Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Bielik

Bielik

Haliaeetus albicilla
  • Ptaszarnia

Overview

Bielik (Haliaeetus albicilla), zwany również orłem bielikiem lub birkutem, to duży ptak drapieżny, którego można znaleźć w północnej i wschodniej Europie, w niektórych rejonach Azji i na wybrzeżach północnej części Oceanu Spokojnego. Zamieszkuje różne tereny podmokłe i nadbrzeżne, takie jak nadmorskie klify, ujścia rzek, jeziora i mokradła, w których może polować nad otwartą wodą. Bielik ma duży, bladożółty, zakrzywiony dziób, brązowe upierzenie i charakterystyczny biały ogon. Młodociane osobniki są ciemniejsze i nie mają białego ogona – dorosłe upierzenie nabywają w wieku około 5 lat. Rozpiętość skrzydeł orłów bielików wynosi od 1,7 do 2,5 m, a długość ich ciała – 66-94 cm. Samice są o około 10-20% większe od samców. Waga samców waha się od 3,1 do 5,4 kg, natomiast samice są cięższe i ważą od 4 do 6,9 kg.

Bielik

Found in Strefy umiarkowane i okołobiegunowe Eurazji

Regions

Biomes

Wymagania wybiegu

Bielik

Male

Bielik

Female

Potrzeby wybiegu

Size

Rozpiętość odnóży: 2.02 to 2.4 m

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

1.38 kg

Measured as Rozpiętość odnóży. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

400 m² + 200 m² na każde dodatkowe zwierzę

Flying

50 m² + 50 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

-20 do 28°C

Plant coverage

20-50%

Enclosure

Wybieg zadaszony

Terrain

  • Trawa 0-30%
  • Piasek 20-100%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 10-100%
  • Gleba 20-100%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Cała ryba
  • Tusze małych zwierząt

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

20,000

20,000 - 60,000 in the wild. Rank 26 of 58 species with a known count, smallest first.

Przez ostatnie dwieście lat działania na rzecz ochrony bielika napotykały wiele przeszkód, jednak dziś gatunek ten należy do najmniej zagrożonych. Ptaki te były niegdyś szeroko rozpowszechnione w całej Eurazji, jednak w XIX i XX wieku nastąpił drastyczny spadek ich populacji, spowodowany nielegalnymi polowaniami, zbieraniem jaj i wykorzystaniem toksycznych pestycydów. Do lat 70. XX wieku gatunek ten w niektórych krajach – w tym w Wielkiej Brytanii i częściowo w Europie Środkowej – uznawano za wymarły. Podczas działań na rzecz zwiększania populacji tego ptaka trzeba było poradzić sobie z takimi zagrożeniami jak pośrednie zatrucia trutkami na gryzonie i ołowiem, zakłócanie miejsc lęgowych i zderzenia z turbinami wiatrowymi. Zwiększenie populacji bielika to jedno z najbardziej udanych działań na rzecz ochrony ptaków drapieżnych w Europie. Na początku lat 70. XX wieku programy reintrodukcji skupiły się na odnowieniu populacji w krajach, w których orły te zostały uznane za gatunek wymarły. Wykorzystano translokację ze zdrowych populacji, ochronę miejsc lęgowych i plany edukacji publicznej. Sukces udało się osiągnąć także dzięki międzynarodowym umowom dotyczącym ochrony gatunku, zakazowi stosowania toksycznych pestycydów i odnowie siedlisk. Populacja bielika została z powodzeniem odbudowana w kilku krajach – w Szkocji istnieje ponad 130 par tych ptaków, a w południowej Anglii liczebność gatunku wciąż rośnie.

Zoopedia sketchbook

Bielik

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Bieliki dobierają się w pary na całe życie; znajdują partnera już na wczesnym etapie dorosłości i resztę życia spędzają z nim. Każdego roku razem wychowują pisklęta, ale poza tym nie spędzają czasu z innymi osobnikami. Bieliki tworzą silne, monogamiczne więzi na całe życie. Osiągające dorosłość młode próbują zainteresować potencjalnego partnera, poprzez udział w lotach godowych i wokalizację. Nawiązanie relacji pieczętują wspólne spektakularne akrobacje godowe i nawoływania. Podczas okresu godowego (od stycznia do lipca na południowych obszarach występowania i od kwietnia do września na północnych) para buduje na drzewie lub klifie w pobliżu wody duże, nieckowate gniazdo z gałązek i miękkiej roślinności lub wraca do gniazda z poprzedniego roku i je naprawia. Samica składa od 1 do 3 jaj i przez kolejne 38 dni to głównie ona zajmuje się ich wysiadywaniem, a samiec w tym czasie przynosi jej pożywienie; bywa jednak, że rodzice wysiadują jaja na zmianę. Po wykluciu piskląt rodzice wspólnie zdobywają dla nich pożywienie. Pisklęta opierzają się w wieku 10-12 tygodni, ale jeszcze przez kilka kolejnych polegają na rodzicach, ucząc się w tym czasie polować i funkcjonować w otoczeniu. Gdy młodociane osobniki mają około 5-6 miesięcy, opuszczają terytorium swojego urodzenia, rozwijają umiejętności przetrwania i nabierają dorosłego upierzenia, w tym charakterystycznej bieli na ogonie. Dojrzałość płciową osiągają w wieku od 4 do 6 lat – wtedy też młode bieliki próbują znaleźć partnera i własne terytorium.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

Całe potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

30-40 lat

Age of sexual maturity

5 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

1.3 mies.

Interbirth period

12 mies.

Wielkość lęgu

1-2

Nest Type

Gniazdo czarkowate: duże

Mating system

Monogamia

Mating season

Wiosna

Reproduction in captivity

Trudne

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 10 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; White-Tailed Sea-Eagle Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sweden Reserve and this species released in Sweden Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Cup Nest - Large, at least 3; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Szwecji

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Breeding PartnersBreeding partners1 male, 1 female

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredFlourishing Lake
Nature RequirementsCup Nest - Large

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Bielik to największy europejski orzeł.
  • Orły bieliki wracają co roku do swojego gniazda i je rozbudowują. Gniazda mogą osiągać szerokość 2 m i wysokość 3,7 m.
  • Uważa się, że orzeł, który w mitologii nordyckiej przysiadł na szczycie drzewa Yggdrasil, był bielikiem.
  • Szacuje się, że wzrok bielika jest 8 razy lepszy niż wzrok człowieka.
  • Choć bieliki żyją w pobliżu wody i sprawnie polują na ryby, największą część ich pożywienia stanowią inne ptaki.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Accipitriformes

Family

Accipitridae

Genus

Haliaeetus

Species

Haliaeetus albicilla
Bielik

Bielik

Haliaeetus albicilla

Gromada

Ptak

Występuje w

Asia, Europe

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Aviary

Biomy

Taiga, Temperate, Tundra, Wetlands

Rozpiętość odnóży

2.02 to 2.4 m

Stopień bariery

Ujawniono: 11 Aug 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)