Przejdź do treści
WikilyPlanet Zoo 2
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
ZoopediaAll animals
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Wilk szary

Wilk szary

Canis lupus
  • Wybieg

Przegląd

Wilk szary (Canis lupus) to gatunek dużego zwierzęcia z rodziny psowatych, zamieszkujący większość obszarów półkuli północnej. Są to duże, nisko wyspecjalizowane i przystosowane do życia w różnego rodzaju środowiskach drapieżniki, żywiące się większością zwierząt, które są w stanie upolować. Wygląd osobników może być zróżnicowany, w zależności od populacji, z której pochodzą – wyróżnia się 38 podgatunków wilka szarego, z których każdy przystosował się odpowiednio do życia w danym środowisku. Najogólniej rzecz biorąc, wilk szary ma szarobrązową sierść, spiczaste uszy i długi, prosty pysk. Ma smukłą budowę ciała, wysoko wysklepioną klatkę piersiową oraz długie nogi. Wilki szare osiągają od 105 do 160 cm długości ciała, ich ogon może mieć od 29 do 50 cm, a wysokość w kłębie to od 80 do 85 cm. Samce ważą od 43 do 45 kg, a samice – od 36 do 38,5 kg.

Wilk szary

Found in Europa, Azja, Ameryka Północna

Wymagania wybiegu

Wilk szary

Adult

Wilk szary

Juvenile

Colourmorphs

Biała odmiana barwna
Osobnik melanistyczny
Ciemniejsze ubarwienie
Biała odmiana barwna
Osobnik melanistyczny
Ciemniejsze ubarwienie

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 80 cm

Human
Male
Female

Środowisko

Male

44 kg

Female

37 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Stopień bariery

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

1,162 m² + 92 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

-18 do 29°C

Plant coverage

0-100%

Zagroda

Wybieg

Dislikes

Rain

Terrain

  • Piasek 10-50%
  • Trawa 10-50%
  • Skała 10-50%
  • Gleba 10-50%
  • Śnieg 0-100%

Ochrona

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Najmniej zagrożony

Krytycznie zagrożone

Populacja w naturze

200,000

200,000 - 250,000 in the wild. Rank 45 of 58 species with a known count, smallest first.

Choć wilk szary obecnie zaliczany jest do gatunków najmniej zagrożonych, przez stulecia doświadczał intensywnych prześladowań oraz utraty siedlisk. W wielu rejonach Europy i Ameryki Północnej wilki były niemal całkowicie wytępiane, ponieważ były – i częściowo wciąż są – uważane za zagrożenie dla bydła i ludzi. Dodatkowe zagrożenia stanowią fragmentacja siedlisk, kolizje z pojazdami oraz nielegalne polowania. W ostatnich latach liczebność wilków szarych rośnie dzięki lepszej ochronie prawnej. Przeprowadzona w 1995 roku reintrodukcja wilków do Parku Narodowego Yellowstone w Stanach Zjednoczonych pomogła przywrócić równowagę w ekosystemie i zwiększyć bioróżnorodność. Dzięki ochronie w ramach unijnej dyrektywy siedliskowej w Europie wilki powracają samoistnie. Populacje w krajach Europy Środkowej i Wschodniej rosną, a wilki ponownie zasiedlają dawne tereny. Programy wypłacania odszkodowań za straty wśród zwierząt hodowlanych, monitoring i kampanie edukacyjne odegrały kluczową rolę w odbudowie populacji, udowadniając, że przy właściwej ochronie wilki mogą żyć w bliskim sąsiedztwie ludzi.

Zoopedia sketchbook

Wilk szary

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Wilki są zwierzętami społecznymi, które żyją w watahach połączonych więzami krwi. Średniej wielkości wataha składa się z jednego samca alfa, jednej samicy alfa, ich młodego, choć dorosłego już potomstwa oraz miotu szczeniąt w wieku poniżej jednego roku. Członków watahy łączą bliskie relacje i rozdzielenie grupy lub śmierć któregoś z jej członków jest dla wilków stresującym przeżyciem. Parę alfa w watasze wilków łączy związek monogamiczny, który trwa całe życie i tylko ta para może się rozmnażać. Gdy zbliża się czas rui samicy, para zacieśnia więzi poprzez bliski kontakt fizyczny i wzajemną pielęgnację sierści. Ciąża trwa około 2,5 miesiąca, po czym samica rodzi od 5 do 7 szczeniąt w odosobnionym legowisku, którego nie opuszcza przez pierwsze trzy tygodnie po urodzeniu młodych, wyłącznie się nimi opiekując. W tym czasie samiec alfa dostarcza jej pożywienie, a do legowiska nie ma wstępu żaden inny członek watahy. Szczenięta zaczynają zjadać stały pokarm – zwracany przez dorosłe osobniki – w wieku około 3-4 tygodni, a w pełni odstawione od mleka matki zostają, gdy osiągną 8 tygodni. Młode w wieku 4-6 miesięcy zaczynają towarzyszyć członkom watahy w polowaniach, ucząc się podstawowych umiejętności, które pozwolą im przetrwać. Wilki szare osiągają dojrzałość płciową w wieku około 2-3 lat. Szczenięta mogą odłączyć się od rodzimej watahy w wieku od 10 miesięcy do 4 lat, w zależności od ich dojrzałości płciowej oraz dostępności pożywienia. Samotne wilki poszukują innych samotnych wilków przeciwnej płci, po czym ustanawiają swoje terytorium. Jeśli znajdą partnera, wiążą się z nim na całe życie – rozmnażają się w sezonie rozrodczym, raz w roku wydając na świat miot szczeniąt.

Group and breeding

Group

Group name

Pack

Group size

2-12 (samce do 12, samice do 12)

Male bachelor group

1-12

Female bachelor group

1-12

Offspring dispersal

brak

Lifecycle and breeding

Life expectancy

8-12 lat

Age of sexual maturity

2 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

2 mies.

Interbirth period

10 mies.

Wielkość miotu

1-5

Mating system

Monogamia

Mating season

Wiosna

Reproduction in captivity

Łatwe

Dominance

samiec alfa i samica alfa

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Dog Ball, at least 3
Level 2Thriving Requirement 2: Small Bubble Machine, at least 2; Grey Wolf Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sweden Reserve and this species released in Sweden Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 8 objects or plants with the Leaf Litter tag
Level 6Thriving Requirement 5: Water Surface Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Szwecji

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Grupy adaptacyjne

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed PackMixed group2 to 3 males, 2 to 3 females
Bonded PairBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredEither Flourishing Open Canopy Forest or Flourishing Mixed Lowland Forest
Species Roles RequiredMedium Prey
Species Roles RequiredSmall Prey

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Z wyjątkiem niektórych ras psa domowego, wilki osiągają największe rozmiary wśród psowatych.
  • Wycie wilków ma na celu alarmowanie lub zwoływanie watahy, szukanie się nawzajem w przypadku rozdzielenia oraz komunikowanie się z dużych odległości.
  • W Ameryce Północnej wilk zhybrydyzował się z psem domowym, co spowodowało pojawienie się czarnego umaszczenia w populacji wilków.
  • W zimnych regionach wilki znoszą temperatury rzędu -40°C. Gdy jest zimno, wilki kładą się na ziemi, zwijając w kłębek, i przykrywają pysk ogonem jak szalem.
  • Wilki są drapieżnikami ze szczytu łańcucha pokarmowego. Zagrożenie stanowią dla nich wyłącznie ludzie, niedźwiedzie oraz tygrysy.

Taxonomy

Gromada

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Canidae

Genus

Canis

Species

Canis lupus
Wilk szary

Wilk szary

Canis lupus

Gromada

Ssak

Występuje w

Azja, Europa, Ameryka Północna

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Wybieg

Biomy

Pustynia, Tropiki, Step, Tajga, Klimat umiarkowany, Tundra

Wysokość w kłębie

80 cm

Środowisko

37 to 44 kg

Stopień bariery

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)