Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Biruang malajski

Biruang malajski

Helarctos malayanus
  • Wybieg

Overview

Biruang malajski (Helarctos malayanus) to niewielki gatunek niedźwiedzia, który zamieszkuje tropikalne lasy deszczowe Azji Południowo-Wschodniej. Ma futro w kolorze ciemnobrązowym do czarnego, z żółtobeżowym pyskiem i nosem oraz charakterystyczny pomarańczowy półksiężyc w górnej części klatki piersiowej. Biruang malajski ma szeroką głowę, podłużny pysk i małe, zaokrąglone uszy. Samce i samice wyglądają tak samo, ale samce są o 10-20% większe od samic. Mierzą przeciętnie od 120 do 150 cm i ważą od 27 do 65 kg.

Biruang malajski

Found in Azja Południowo-Wschodnia

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Biruang malajski

Male

Biruang malajski

Female

Biruang malajski

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Od nosa do zadu: 1.25 to 1.4 m

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

9.25 kg

Measured as Od nosa do zadu. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

920 m² + 135 m² na każde dodatkowe zwierzę

Water

30 m² + 15 m² na każde dodatkowe zwierzę

Climbing

30 m² + 15 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

20 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

20-100%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Piasek 0-10%
  • Skała 0-20%
  • Gleba 50-100%
  • Trawa 0-50%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Warzywa liściaste i warzywa
  • Kawałki mięsa i owoce

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Narażone

Least concern

Critically endangered

Biruangi malajskie są gatunkiem zagrożonym ze względu na utratę siedlisk, kłusownictwo i nielegalny handel dzikimi zwierzętami. Wylesianie na potrzeby plantacji palm olejowych i wyrąb drzew doprowadzają do rozdrabniania stanowiących ich naturalne środowisko lasów deszczowych. Ponadto niedźwiedzie te są często wyłapywane, gdyż stanowią ciekawy okaz na rynku egzotycznych zwierząt, a także zabijane dla części ciała wykorzystywanych w medycynie tradycyjnej. Są dość skryte i prowadzą samotniczy tryb życia, co utrudnia badaczom dokładne monitorowanie ich populacji, a co za tym idzie, planowanie strategii i interwencji ochronnych jest skomplikowane. Władze lokalne i organizacje ochrony przyrody starają się chronić biruangi na różnorodne sposoby – sanktuaria zapewniają bezpieczne schronienie dla niedźwiedzi odratowanych z rynku dzikich zwierząt i z niewoli, a programy rehabilitacji dają im potencjalną szansę na powrót na wolność. Dzięki promowaniu zrównoważonej produkcji oleju palmowego można także ograniczać wylesianie. Skierowane do społeczności programy edukacyjne odgrywają kluczową rolę w szerzeniu świadomości na temat ekologicznej wartości biruangów malajskich i zniechęcają do kłusownictwa. Stale prowadzone badania in-situ i ex-situ pozwalają lepiej zrozumieć zachowania tych niedźwiedzi, co pomaga opracować strategie ochronne i wprowadzać prawa mające długoterminowo zapewnić ich przetrwanie.

Zoopedia sketchbook

Biruang malajski

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Z wyjątkiem matek z młodymi biruangi malajskie żyją samotnie i kontaktują się z innymi osobnikami swojego gatunku wyłącznie w celach rozrodczych. Ze względu na skryty charakter tego gatunku wiedza na temat zwyczajów godowych tych zwierząt jest niepełna. Wiadomo, że biruangi malajskie rozmnażają się przez cały rok, a samce tropią samice po zapachu moczu. Gdy samiec i samica się spotkają, odbywają krótkie zaloty i kopulują ze sobą, zanim każde z nich pójdzie w swoją stronę. Ciąża u samicy biruanga malajskiego trwa 3-7 miesięcy. W ostatnich tygodniach ciąży samica znajduje legowisko w pustym pniu drzewa lub podobnym miejscu, gdzie rodzi od 1 do 3 młodych. Zostają one przy matce przez trzy lata. Po tym czasie matka prawdopodobnie znowu znajduje sobie partnera. Wówczas młode ją opuszczają, aby żyć samodzielnie. Biruangi malajskie osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-4 lat.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

Całe potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

25-30 lat

Age of sexual maturity

4 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

6.8 mies.

Interbirth period

29.2 mies.

Wielkość miotu

1-3

Mating system

Promiskuityzm

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Łatwe

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 7 objects or plants with the Bushes tag
Level 2Thriving Requirement 2: at least 5 objects or plants with the Trees tag; Sun Bear Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Climbing Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody na Sumatrze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredLowland Rainforest
Ecosystems RequiredLimestone Hills

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Biruang malajski jest najmniejszym gatunkiem niedźwiedzia.
  • Młode biruanga malajskiego rodzą się ślepe i pozbawione futra.
  • Biruangi malajskie są również znane ze swojego zamiłowania do miodu; aby go zjeść, często niszczą ule.
  • Język biruanga malajskiego ma od 20 do 25 cm długości. Służy temu zwierzęciu do wydobywania owadów i miodu.
  • Biruangi malajskie potrafią naśladować wyraz pyska drugiego osobnika; tym zachowaniem przypomina naczelne.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Ursidae

Genus

Helarctos

Species

Helarctos malayanus
Biruang malajski

Biruang malajski

Helarctos malayanus

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia

Narażone

VU

Zagroda

Habitat

Biomy

Tropical, Wetlands

Od nosa do zadu

1.25 to 1.4 m

Stopień bariery

Ujawniono: 15 Sep 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)