Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Orzeł przedni

Orzeł przedni

Aquila chrysaetos
  • Ptaszarnia

Overview

Orzeł przedni (Aquila chrysaetos) to jeden z najbardziej rozpowszechnionych ptaków drapieżnych – występuje na dużej części półkuli północnej: od Ameryki Północnej, przez Europę, Azję aż po fragmenty Afryki Północnej. Preferuje otwarte lub częściowo otwarte tereny, takie jak góry, stepy, tundry czy pustynie i często buduje gniazda na klifach lub wysokich drzewach, które zapewniają dobry widok na tereny łowieckie. Orzeł przedni ma ciemnobrązowe upierzenie z nielicznymi złotymi piórami z tyłu głowy i szyi, potężne szpony i ostry, haczykowaty dziób. Rozpiętość skrzydeł tego gatunku wynosi 1,8-2,3 m, a długość ciała 70-100 cm. Podobnie jak u większości ptaków drapieżnych, samice są nieznacznie większe i cięższe od samców. Dorosłe samce ważą z reguły od 3 kg do 5 kg, a samice – 4-6,5 kg.

Orzeł przedni

Found in Ameryka Północna, Europa, Afryka Północna, Azja

Wymagania wybiegu

Orzeł przedni

Male

Orzeł przedni

Female

Potrzeby wybiegu

Size

Rozpiętość odnóży: 1.97 to 2.14 m

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

1 kg

Measured as Rozpiętość odnóży. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

400 m² + 200 m² na każde dodatkowe zwierzę

Flying

50 m² + 50 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

-30 do 30°C

Plant coverage

10-50%

Enclosure

Wybieg zadaszony

Terrain

  • Trawa 0-30%
  • Piasek 20-100%
  • Skała 0-20%
  • Gleba 20-100%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowe mięso
  • Tusze małych zwierząt

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

85,000

85,000 - 160,000 in the wild. Rank 38 of 58 species with a known count, smallest first.

Choć orzeł przedni należy do gatunków najmniej zagrożonych, grozi mu utrata i rozdrobnienie siedlisk spowodowane przekształcaniem terenów z powodu rozwoju rolnictwa, leśnictwa, miast i infrastruktury. Ogranicza to możliwości polowania, znajdowania partnera i gniazdowania. W niektórych miejscach do ptaków tych się strzela, więzi się je lub wytruwa. Zagrożenie dla nich stanowi też pośrednie zatrucie ołowiem z powodu zjadania wcześniej postrzelonych martwych zwierzą. Ponadto giną z powodu zderzeń z turbinami wiatrowymi i porażone na liniach wysokiego napięcia. Na dostępność pożywienia i siedlisk negatywnie wpływają także zmiany klimatyczne. Wiele wysiłku wkłada się w przywracanie ekosystemów i lepszą ochronę siedlisk. W Wielkiej Brytanii z sukcesem przenosi się młodociane i młode osobniki orła przedniego, by poprawić liczebność populacji w południowej Szkocji. W wielu krajach istnieją także odpowiednie przepisy, które stanowią, że krzywdzenie tych zwierząt, niepokojenie ich i zaburzanie spokoju ich gniazd jest nielegalne. Ponadto w wielu miejscach dzięki odnawianiu siedlisk i ulepszonemu zarządzaniu terenami zmniejsza się wywołana działalnością człowieka śmiertelność tych ptaków i poprawia integralność siedlisk.

Zoopedia sketchbook

Orzeł przedni

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Orły przednie żyją z reguły w pojedynkę lub w parach, a większość ich interakcji z innymi przedstawicielami gatunku ogranicza się do godów i wychowywania piskląt. Dorosłe osobniki bronią swoich rozległych terytoriów przed innymi orłami przednimi, zwłaszcza w sezonie rozrodczym. Orły przednie tworzą długotrwałe, monogamiczne relacje, czasem całe życie. Zaloty mają miejsce późną zimą i wczesną wiosną i polegają na wspólnym szybowaniu, kołowaniu i nurkowaniu w powietrzu. Rytuały te wykonują zarówno nowe, jak i już istniejące pary, aby stworzyć lub potwierdzić więź. Para buduje lub odnawia razem gniazdo na klifie, wysokim drzewie lub w innym, wysoko położonym miejscu. Po kopulacji samica składa zazwyczaj od 1 do 4 jaj (najczęściej 2) i wysiaduje je przez około 40-45 dni; w tym czasie samiec dostarcza jej pożywienie. Pisklęta pokryte są białym puchem i szybko rosną, jednak między rodzeństwem często dochodzi do zaciekłej rywalizacji, w wyniku której często przeżywa jedynie jedno lub dwa młode. Pisklęta opierzają się w wieku około 10-12 tygodni i pozostają zależne od rodziców w kwestiach pożywienia i ochrony jeszcze przez kilka miesięcy, a dopiero potem odlatują. Orzeł przedni osiąga dojrzałość płciową w wieku około 4-5 lat, kiedy to zajmuje własne terytorium i rozpoczyna poszukiwanie partnera.

Group and breeding

Dominance

o dominacji na żerowiskach decydują rozmiar i wiek

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 10 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: at least 10 objects or plants with the Rocks tag; Golden Eagle Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sweden Reserve and this species released in Sweden Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Cup Nest - Large, at least 3; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Pikując za ofiarą, orzeł przedni potrafi rozpędzić się do nawet 193 km/h.
  • Gniazda orłów przednich osiągają bardzo pokaźne rozmiary: średnio mają 1,7-2 m szerokości i 60 cm wysokości, jednak odkryto gniazda o rekordowych rozmiarach 2,6 m szerokości i 6 m wysokości.
  • Orły przednie korzystają na przestrzeni lat z tych samych gniazd (które rozbudowują) i terytoriów.
  • Młode orły przednie zwykle mają białe plamki, które zrzucają w miarę kolejnych pierzeń i osiągania dorosłości.
  • Wzrok orła przedniego jest nawet 4 do 8 razy lepszy niż wzrok człowieka, dzięki czemu ptaki te są w stanie wypatrzyć ofiarę z ponad 3 km.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Accipitriformes

Family

Accipitridae

Genus

Aquila

Species

Aquila chrysaetos
Orzeł przedni

Orzeł przedni

Aquila chrysaetos

Gromada

Ptak

Występuje w

Africa, Asia, Europe, North America

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Aviary

Biomy

Taiga, Temperate, Tundra, Desert, Grassland

Rozpiętość odnóży

1.97 to 2.14 m

Stopień bariery

Ujawniono: 23 Jun 2026

Edycja Deluxe