Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Niedźwiedź europejski

Niedźwiedź europejski

Ursus arctos arctos
  • Wybieg

Overview

Niedźwiedź europejski (Ursus arctos arctos), którego można znaleźć w tajgach i lasach umiarkowanych, a także na stepach i mokradłach w Europie i Rosji Centralnej, jest podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego. Niedźwiedź europejski ma grube, brązowe futro, duże zgrubienia na barkach, zaokrągloną głowę oraz małe, zaokrąglone uszy. Ma mocne przednie łapy z długimi pazurami, których używa do kopania i polowania. Niedźwiedzie te mogą osiągać wyjątkowo duże rozmiary, ale między populacjami występują też spore różnice wielkości osobników. Średnio samce osiągają masę od 350 do 500 kg i długość ciała 2,2 m, natomiast samice ważą średnio 150 do 300 kg i dorastają do 1,8 m długości.

Niedźwiedź europejski

Found in Europa, Azja

Regions

Biomes

Wymagania wybiegu

Niedźwiedź europejski

Male

Niedźwiedź europejski

Female

Niedźwiedź europejski

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic male
Leucistic female
Leucistic juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Od nosa do zadu: 1.8 to 2.1 m

Human
Male
Female

Measured as Od nosa do zadu. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

970 m² + 145 m² na każde dodatkowe zwierzę

Water

30 m² + 5 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

30 m² na zwierzę

Environment

Temperature

-15 do 28°C

Plant coverage

0-100%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Snow

Terrain

  • Trawa 10-50%
  • Piasek 10-50%
  • Gleba 10-50%
  • Skała 10-50%
  • Śnieg 0-100%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Warzywa liściaste i warzywa
  • Kawałki mięsa i owoce

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

100,000

100,000 in the wild. Rank 39 of 58 species with a known count, smallest first.

Chociaż obecnie niedźwiedź europejski należy do najmniej zagrożonych gatunków, występuje on na znacznie mniejszym obszarze niż w przeszłości. Setki lat niszczenia siedlisk, polowań i celowego tępienia doprowadziły do gwałtownych spadków liczebności oraz lokalnych wyginięć tego gatunku. Na początku XX wieku niedźwiedzie przestały występować na znacznych obszarach Europy Zachodniej, a ich populacje przetrwały wyłącznie w trudno dostępnych górach i lasach. Rosnąca świadomość ekologiczna oraz regulacje prawne, takie jak dyrektywa siedliskowa UE i konwencja berneńska, umożliwiły skuteczniejsze działania na rzecz ochrony niedźwiedzi i odbudowy ich populacji. Ważną rolę w przywracaniu populacji niedźwiedzi do dawnych siedlisk odgrywają działania związane z reintrodukcją i przenoszeniem zwierząt, np. we włoskim regionie Trydencie-Górnej Adydze lub w Pirenejach, gdzie wypuszczono niedźwiedzie ze Słowenii, aby wzmocnić niemal wymarłą populację. Reintrodukcje niedźwiedzi obejmują zazwyczaj staranny dobór osobników, stopniowe wypuszczanie ich do środowiska, monitorowanie sytuacji po wypuszczeniu oraz intensywne zaangażowanie społeczności w celu rozwiązania konfliktów między ludźmi a dzikimi zwierzętami. Wiele populacji reintrodukowanych niedźwiedzi europejskich rozmnaża się obecnie bez problemów, występując na coraz większych obszarach, dzięki czemu gatunek ten stał się jednym z największych sukcesów w zakresie ochrony dużych drapieżników w Europie.

Zoopedia sketchbook

Niedźwiedź europejski

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Niedźwiedzie europejskie prowadzą samotniczy tryb życia; jedynym wyjątkiem są matki z młodymi. Interakcje pomiędzy osobnikami tego gatunku ograniczają się wyłącznie do rozrodu oraz rywalizacji o partnerów. Osobniki mogą przebywać w pobliżu siebie, gdy w danym miejscu znajduje się źródło pożywienia – gromadzą się na przykład nad brzegami rzek w okresie tarła łososi. Gdy jednak zdarzy im się spotkać, niedźwiedzie zwykle ignorują się nawzajem. Sezon rozrodczy niedźwiedzia europejskiego przypada na okres od maja do lipca. Samce wędrują w poszukiwaniu gotowych do rozrodu samic i zdarza się, że rywalizują z innymi samcami o dostęp do partnerki. Większe szanse na udaną kopulację mają dominujące osobniki. Niedźwiedzie europejskie są promiskuityczne, co oznacza, że zarówno samce, jak i samice parzą się z wieloma partnerami. Choć zapłodnienie następuje zaraz po kopulacji, dzięki opóźnionej implantacji zapłodniona komórka jajowa nie zagnieżdża się natychmiast w macicy. Następuje to późną jesienią, tuż przed tym, jak samica wejdzie w stan hibernacji. Ciąża ma miejsce w trakcie trwającej 7-8 miesięcy hibernacji; młode rodzą się zazwyczaj w styczniu lub lutym. Samica rodzi od 1 do 4 ślepych, bezwłosych i malutkich młodych (zazwyczaj 2-3). Młode przez około 3-4 miesiące pozostają w legowisku, żywiąc się wyłącznie mlekiem matki. Następnie po raz pierwszy wychodzą z kryjówki i zaczynają spożywać stały pokarm. Samica wychowująca młode nie parzy się po raz kolejny, a potomstwo pozostaje przy niej do wieku 1,5-2,5 roku – w tym czasie matka uczy je niezbędnych umiejętności pozwalających przeżyć na wolności, takich jak poszukiwanie jedzenia i unikanie zagrożeń. Gdy młode stają się samodzielne, opuszczają matkę i zaczynają prowadzić samotniczy tryb życia, ustanawiając jednocześnie własne terytorium. Niedźwiedzie europejskie osiągają dojrzałość płciową pomiędzy 4 a 6 rokiem życia, choć mogą zacząć rozmnażać się później w zależności od warunków środowiskowych i społecznych.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

Całe potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

22-26 lat

Age of sexual maturity

4 l.

Age of sexual sterility

25 l.

Gestation or incubation

7.5 mies.

Interbirth period

52.5 mies.

Wielkość miotu

1-4

Mating system

Promiskuityzm

Mating season

Lato

Reproduction in captivity

Łatwe

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 12 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; Eurasian Brown Bear Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sweden Reserve and this species released in Sweden Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 15 objects or plants with the Tree Litter tag
Level 6Thriving Requirement 5: at least 3 objects or plants with the Fruit Bearing tag; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Szwecji

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group1 male, 3 females
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredMoorland
Ecosystems RequiredFlourishing Lake

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Zmysł węchu niedźwiedzia europejskiego jest 2100 razy lepszy od powonienia człowieka, a nawet psa.
  • Młode w miocie niedźwiedzia europejskiego mają zazwyczaj różnych ojców.
  • Niedźwiedź europejski potrafi stanąć wyprostowany i chodzić na stopach jak człowiek. Zachowuje przy tym doskonałą równowagę.
  • Na wolności niedźwiedzie europejskie hibernują do 7 miesięcy bez jedzenia, picia i załatwiania potrzeb fizjologicznych.
  • Choć niedźwiedzie europejskie to niebezpieczne drapieżniki, są wszystkożercami, a 70 do 80% ich diety stanowią rośliny.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Ursidae

Genus

Ursus

Species

Ursus arctos arctos
Niedźwiedź europejski

Niedźwiedź europejski

Ursus arctos arctos

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia, Europe

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Taiga, Temperate, Tundra

Od nosa do zadu

1.8 to 2.1 m

Stopień bariery

Ujawniono: 7 Jul 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)