zachować urozmaicone ekosystemy Celebes – miejsca występowania wielu gatunków endemicznych i tych zagrożonych wyginięciem.

Zoopedia sketchbook

Babirussa sulaweska

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Samice babirussy sulaweskiej żyją w niewielkich grupach, złożonych z sióstr i ich potomstwa, które nie ukończyło jeszcze drugiego roku życia. Dorosłe samce żyją samotnie, ale w okresie godowym często wędrują za grupami samic. Sezon rozrodczy trwa cały rok, ale swój szczyt osiąga w okolicach czerwca i lipca. Gdy samice przechodzą ruję, samce wyczuwają zapach ich moczu i podążają za nimi. Jeżeli dwóch samców wytropi tę samą samicę, mogą przeprowadzić pokaz siły, aby zdobyć daną samicę. W takiej sytuacji samce często wydają z siebie różne odgłosy, szarżują na swojego przeciwnika, a jeżeli żaden z nich nie ustępuje, walczą ze sobą, stając na tylnych nogach i „boksując” się przednimi kończynami. Zazwyczaj zwycięża większy samiec z dłuższymi kłami. Po okresie ciąży trwającym od 150 do 164 dni samica rodzi od 1 do 2 warchlaków. Młode zaczynają spożywać pokarmy stałe pomiędzy 3 a 10 dniem po urodzeniu, a w pełni odstawione od mleka matki zostają po 6-8 miesiącach od urodzenia lub wcześniej, jeżeli matka ponownie zajdzie w ciążę. Samce opuszczają grupę matczyną po ukończeniu 1 roku życia i rozpoczynają samotne życie. Samice mogą pozostać przy matce lub opuścić ją, aby założyć własną grupę rodzinną. Osobniki obu płci osiągają dojrzałość płciową po 1-2 latach.

Group and breeding

Group

Group name

Sounder

Group size

1-5 (maks. 1 samiec, samice do 4)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1-4

Offspring dispersal

Męskie potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

12-24 lat

Age of sexual maturity

2 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

5.3 mies.

Interbirth period

6.7 mies.

Wielkość miotu

1-2

Mating system

Poligynia

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Łatwe

Dominance

Samce walczą o prawo do rozrodu. Samice tworzą w grupach hierarchię zależną od wieku.

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 5 objects or plants with the Bushes tag
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; North Sulawesi Babirusa Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Forage Box, at least 1; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody na Sumatrze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group3 to 4 females
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredLowland Rainforest

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • W języku malajskim „babirussa” oznacza „świniojelenia”.
  • Babirussy mają dwukomorowy żołądek, bardziej przypominający ten organ u owiec niż u innych świń.
  • Kły u samców babirussy rosną przez całe życie i mogą nawet wrosnąć w czaszkę.
  • Babirussy nie mają kości w ryju, która występuje u innych świń, i dlatego w odróżnieniu od innych świń nie ryją w ziemi.
  • Babirussy są świetnymi pływakami. Uważa się, że można je spotkać na różnych indonezyjskich wyspach dlatego, że same do nich dopłynęły.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Suidae

Genus

Babyrousa

Species

Babyrousa celebensis
Babirussa sulaweska

Babirussa sulaweska

Babyrousa celebensis

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia

Narażone

VU

Zagroda

Habitat

Biomy

Tropical

Wysokość w kłębie

58 to 66 cm

Waga

61.5 to 85 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 6 Oct 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)