Overview
Likaon pstry (Lycaon pictus) jest również znany pod nazwą likaon albo simir. Żyje na całym obszarze Afryki Subsaharyjskiej – na kontynencie znajduje się kilka różnych populacji tego gatunku i można tu spotkać łącznie pięć podgatunków. Likaony są smuklejsze i wyższe od innych psowatych, mają wyjątkowo duże, zaokrąglone uszy i charakterystyczne ubarwienie. Z reguły ich futro jest cętkowane w kolorach żółtym i czarnym, z białymi łatami na łapach, klatce piersiowej i ogonie, jednak wygląd każdego podgatunku nieco się różni. U niektórych osobników da się zauważyć również przypominające plamki wzory na różnych częściach ciała. Likaony mierzą od 60 do 75 cm w kłębie i od 70 do 100 cm długości, a ich waga wynosi od 20 do 30 kg. Samce są zazwyczaj większe od samic.
Found in Afryka
Regions
Brak wpisów.
Biomes
Brak wpisów.
Wymagania wybiegu
Male
Female
Juvenile
Potrzeby wybiegu
Size
Wysokość w kłębie: 64 to 73 cm
Teren
Juvenile weight
6.25 kg
Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.
Dieta i urozmaicenie
Barrier grade
Grade 2 of 5
Minimum height
3 m minimum
Climbing & water
Climb proof
Not needed
Water barrier
Not allowed
Czerwona Lista IUCN
Terrain
- Piasek 10-40%
- Trawa 20-70%
- Skała 0-30%
- Gleba 20-70%
Zachowania społeczne i rozmnażanie
Uwagi dla dozorców
- Pełnowartościowe mięso
- Tusze małych zwierząt
Feeders
Brak wpisów.
Enrichment items
Brak wpisów.
Water sources
Brak wpisów.
Conservation
Grupa i rozmnażanie
Zagrożone
Least concern
Critically endangered
Wild population
6,600
6,600 in the wild. Rank 15 of 58 species with a known count, smallest first.
Likaon pstry jest zagrożony głównie z powodu fragmentacji siedlisk wynikającej z ekspansji człowieka i ze zmian w sposobie użytkowania gruntów. Przez to likaon wchodzi również w kontakt ze zwierzętami domowymi, narażając się na choroby niewystępujące w środowisku naturalnym. Likaon pstry jest także gatunkiem bardzo szeroko rozprzestrzenionym, w związku z czym trudno go monitorować na obszarach chronionych, ponieważ często się przemieszcza. Ponadto często pada ofiarą lwów i hien. Organizacje działające na rzecz ochrony zwierząt chronią likaony, pracując nad usprawnianiem koegzystencji tego gatunku z człowiekiem, a także pomagają w planowaniu zagospodarowania terenu, dzięki czemu likaony zyskują większe obszary łowieckie. Ponieważ obecna angielska nazwa gatunku – „wild dog” (dziki pies) – niezbyt dobrze się kojarzy, w ostatnich latach podjęto działania mające na celu zmianę tej nazwy na „painted dog” (malowany pies) lub „painted wolf” (malowany wilk). Nowe nazwy nie są jeszcze szeroko rozpowszechnione, ale organizacje zajmujące się ochroną przyrody mają nadzieję, że w ten sposób poprawią postrzeganie tych zwierząt przez ludzi.
Zoopedia sketchbook
Ciekawostki o zwierzęciu
Keeper notes
Likaony pstre to niezwykle towarzyskie zwierzęta, żyjące w watahach. Na czele każdej z nich stoi dominująca para – samiec i samica alfa – prowadząca pozostałych członków watahy na polowania i podejmująca najważniejsze decyzje. Samce w stadzie są ze sobą spokrewnione, a samice migrują do niego ze swoich stad rodzinnych, gdy mają około roku. Watahy dojrzałych osobników mają stały skład, ich członkowie pozostają razem przez całe życie i źle reagują na rozdzielenie lub utratę członka stada. W każdym stadzie likaonów pstrych rozmnaża się tylko pozostająca w związku monogamicznym para dominująca – samiec i samica alfa. Każdego roku przychodzi na świat miot szczeniąt. Rytuał godowy między dominującą parą obejmuje zabawę, wydawanie dźwięków, pielęgnację sierści i gesty uległości, które wzmacniają ich więź. W zależności od lokalizacji, okres rozrodczy trwa cały rok lub przypada od kwietnia do lipca, gdy skuteczność polowań jest większa, a warunki bardziej sprzyjają zajmowaniu się szczeniętami. Ciąża samicy likaona pstrego trwa około 70 dni. Samica rodzi w legowisku, a mioty liczą od 6 do 16 młodych (z których nie wszystkie dożywają wieku dorosłego). Zajmujący niższe stopnie w hierarchii członkowie stada nie mają własnego potomstwa, ale pomagają w wychowaniu szczeniąt pary alfa; te reguły zachowania mają najprawdopodobniej na celu kontrolę wielkości watahy, dzięki czemu każdy jej członek ma zapewnioną wystarczającą ilość pokarmu. Szczenięta przestają ssać mleko matki, gdy mają około 10 tygodni; od tego momentu zaczynają towarzyszyć watasze w polowaniach. Likaony osiągają dojrzałość płciową w wieku 12-18 miesięcy. Między 1 a 3 rokiem życia samice odchodzą, by przyłączyć się do innych stad lub stworzyć własne, podczas gdy samce pozostają w swoim stadzie macierzystym.
Group and breeding
Dominance
samiec alfa i samica alfa
Powiązane zwierzęta
Research levels
| Level | Unlocks | Research gate |
|---|---|---|
| Brak wpisów. | ||
Every level of this species' research, with its unlock conditions.
Release groups
Valid release groups
| Group | Type | Animals |
|---|---|---|
| Brak wpisów. | ||
Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.
Animal facts
- Polując na zdobycz, likaony pstre wytrwale przemierzają duże odległości, do momentu aż ofiara padnie z wyczerpania.
- Wskaźnik skuteczności polowań przedstawicieli tego gatunku wynosi pomiędzy 60 a 90% i jest znacznie wyższy niż w przypadku innych drapieżników stadnych, takich jak lwy czy hieny, które często podkradają zdobycze upolowane przez likaony.
- Likaony pstre w niewoli można szkolić jak psy domowe.
- Kiedy rodzą się szczenięta, mają pierwszeństwo w stadzie: są ważniejsze nawet od pary alfa. Posilają się jako pierwsze, przed wszystkimi innymi członkami watahy.
- U likaonów pstrych zaobserwowano ciekawe zjawisko „głosowania” przez kichanie: im większa liczba członków stada jednocześnie kichnie, tym większe prawdopodobieństwo, że wataha pójdzie na polowanie. Największe szanse powodzenia ma zazwyczaj „głosowanie” rozpoczęte przez osobniki dominujące.
Taxonomy
Class
Order
Family
Genus
Species