Przejdź do treści
WikilyPlanet Zoo 2
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
ZoopediaAll animals
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Surykatka szara

Surykatka szara

Suricata suricatta
  • Wybieg

Przegląd

Surykatka szara (Suricata suricatta) to gatunek społecznych zwierząt z rodziny mangustowatych, który zamieszkuje rozległe nory na sawannach i terenach półpustynnych południowej Afryki. Zwierzęta te mają płaską, spiczastą głowę, pysk w kolorze piaskowym oraz czarne oczy i uszy. Ich grzbiet pokryty jest cętkowanym futrem w kolorze szarożółtym, a ogon jest spiczasty o czarnym zakończeniu. Surykatki poruszają się na czterech łapach, ale gdy są zaniepokojone, przyjmują charakterystyczną postawę, stając na tylnych nogach. Surykatki szare osiągają 24-35 cm długości i ważą od 620 do 970 g. Samice są z reguły cięższe od samców.

Surykatka szara

Found in Afryka

Regiony

Brak wpisów.

Biomy

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Surykatka szara

Juvenile

Colourmorphs

Brak wpisów.

Potrzeby wybiegu

Size

Długość: 30 cm

Human
Male
Female

Środowisko

Male

775 g

Female

775 g

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Measured as Długość. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Stopień bariery

Grade 1 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Terrain

  • Piasek 30-70%
  • Gleba 20-70%
  • Skała 0-30%
  • Trawa: krótka 0-30%
  • Podmokłe 0-5%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Mięso mielone
  • Mączniaki

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Ochrona

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Najmniej zagrożony

Krytycznie zagrożone

Surykatka szara zalicza się do gatunków najmniej zagrożonych, gdyż mierzy się ze stosunkowo niewielką liczbą zagrożeń. Mimo wszystko nadal mogą one wpływać na lokalne populacje i równowagę ekologiczną. Degradacja siedlisk wynikająca z rozwoju rolnictwa, górnictwa i ekspansji człowieka może zakłócać naturalne środowisko surykatki, szczególnie w niektórych częściach Afryki południowej. Ponadto długoterminowe zagrożenie stanowią także zmiany klimatyczne, gdyż mogą zmieniać suche ekosystemy, na których polegają te zwierzęta. Surykatki są również podatne na choroby, także te, które są przenoszone przez zwierzęta domowe. Działania na rzecz ochrony przyrody duży nacisk kładą na ochronę siedlisk i badania środowiska. Obszary chronione, takie jak parki narodowe i rezerwaty w Afryce południowej, zabezpieczają siedliska surykatek przed zagrożeniami związanymi z rozwojem i eksploatacją. Badania naukowe skupiające się na zachowaniach surykatek szarych, ich strukturach społecznych, a także dynamice chorób dostarczają cennych informacji, które pozwalają opracować odpowiednie strategie ochronne. Ponadto poprzez edukację publiczną i odpowiedzialną ekoturystykę zwiększa się świadomość społeczeństwa i wspiera się ochronę populacji surykatki szarej. Choć surykatki szare nie są objęte intensywnymi programami ochrony przyrody, nadal korzystają na szerzej zakrojonych działaniach dbających o zachowanie bioróżnorodności i zdrowych ekosystemów na ich naturalnym obszarze występowania.

Zoopedia sketchbook

Surykatka szara

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Surykatki szare żyją w grupach rodzinnych i należą do zwierząt eusocjalnych, co oznacza, że cechują się rozwiniętą strukturą społeczną, w której poszczególne osobniki mają wyraźnie określone role. Samica alfa wybierana jest na podstawie wieku i rozmiaru, ale gdy się starzeje, młodsze samice zaczynają rywalizować z nią o tę pozycję. Surykatki mogą się rozmnażać się przez cały rok, choć najintensywniej w okolicach obfitych opadów deszczu. Samica alfa rodzi większość młodych w grupie. Jeśli dostępna jest duża ilość pożywienia, podległe samice sporadycznie także się rozmnażają, ale ich młode mogą zostać zabite przez alfę. Samce chcące zapłodnić samicę alfa walczą z nią, łapiąc ją i podgryzając jej pyszczek. Jeśli samiec wygra, łapie samicę w pasie i przystępuje do kopulacji. Po trwającej -60-70 dni ciąży rodzi się 3 do 7 młodych, które pozostają w legowisku przez 16 dni; tu ochraniają je i karmią samica alfa i inni członkowie stada. Młode wybierają się w pobliże wejścia do nory, by się pobawić, a gdy ukończą 26 dni, dorosłe osobniki zaczynają uczyć je zdobywania pożywienia i polowania na różne ofiary. Pokazują im na przykład, w jaki sposób usunąć żądło skorpiona przed jego zjedzeniem. Młode zostają odstawione od mleka matki w wieku 7-9 tygodni, a po osiągnięciu 12 tygodni potrafią już samodzielnie zdobywać pożywienie. Młodociane osobniki osiągają dojrzałość płciową, gdy mają 2-3 lata. Samce migrują w pojedynkę, w parach lub trójkach, poszukując niespokrewnionego stada lub samotnej samicy, aby założyć własne stado. Niespokrewnione grupy są wobec nich wrogie i zaakceptowanie przybyszy może zająć kilka dni. Samice często pozostają w swoich grupach rodzinnych, aby w przyszłości rzucić wyzwanie samicy alfa, ale te, które z nią przegrają, zostaną wygnane ze stada.

Group and breeding

Dominance

samica alfa w społeczności matriarchalnej

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Brak wpisów.

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Grupy adaptacyjne

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Surykatka szara ma zęby i przednie pazury przystosowane do kopania. Może też zamknąć uszy i nozdrza, aby zapobiec przedostawaniu się ziemi do wnętrza.
  • Surykatki otaczają i czasami zabijają węże, które wejdą na ich terytorium.
  • W niektórych regionach Republiki Południowej Afryki surykatki szare hoduje się na ziemiach rolnych z uwagi na ich zdolność do zwalczania gryzoni i szkodliwych owadów.
  • Samice surykatek szarych mają hierarchię społeczną, w której najstarsza i największa samica pełni zazwyczaj rolę samicy alfa.
  • Surykatki szare mają w stadach „strażników”, którzy przy pomocy różnych dźwięków ostrzegają członków stada przed drapieżnikami.

Taxonomy

Gromada

Mammalia

Order

Carnivora

Family

Herpestidae

Genus

Suricata

Species

Suricata suricatta
Surykatka szara

Surykatka szara

Suricata suricatta

Gromada

Ssak

Występuje w

Afryka

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Wybieg

Biomy

Pustynia, Step

Długość

30 cm

Środowisko

775 g

Stopień bariery

Podstawowa gra