Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Giant Panda

Giant Panda

Ailuropoda melanoleuca
  • Habitat

Overview

The giant panda (or Ailuropoda melanoleuca) is a species of bear native to the mountains of Central China. They have black and white fur in a distinctive pattern, with black legs, ears and circles around their eyes. Pandas feed almost exclusively on bamboo and, as a result, are extremely dependent on rich bamboo forests to survive. This is a low energy food, so pandas must eat a lot of it to live and spend most of their waking hours foraging and eating. Their low energy intake also means they produce very tiny and vulnerable cubs. Giant pandas commonly reach a body length of 1.2m to 1.8m and may stand from 0.6m to 0.9m tall at the shoulder. Males can grow 10% to 20% larger than females, and are also heavier on average, with a weight of 85kg to 125kg compared to a female’s 70kg to 100kg.

Giant Panda

Found in Asia

Regions

Biomes

Appearance

Giant Panda

Male

Giant Panda

Female

Giant Panda

Juvenile

Colourmorphs

Albino male
Albino female
Albino juvenile

Size & weight

Size

Nose to rump: 1.55 m

Human
Male
Female

Juvenile

Juvenile weight

22.5 kg

Measured as Nose to rump. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 4 of 5

Minimum height

2 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Not allowed

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 4 or higher.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

650 m² + 150 m² per extra animal

Shelter

15 m² per animal

Environment

Temperature

14 to 33°C

Plant coverage

30-100%

Enclosure

Climb-Proof Habitat

Dislikes

Snow

Terrain

  • Grass 10-50%
  • Sand 0-40%
  • Soil 20-60%
  • Rock 10-50%
  • Snow 0-100%

Conservation

IUCN Red List

Vulnerable

Least concern

Critically endangered

Wild population

500

500 - 1,000 in the wild. Rank 4 of 58 species with a known count, smallest first.

Giant pandas are now considered Vulnerable, having improved from previous assessments as Endangered. The species is threatened by habitat loss and fragmentation due to deforestation and urbanisation over past decades, having destroyed much of the bamboo forest that pandas rely on. This fragments the population, and limits their ability to find mates. Additionally, bamboo sometimes undergoes mass flowering and die-offs – pandas that cannot relocate to new habitats face starvation. Climate change can further disrupt bamboo growth; and the naturally slow reproduction rate of giant pandas limits their ability to recover from population declines. China has put a lot of effort into conserving the panda population. Currently, there are dozens of panda reserves protecting a large portion of the remaining pandas. Habitat restoration efforts create linking corridors between habitats, enabling pandas to move freely to access new food and mates. Captive‑breeding programs and careful management of panda populations have complemented habitat-based strategies, providing a safety net should wild populations suffer further decline.

Zoopedia sketchbook

Giant Panda

Social & reproduction

Keeper notes

Pandas are solitary creatures but will interact if they come across each other. However, females are more territorial than males and may chase away rivals who invade their territory. They need plenty of space and the ability to isolate themselves if they want to. Giant pandas mate between March and May. Females are only fertile for 2 to 3 days a year, and may not always meet a male at the right time. If a pair meets, they will mate several times before going their separate ways again. After successful fertilisation, the mother will be pregnant for between 95 and 160 days before giving birth to 1 or 2 very small cubs; if she has twins, she will not care for both because she will not have enough milk. Cubs will stay with their mothers until they are between 1.5 to 2 years old before leaving to establish their own territories. Giant pandas reach sexual maturity between 4 and 8 years old.

Group and breeding

Group

Group size

1-10 (up to 9 males, up to 9 females)

Male bachelor group

1-10

Female bachelor group

1-10

Offspring dispersal

All offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

15-30 years

Age of sexual maturity

6 years

Age of sexual sterility

20 years

Gestation or incubation

4.2 months

Interbirth period

19.8 months

Litter size

1

Mating system

Promiscuous

Mating season

Spring

Reproduction in captivity

Very Difficult

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 6 objects or plants with the Trees tag; Giant Panda Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: Rubbing Pillar, at least 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 5Thriving Requirement 5: Water Surface Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Solitary MaleSolitary male1 male
Solitary FemaleSolitary female1 female

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Pandas have the smallest babies relative to adult body size of any placental mammal; cubs are 800x smaller than their mothers.
  • Pandas have evolved a 6th finger that helps them strip leaves from bamboo.
  • The giant panda is the only bear species that is entirely herbivorous. Unlike many other animals, pandas are not used in Chinese traditional medicine.
  • There is a sub-population of giant pandas called 'Qinling pandas' that are chocolate brown and white. Some taxonomists argue that this may even be a separate subspecies.
  • Pandas are a symbol of peace in China; warring groups would hold up flags with panda images on them to call a truce.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Ursidae

Genus

Ailuropoda

Species

Ailuropoda melanoleuca
Giant Panda

Giant Panda

Ailuropoda melanoleuca

Class

Mammal

Found in

Asia

Vulnerable

VU

Enclosure

Habitat

Biomes

Temperate

Nose to rump

1.55 m

Barrier grade

Revealed 15 Sep 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)