Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Lampart afrykański

Lampart afrykański

Panthera pardus pardus
  • Wybieg

Overview

Lampart afrykański (Panthera pardus pardus) to podgatunek nominatywny lamparta plamistego, występujący w Afryce Środkowej i Południowej. Charakteryzuje się smukłą budową ciała i zgrabną głową. Sierść może mieć kolor od żółtego po ciemnozłoty i jest pokryta małymi, ciasno rozmieszczonymi rozetkami, które w dolnej części ciała, na pysku i koniuszku ogona przybierają postać czarnych plamek. Brzuch oraz wewnętrzna część nóg są białe. U lamparta afrykańskiego występuje dymorfizm płciowy – samce są większe i cięższe od samic. Mierzą od 60 do 70 cm w kłębie, mają od 1,52 do 1,83 m długości, 66-centymetrowy ogon i ważą od 58 do 96 kg. Z kolei samice mierzą od 55 do 65 cm w kłębie, mają od 1,39 do 1,67 m długości, 60-centymetrowy ogon i ważą od 24 do 37,5 kg.

Lampart afrykański

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Lampart afrykański

Male

Lampart afrykański

Female

Lampart afrykański

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 60 to 65 cm

Human
Male
Female

Środowisko

Male

200 kg

Female

150 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

705 m² + 110 m² na każde dodatkowe zwierzę

Climbing

45 m² + 15 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Skała 0-40%
  • Trawa 10-90%
  • Gleba 10-60%
  • Piasek 0-20%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowe mięso
  • Tusze małych zwierząt

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Narażone

Least concern

Critically endangered

Choć lampart afrykański występuje na rozległym obszarze i charakteryzuje się dużą zdolnością adaptacji, zalicza się go do gatunków narażonych na wyginięcie. Rozwój rolnictwa i urbanizacji oraz wycinka lasów prowadzą do fragmentacji siedlisk lampartów i ograniczają dostęp do populacji zwierząt stanowiących ich pożywienie. Istotnym zagrożeniem są także kłusownictwo i nielegalny handel dzikimi zwierzętami – lamparty należą do tzw. „wielkiej piątki Afryki”, a ich skóry, pazury i zęby są cenione jako składnik wykorzystywany w tradycyjnych rytuałach oraz jako trofea myśliwskie. Działania na rzecz ochrony gatunku koncentrują się na regulacjach prawnych, ochronie siedlisk i zaangażowaniu społecznym. Wiele krajów zakazuje polowań i handlu, a załącznik I do konwencji o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem (CITES) zabrania międzynarodowego handlu dzikimi osobnikami. Tereny objęte ochroną i korytarze przyrodnicze pomagają utrzymać populacje lampartów i zmniejszają ryzyko konfliktów z człowiekiem. Inicjatywy skierowane do społeczności lokalnych zwiększają świadomość ekologiczną dotyczącą lampartów i oferują rozwiązania wspierające pokojowe współistnienie, jak wypłaty odszkodowań za utracone zwierzęta gospodarskie czy promowanie ekoturystyki. Długoterminowe powodzenie tych inicjatyw zależy od stałego dofinansowania, prowadzenia dalszych badań i współpracy między rządami, organizacjami pozarządowymi i lokalnymi społecznościami.

Zoopedia sketchbook

Lampart afrykański

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Lamparty afrykańskie prowadzą samotniczy tryb życia poza okresem, gdy matka wychowuje młode. Lamparty afrykańskie mogą kopulować przez cały rok. Ruja trwa około 46 dni, a w trakcie każdego cyklu samica reaguje na zaloty przez tydzień. Gdy samce tropią samice, nasłuchują ich odgłosów i szukają śladów moczu, którym samice znaczą teren. Para lampartów pozostaje razem przez kilka dni; w tym czasie kopuluje kilkakrotnie, a następnie się rozdziela. Ciąża u lamparta afrykańskiego trwa od 3 do 3,5 miesiąca, a samica rodzi od 2 do 4 młodych w legowisku lub rozpadlinie skalnej; na wolności pierwszy rok przeżywa tylko 40-50% kociąt. Młode rodzą się ślepe i bezbronne, dlatego pierwsze tygodnie życia spędzają w legowisku. Po 9 tygodniach zaczynają przyjmować pokarm stały, a w wieku 3 miesięcy towarzyszą matce na polowaniach. Kocięta zostają z matką, dopóki nie skończą 2 lat, chociaż są zdolne do samodzielnej egzystencji już po pierwszym roku życia. Po odłączeniu się od matki młode lamparty mogą przez dłuższy czas podróżować razem z rodzeństwem, dopóki nie zaczną prowadzić w pełni samotnego trybu życia. Dojrzałość płciową osiągają w wieku około 2,5 roku.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1-2

Offspring dispersal

Całe potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

12-20 lat

Age of sexual maturity

2.5 l.

Age of sexual sterility

15 l.

Gestation or incubation

3.2 mies.

Interbirth period

20.8 mies.

Wielkość miotu

1-2

Mating system

Promiskuityzm

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Średnio trudne

Colourmorphs

  • Osobnik erytrystyczny
  • Osobnik melanistyczny

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Restraint Feeder, at least 1
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; African Leopard Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Great Rift Valley Reserve and this species released in Great Rift Valley Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: Scratching Post, at least 1
Level 6Thriving Requirement 5: Climbing Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat Wielkich Rowów Afrykańskich

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredEither Wetland or Riverine
Ecosystems RequiredFlourishing Dense Forest
Species Roles RequiredMedium Prey

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Lamparty afrykańskie spędzają dużo czasu na drzewach, na których ukrywają upolowane ofiary, aby chronić łup przed innymi, silniejszymi drapieżnikami, takimi jak lwy, hieny czy dzikie psy.
  • Lampart afrykański został prawdopodobnie całkowicie wytępiony w Afryce Północnej. Dzisiaj jedynym pierwotnym miejscem jego występowania jest Afryka Subsaharyjska.
  • U lampartów czasem występuje melanizm, który objawia się czarnym kolorem sierści. Mimo to przy odpowiednim oświetleniu wciąż można na niej zauważyć rozetki.
  • Zulusi czczą lamparta jako stworzenie szlachetne, odważne i honorowe. W ich języku zwierzę to nazywa się „ingwe”.
  • Lamparty mają doskonały wzrok, który pozwala im polować nocą. W ciemności widzą około 7 razy lepiej niż ludzie.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Felidae

Genus

Panthera

Species

Panthera pardus pardus
Lampart afrykański

Lampart afrykański

Panthera pardus pardus

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Narażone

VU

Zagroda

Habitat

Biomy

Tropical, Grassland

Wysokość w kłębie

60 to 65 cm

Waga

150 to 200 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 16 Jul 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)