Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Pandka ruda

Pandka ruda

Ailurus fulgens
  • Wybieg

Overview

Pandka ruda (Ailurus fulgens) to niewielki ssak zamieszkujący tereny leśne Himalajów i wielu regionów Chin. Pandka bywa również zwana pandą małą, mniejszą, rudą lub czerwoną – mimo tego nie jest blisko spokrewniona z pandą wielką, choć mają kilka cech wspólnych, jak na przykład dieta składająca się głównie z bambusa. Pandka ruda ma czerwonawe futro, czarne łapy, pręgowany ogon oraz białe uszy i pysk. Od głowy do nasady ogona mierzy od 50 do 64 cm, a jej ogon ma od 28 do 59 cm długości. Samce są nieco cięższe od samic: ważą od 3,7 do 6,2 kg. Samice ważą natomiast od 3 do 6 kg.

Pandka ruda

Found in Azja

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Pandka ruda

Adult

Pandka ruda

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic
Leucistic juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Od nosa do zadu: 59 cm

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

1.12 kg

Measured as Od nosa do zadu. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Allowed

Water barrier size

3 m wide, 1 m deep

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

160 m² + 80 m² na każde dodatkowe zwierzę

Climbing

60 m² + 20 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

5 m² na zwierzę

Environment

Temperature

-6 do 28°C

Plant coverage

35-100%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa 50-100%
  • Piasek 0-20%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 0-5%
  • Gleba 0-50%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Bambus
  • Pełnowartościowe ciastka

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

10,000

10,000 in the wild. Rank 18 of 58 species with a known count, smallest first.

Gatunek pandki rudej jest zagrożony głównie z powodu degradacji naturalnych siedlisk spowodowanej wycinką lasów pod działalność człowieka oraz eksploatację przemysłu drzewnego. Podstawę ich diety stanowi bambus, który po zakwitnięciu masowo obumiera. W rozdrobnionych siedliskach pandki rude nie mają możliwości migracji do rejonów, gdzie bambus wciąż występuje. Dodatkowo zmiany klimatu zmieniają rozmieszczenie bambusa i zwiększają ryzyko katastrof naturalnych, takich jak osuwiska. Kłusownictwo i nielegalny handel dzikimi zwierzętami stanowią kolejne zagrożenie dla tego gatunku. W wielu krajach prowadzi się inicjatywy mające na celu ochronę i odbudowę siedlisk, na przykład poprzez tworzenie leśnych korytarzy łączących rozdzielone obszary. Programy ochrony realizowane we współpracy z lokalnymi społecznościami pozwalają mieszkańcom pomagać w monitorowaniu i ochronie pandek rudych, a jednocześnie zapewniają alternatywne źródła utrzymania, zmniejszając zależność od zasobów lasu. Hodowla w niewoli koncentruje się na badaniach i tworzeniu zdrowej populacji ex-situ. Międzynarodowa współpraca z różnymi organizacjami pomaga zwiększać świadomość, finansować projekty ochrony przyrody i wzmacniać działania przeciwko kłusownictwu, dając nadzieję na długotrwałe przetrwanie tego charyzmatycznego gatunku.

Zoopedia sketchbook

Pandka ruda

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Pandki rude to zwierzęta terytorialne, które żyją samotnie, przy czym samce zajmują większe terytoria niż samice. Na wolności samce i samice spotykają się tylko w okresie godowym. Ich naturalnymi wrogami są irbisy śnieżne i kuny, w związku z czym pandki rude szukają miejsc, w których mogą się odizolować i ukryć. Okres godowy pandek rudych przypada na późną zimę i wiosnę: trwa od połowy stycznia do początku marca. Samce i samice odnajdują się nawzajem po śladach zapachowych. Kiedy dochodzi do spotkania, samica sygnalizuje samcowi chęć kopulacji, machając ogonem i tarzając się po ziemi. Po trwającej 4-5 miesięcy ciąży samica pandki rudej rodzi od 1 do 4 młodych, które przez pierwsze 4 miesiące życia pozostają w legowisku lub norze. Wraz z pierwszymi wyprawami z matką młode zdobywają niezbędne umiejętności przetrwania i uczą się, jak poruszać się w otaczającym je środowisku. Wkrótce potem, w wieku 7-8 miesięcy lub na początku kolejnego okresu godowego, młode odchodzą, aby ustalić własne terytoria. Pandki rude osiągają dojrzałość płciową w wieku 12-18 miesięcy.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

Całe potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

8-15 lat

Age of sexual maturity

1.5 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

4.3 mies.

Interbirth period

7.7 mies.

Wielkość miotu

1-3

Mating system

Promiskuityzm

Mating season

Wiosna

Reproduction in captivity

Bardzo łatwe

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 4 objects or plants with the Trees tag; Red Panda Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 5Thriving Requirement 5: at least 10 objects or plants with the Rocks tag; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male
Breeding PartnersBreeding partners1 male, 1 female

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Pandka ruda jest również nazywana „ognistym lisem”.
  • Podeszwy łap pandek rudych są porośnięte sierścią, co ułatwia im znaczenie terenu swoim zapachem oraz zapewnia ochronę przed zimnem.
  • Pandki rude mają odpowiednio przystosowaną kość nadgarstka, która tworzy tak zwany „szósty palec”, używany przez te zwierzęta do obierania pędów bambusa.
  • Ciężarne samice pandki rudej budują gniazda w szczelinach skalnych oraz pustych pniach drzew i tam rodzą młode.
  • W roku 2005 samiec pandki rudej o imieniu „Babu” uciekł z ogrodu zoologicznego Birmingham Nature Centre w Wielkiej Brytanii i zawędrował do centrum miasta Birmingham. Stał się lokalną sławą i otrzymał nawet nagrodę „Brummie of the Year” (Birminghamczyk roku) – jest jedynym jej laureatem niebędącym człowiekiem.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Ailuridae

Genus

Ailurus

Species

Ailurus fulgens
Pandka ruda

Pandka ruda

Ailurus fulgens

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia

Zagrożone

EN

Zagroda

Habitat

Biomy

Taiga, Temperate

Od nosa do zadu

59 cm

Stopień bariery

Ujawniono: 30 Jun 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)