Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Shoebill

Shoebill

Balaeniceps rex
  • Aviary

Overview

The shoebill (or Balaeniceps rex), also known as the shoe-billed stork, whale-headed stork or whalebill, is a large, solitary wading bird that inhabits tropical East African freshwater swamps. It prefers areas with stagnant, low-oxygen water; conditions that slow fish movement and make hunting easier. The shoebill has a tall, blue-grey body, broad wings and a huge, shoe-shaped bill with a hooked tip, which it uses to catch large fish. Adults stand 1.1m to 1.5m tall and have a wingspan of 2.3m to 2.6m. Despite their height, they are relatively light birds, usually weighing 4kg to 7kg, with some large males approaching 7.5kg. Shoebills show subtle sexual dimorphism: females are slightly smaller and lighter, and males have bulkier bills and are taller on average.

Shoebill

Found in Africa

Regions

Biomes

Appearance

Shoebill

Male

Shoebill

Female

Size & weight

Size

Leg span: 2.4 to 2.5 m

Human
Male
Female

Juvenile

Juvenile weight

560 g

Measured as Leg span. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

200 m² + 200 m² per extra animal

Flying

50 m² + 15 m² per extra animal

Shelter

5 m² per animal

Environment

Temperature

14 to 33°C

Plant coverage

20-60%

Enclosure

Roofed Habitat

Dislikes

Snow

Terrain

  • Grass 20-80%
  • Sand 0-80%
  • Waterlogged 20-100%
  • Rock 0-20%
  • Soil 20-80%

Conservation

IUCN Red List

Vulnerable

Least concern

Critically endangered

Wild population

3,000

3,000 - 5,300 in the wild. Rank 11 of 58 species with a known count, smallest first.

Shoebills are considered Vulnerable, majorly threatened by habitat loss due to wetland conversion to agricultural land and infrastructural development. Additionally, nests are often disturbed by human activity, hunting, and capture of chicks for the illegal exotic bird trade. Climate change and shifting water regimes further stress their specialised freshwater swamp ecosystems, making suitable breeding and feeding habitat less reliable. Conservation efforts focus on habitat protection, community involvement and legal regulation. In Zambia’s Bangweulu Wetlands, wardens are employed to protect nests, and the world’s first captive rearing and rehabilitation facility has been set up, which collects, rears and releases ‘spare’ chicks to bolster populations. In other areas, community-based conservation groups work on conserving key sites through ecotourism, education, and sustainable farming projects, which encourages local stewardship of shoebill habitats. Additionally, international protections like CITES Appendix II regulate trade - enforcement efforts aim to reduce poaching and disturbance, while research and monitoring seek to fill knowledge gaps about population trends and ecology.

Zoopedia sketchbook

Shoebill

Social & reproduction

Keeper notes

Shoebills are solitary animals. They form seasonal pairings for breeding but otherwise live alone. Shoebills usually mate at the onset of the wet season and form seasonal monogamous pairs for breeding. Detailed courtship behaviour is not well documented; it is believed to include bill clattering and head movements that help strengthen the pair bond and signal readiness to mate. As water levels fall at the end of the rainy season, a bonded pair clears and tramples an area of floating vegetation to build a large nest platform, often hidden within papyrus and reed beds. The female shoebill usually lays 1-3 white eggs, which are incubated over a 30-day period by both parents. Adults may occasionally cool the eggs by dousing them with water held in their large bills to prevent overheating. After hatching, chicks are covered in thick silvery-grey down and rely entirely on parental care. In the wild, usually only the eldest chick is tended to, and the others die if they are not needed as ‘back-ups’. Food is provided by regurgitation, with feeding rates increasing as the chick grows. Shoebills typically fledge at about 95 to 105 days and begin flying around 105 to 112 days. They continue to receive food from the parents for several weeks after fledging, before becoming independent. Shoebills reach sexual maturity at 3 years old.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (up to 1 male, up to 1 female)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

All offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

25-37 years

Age of sexual maturity

4 years

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

1.1 months

Interbirth period

12 months

Clutch size

1-2

Mating system

Monogamous

Mating season

Summer

Reproduction in captivity

Difficult

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 10 objects or plants with the Reed tag
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; Shoebill Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Block of Frozen Fish, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Great Rift Valley Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male
Breeding PartnersBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredSwamp
Nature RequirementsWater Platform Nest - Large

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • The shoebill is also called the whale-headed stork or whalebill, with its scientific name Balaeniceps rex meaning ‘whale-head king’.
  • The massive bill of the shoebill can be used not just to catch fish but also to stab and disable prey before swallowing.
  • The wing-flapping rate of the shoebill (150 flaps per minute) is among the slowest of large birds, reflecting their large size.
  • Shoebills are largely solitary and territorial, with even breeding pairs often foraging at opposite ends of their territory.
  • Shoebills often stand motionless for long periods like a statue, waiting to strike unsuspecting fish and other prey.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Pelecaniformes

Family

Balaenicipitidae

Genus

Balaeniceps

Species

Balaeniceps rex
Shoebill

Shoebill

Balaeniceps rex

Class

Bird

Found in

Africa

Vulnerable

VU

Enclosure

Aviary

Biomes

Wetlands

Leg span

2.4 to 2.5 m

Barrier grade

Revealed 13 Aug 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)