Overview
Zamieszkujący północną część Stanów Zjednoczonych oraz Kanadę niedźwiedź grizzly (Ursus arctos horribilis) jest podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego. Niedźwiedzia grizzly można rozpoznać po grubym, brązowym futrze, dużych zgrubieniach na barkach oraz prostej linii pyska i zaokrąglonych uszach. Ma też mocne przednie łapy z długimi pazurami, których używa do kopania i polowania. Niedźwiedzie te mogą osiągać wyjątkowo duże rozmiary, ale często występują też duże różnice wielkości osobników w różnych populacjach. Samce osiągają średnio masę 240 kg i długość ciała 2,2 m, natomiast samice ważą średnio 160 kg i dorastają do 1,8 m.
Found in Ameryka Północna
Regions
Biomes
Wymagania wybiegu
Male
Female
Juvenile
Colourmorphs
Potrzeby wybiegu
Size
Długość: 2.25 to 2.65 m
Środowisko
Male
220 kg
Female
165 kg
Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.
Teren
Juvenile weight
22.5 kg
Measured as Długość. The person stands 1.75 m tall for scale.
Dieta i urozmaicenie
Barrier grade
Grade 4 of 5
Minimum height
2 m minimum
Climbing & water
Climb proof
Needed
Water barrier
Not allowed
Urozmaicenia
Barrier types with resistance grade 4 or higher.
Czerwona Lista IUCN
Minimum area
Land
970 m² + 145 m² na każde dodatkowe zwierzę
Water
30 m² + 5 m² na każde dodatkowe zwierzę
Shelter
30 m² na zwierzę
Environment
Temperature
-15 do 28°C
Plant coverage
0-100%
Enclosure
Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką
Dislikes
Snow
Terrain
- Trawa 10-100%
- Piasek 0-20%
- Gleba 10-100%
- Skała 0-70%
- Śnieg 0-100%
Zachowania społeczne i rozmnażanie
Uwagi dla dozorców
- Warzywa liściaste i warzywa
- Kawałki mięsa i owoce
Feeders
Brak wpisów.
Enrichment items
Brak wpisów.
Water sources
Brak wpisów.
Conservation
Grupa i rozmnażanie
Najmniej zagrożony
Least concern
Critically endangered
Wild population
55,000
55,000 - 60,000 in the wild. Rank 37 of 58 species with a known count, smallest first.
Niedźwiedź grizzly, klasyfikowany obecnie jako gatunek najmniejszej troski, występuje już tylko na niewielkim obszarze swojego dawnego zasięgu w Ameryce Północnej. Populację na przestrzeni wieków zmniejszyły osadnictwo europejskie, a także programy wypłacania nagród za zabijanie drapieżników w XIX i XX wieku; w latach 70. XX wieku pozostało zaledwie kilkaset osobników. Dziś populacje w parkach narodowych odradzają się, jednak dla niedźwiedzi grizzly zagrożeniem nadal pozostają rozwój infrastruktury, zmiany klimatyczne, konflikty z człowiekiem oraz kłusownictwo. Działania ochronne obejmują ochronę siedlisk i zarządzanie nimi, zapobieganie skutkom potencjalnych konfliktów z człowiekiem oraz ochronę prawną. W ramach planu odbudowy gatunku identyfikuje się kluczowe ekosystemy w obszarze jego występowania oraz chroni duże, połączone ze sobą obszary, które są w stanie utrzymać żywotne populacje. Aby ograniczyć konflikty zwierząt z człowiekiem, stosuje się infrastrukturę zabezpieczającą przed niedźwiedziami oraz podnosi świadomość społeczną dotyczącą bezpiecznych praktyk przechowywania żywności. Działania ochronne obejmują również propozycje reintrodukcji w przyszłości do siedlisk historycznych, takich jak Północne Góry Kaskadowe.
Zoopedia sketchbook
Ciekawostki o zwierzęciu
Keeper notes
Niedźwiedzie grizzly prowadzą samotniczy tryb życia: jedynym wyjątkiem są matki z młodymi. Interakcje pomiędzy osobnikami tego gatunku ograniczają się wyłącznie do rozrodu oraz rywalizacji o partnerów. Osobniki mogą przebywać w pobliżu siebie, gdy w danym miejscu znajduje się źródło pożywienia – gromadzą się na przykład nad brzegami rzek w okresie tarła łososi. Gdy jednak zdarzy im się spotkać, niedźwiedzie zwykle ignorują się nawzajem. Od maja do czerwca samce niedźwiedzi grizzly tropią samice, kierując się zapachem ich moczu. Gdy samiec i samica spotkają się, przystępują do wspólnej zabawy, siłują się i popychają łapami, zanim dojdzie do zbliżenia. Aby odbyć kopulację z samicą, samce staczają agresywne walki z rywalami. U samic występuje opóźniona implantacja, dzięki czemu po ciąży trwającej około 6 miesięcy młode rodzą się zimą w trakcie hibernacji. Mioty liczą od 1 do 4 młodych. Nowo narodzone niedźwiedzie grizzly szukają mleka, które ssą od matki aż do zakończenia snu zimowego, kiedy to opuszczają gawrę, by po raz pierwszy zjeść stały pokarm. Matka w trakcie opieki nad potomstwem nie parzy się z innymi samcami, a czasem nie rodzi kolejnych młodych jeszcze przez kilka lat po tym, jak miot ją opuści. Młode niedźwiedzie pozostają przy matce aż do ukończenia 2-3 roku życia, po czym opuszczają ją w poszukiwaniu własnego terytorium. Dojrzałość płciową osiągają jednak w wieku 5 lat, a samce mogą rozwinąć dostateczną siłę, aby być w stanie zdobyć samicę dopiero po osiągnięciu 7 roku życia (lub później).
Group and breeding
Group
Group size
1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)
Male bachelor group
1
Female bachelor group
1
Offspring dispersal
Całe potomstwo
Lifecycle and breeding
Life expectancy
22-26 lat
Age of sexual maturity
5 l.
Age of sexual sterility
25 l.
Gestation or incubation
7.5 mies.
Interbirth period
52.5 mies.
Wielkość miotu
1-4
Mating system
Promiskuityzm
Mating season
Lato
Reproduction in captivity
Łatwe
Dominance
samce niedźwiedzi walczą między sobą o żerowiska oraz samice.
Powiązane zwierzęta
Research levels
| Level | Unlocks | Research gate |
|---|---|---|
| Level 1 | Thriving Requirement 1: at least 12 objects or plants with the Climbable tag; Grizzly Bear Fact Sheet | |
| Level 2 | Thriving Requirement 2: Water Surface Area; Fertility Level 1 (+15% fertility) | |
| Level 3 | Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild | |
| Level 4 | Thriving Requirement 4: at least 15 objects or plants with the Tree Litter tag | |
| Level 5 | Thriving Requirement 5: at least 3 objects or plants with the Fruit Bearing tag; Fertility Level 2 (+30% fertility) |
Researched by
Weterynarze
Researched at
Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze
Every level of this species' research, with its unlock conditions.
Release groups
Valid release groups
| Group | Type | Animals |
|---|---|---|
| Mixed Group | Mixed group | 1 male, 3 females |
| Maternal Family Group | Female group | 1 female |
| Solitary Male | Solitary male | 1 male |
Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.
Animal facts
- Żyjące na wolności niedźwiedzie grizzly zapadają w sen zimowy na 5-7 miesięcy w roku; przedtem jedzą ogromne ilości pożywienia, aby uzyskać masę, która zapewni im przetrwanie bez jedzenia.
- „Garb” widoczny na grzbiecie niedźwiedzia grizzly to duże węzły mięśni, które przydają się podczas kopania jam i polowań.
- Niedźwiedzie grizzly przygotowujące się do zapadnięcia w sen zimowy mogą przybrać na wadze nawet 180 kg.
- U niedźwiedzi grizzly żyjących na wolności każde z młodych w miocie może mieć innego ojca.
- Niedźwiedzie grizzly uwielbiają zjadać ćmy: w poszukiwaniu tego przysmaku są w stanie wspinać się na znaczne wysokości i przewracać kamienie.
Taxonomy
Class
Order
Family
Genus
Species