Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Red Panda

Red Panda

Ailurus fulgens
  • Habitat

Overview

The red panda (or Ailurus fulgens) is a small mammal that lives in the woodlands of the Himalayas and multiple areas of China. Despite its name, it is not closely related to the giant panda, however it does share some characteristics such as a diet mainly consisting of bamboo. They have striking red fur, black legs, a ringed tail, and white ears and snout. The red panda averages between 50cm and 64cm from head to body, with a tail 28cm to 59cm long. Males are slightly heavier than females, ranging from 3.7kg to 6.2kg compared to 3kg to 6kg.

Red Panda

Found in Asia

Regions

Appearance

Red Panda

Adult

Red Panda

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic
Leucistic juvenile

Size & weight

Size

Nose to rump: 59 cm

Human
Male
Female

Measured as Nose to rump. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Allowed

Water barrier size

3 m wide, 1 m deep

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

160 m² + 80 m² per extra animal

Climbing

60 m² + 20 m² per extra animal

Shelter

5 m² per animal

Environment

Temperature

-6 to 28°C

Plant coverage

35-100%

Enclosure

Climb-Proof Habitat

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Grass 50-100%
  • Sand 0-20%
  • Rock 0-20%
  • Waterlogged 0-5%
  • Soil 0-50%

Conservation

IUCN Red List

Endangered

Least concern

Critically endangered

Wild population

10,000

10,000 in the wild. Rank 18 of 58 species with a known count, smallest first.

Red pandas are Endangered, threatened primarily by habitat loss due to deforestation for human expansion and logging operations. Their main food source is bamboo, which experiences mass die-offs after flowering. In fragmented habitats, red pandas are unable to fall back to areas with living bamboo. Additionally, climate change alters the overall distribution of bamboo, and increases the risk for natural disasters like landslides. Poaching and illegal wildlife trade also threaten the red panda. In many countries, habitat protection and restoration projects are underway, with forest corridors being established to connect fragmented habitats. Community-based conservation programs empower local people to participate in monitoring and protecting red pandas while providing alternative livelihoods to reduce dependence on forest resources. Captive breeding focuses on research and establishing a healthy insurance population. International cooperation through various organisations helps raise awareness, fund conservation projects, and strengthen anti-poaching measures, offering hope for the long-term survival of this charismatic species.

Zoopedia sketchbook

Red Panda

Social & reproduction

Keeper notes

Red pandas are solitary and territorial animals, with males having larger territories than females. In nature, the two only interact during the mating season. Both are also hunted by snow leopards and martens in the wild, and as a result like to have places to isolate themselves and hide. Red pandas mate in late winter and spring, from mid-January to early March. They track mates using scent marking. When a male and female encounter each other, the female will invite the male to mate with her with tail-flicking and by rolling on the ground. The female red panda gives birth to a litter of 1 to 4 cubs after a gestation of 4 to 5 months, who will remain in the nest or den for the first 4 months of their lives. As the cubs begin to venture out with their mother, they learn essential survival skills and how to navigate their environment. Soon after, at 7 to 8 months old or at the start of the next mating season, they will disperse to establish their own territories. Red pandas reach sexual maturity at 12 to 18 months old.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (up to 1 male, up to 1 female)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

All offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

8-15 years

Age of sexual maturity

1.5 years

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

4.3 months

Interbirth period

7.7 months

Litter size

1-3

Mating system

Promiscuous

Mating season

Spring

Reproduction in captivity

Very Easy

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 4 objects or plants with the Trees tag; Red Panda Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 5Thriving Requirement 5: at least 10 objects or plants with the Rocks tag; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male
Breeding PartnersBreeding partners1 male, 1 female

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • The red panda is also known as the 'firefox'.
  • Red pandas have fur on the soles of their paws that helps with scent marking and provides protection from the cold.
  • Red Pandas have a modified wrist bone that forms a 'sixth finger', which they use for stripping bamboo.
  • Pregnant red pandas will build nests in rock crevices and hollow trees before they give birth to their cubs.
  • In 2005, a red panda called 'Babu' escaped from Birmingham Nature Centre, UK into the city centre. He became a local celebrity and was named 'Brummie of the Year' – the only non-human to ever win the award.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Ailuridae

Genus

Ailurus

Species

Ailurus fulgens
Red Panda

Red Panda

Ailurus fulgens

Class

Mammal

Found in

Asia

Endangered

EN

Enclosure

Habitat

Biomes

Taiga, Temperate

Nose to rump

59 cm

Barrier grade

Revealed 30 Jun 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)