Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Pantera śnieżna

Pantera śnieżna

Panthera uncia
  • Wybieg

Overview

Irbis śnieżny (Panthera uncia), zwany również panterą śnieżną, ma futro w kolorze od białego do szarego z charakterystycznymi czarnymi rozetkami na całym ciele i czarnymi cętkami na pysku; zamieszkuje górzyste tereny w Nepalu, Tybecie, północnych Indiach, na południu Syberii, w Pakistanie, Bhutanie i Mongolii. Futro tego zwierzęcia jest wyjątkowo grube i zapewnia znakomitą izolację, dzięki czemu irbisy bez trudu wytrzymują ujemne temperatury dochodzące nawet do -25°C. Żywią się najczęściej różnymi gatunkami kóz górskich i owcami, ale polują też na ptaki oraz gryzonie. Gatunek ten wykazuje mniejszy dymorfizm płciowy niż w przypadku innych dużych kotów, choć samce są średnio odrobinę większe od samic. Długość samego ciała irbisa waha się od 0,75 do 1,5 m, a ogon może mieć od 0,8 do 1,05 m długości. Mierzą około 56 cm w kłębie. Samce ważą średnio od 45 do 55 kg, a samice są lżejsze i ważą od 35 do 40 kg.

Pantera śnieżna

Found in Azja Środkowa

Regions

Biomes

Wymagania wybiegu

Pantera śnieżna

Male

Pantera śnieżna

Female

Pantera śnieżna

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 50 to 55 cm

Human
Male
Female

Środowisko

Male

40 kg

Female

40 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Teren

Juvenile weight

10 kg

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

705 m² + 110 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

-25 do 10°C

Plant coverage

0-20%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Skała 30-80%
  • Trawa 10-60%
  • Podmokłe 0-10%
  • Śnieg 0-100%
  • Gleba 10-60%
  • Piasek 0-20%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowe mięso
  • Tusze małych zwierząt

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Narażone

Least concern

Critically endangered

Wild population

3,900

3900-6500 (wartość szacunkowa) in the wild. Rank 13 of 58 species with a known count, smallest first.

Pantera śnieżna to gatunek narażony, co oznacza, że mierzy się z licznymi wyzwaniami, które zagrażają jego przetrwaniu na terenach górskich Azji Środkowej i Południowej. Rozwój infrastruktury, rolnictwa i działalności górniczej prowadzi do rozdrabniania ich siedlisk, przez co trudniej im znaleźć pożywienie i nowych partnerów, a to przekłada się na stan różnorodności genetycznej. Sytuację zaostrzają dodatkowo kłusownictwo i zabijanie zwierząt w ramach odwetu. Wyzwaniem są również zmiany klimatu, które prowadzą do zmniejszenia dostępności odpowiednich, położonych wysoko obszarów, a także mają wpływ na występowanie zwierzyny, którą pantery się żywią i powodują wzrost rywalizacji z innymi drapieżnikami. Międzynarodowe i lokalne organizacje współpracują z rządami i społecznościami mieszkającymi w górach, aby zmniejszać potencjał konfliktów ludzi z dziką naturą, wspierać patrole zwalczające kłusownictwo i poprawiać ochronę siedlisk. Programy ubezpieczeń zwierząt hodowlanych, ogrodzenia odporne na drapieżniki i inne rozwiązania motywacyjne mają na celu zmniejszyć liczbę powodów do zabijania zwierząt w ramach odwetu lub dla celów nielegalnego handlu. W niektórych regionach badania populacji i miejscowe inicjatywy wykazały obiecujące przykłady stabilizacji liczebności zwierząt. Pantera śnieżna jest wymieniona w załączniku I konwencji waszyngtońskiej, co ogranicza większość handlu, jednak nielegalny handel na potrzeby strojów ludowych i medycyny tradycyjnej pozostaje problemem w wielu państwach.

Zoopedia sketchbook

Pantera śnieżna

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Irbisy śnieżne prowadzą samotniczy tryb życia, a jedynym wyjątkiem od tej reguły są matki z młodymi. Osobniki mają swoje terytoria, ale nie przejawiają agresywnych zachowań terytorialnych i pozwalają innym irbisom przemieszczać się po swoich terenach. Podczas okresu godowego, który trwa od grudnia do marca, irbisy śnieżne znakują teren zapachem i wydają dźwięki, nawołując partnerów. Gdy samiec i samica irbisa śnieżnego spotkają się, parzą się wielokrotnie w ciągu kilku dni. W każdym sezonie rozrodczym łączą się w parę tylko z jednym partnerem. Ciąża irbisa śnieżnego trwa 3 miesiące, po czym samica rodzi w legowisku w rozpadlinie skalnej od 1 do 3 młodych. Młode od razu po urodzeniu mają grube futro, które pomaga im przetrwać niskie temperatury. Zaczynają chodzić, gdy osiągną 5 tygodni, i zostają odstawione od mleka matki w wieku 10 tygodni. Młode podążają za matką i wychodzą z legowiska w wieku 2-4 miesięcy, ale pozostają przy matce prawie do 2 roku życia. Gdy mają 20-23 miesiące, stopniowo zaczynają uniezależniać się od matki, a w końcu opuszczają jej terytorium, by ustanowić swoje własne. Irbisy osiągają dojrzałość płciową w wieku 3 lat.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1-2

Offspring dispersal

Całe potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

15-25 lat

Age of sexual maturity

3 l.

Age of sexual sterility

20 l.

Gestation or incubation

3 mies.

Interbirth period

21 mies.

Wielkość miotu

1-3

Mating system

Promiskuityzm

Mating season

Winter

Reproduction in captivity

Średnio trudne

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Ice Block, at least 3; Snow Leopard Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: at least 20 objects or plants with the Rocks tag; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: Scratching Post, at least 1
Level 5Thriving Requirement 5: Prey-scented Sack, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Łapy irbisa śnieżnego są bardzo duże w stosunku do reszty ciała, co umożliwia szybkie i ciche przemieszczanie się po śniegu.
  • Irbisy śnieżne potrafią skakać wyżej i dalej niż inne kotowate, osiągając wysokość 6 m i odległość 15 m.
  • Irbisy śnieżne są w stanie żyć na wysokościach rzędu 5400 m nad poziomem morza.
  • Irbisy śnieżne są zwierzętami krepuskularnymi, inaczej – zmierzchowymi, co oznacza, że są aktywne o zmierzchu i o świcie.
  • Naukowcy uważają, że irbisy śnieżne często używają własnego ogona jako szala chroniącego przed wiatrem i śniegiem, przytrzymując go wówczas pyskiem.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Felidae

Genus

Panthera

Species

Panthera uncia
Pantera śnieżna

Pantera śnieżna

Panthera uncia

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia

Narażone

VU

Zagroda

Habitat

Biomy

Taiga, Tundra

Wysokość w kłębie

50 to 55 cm

Waga

40 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 15 Sep 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)