Skip to content
WikilyWIKILY
All games21 Wikis · pick your game
Sumatran Orangutan

Sumatran Orangutan

Pongo abelii
  • Habitat

Overview

The Sumatran orangutan (or Pongo abelii) is a great ape endemic to the Indonesian island of Sumatra. They inhabit tropical rainforests, including lowland swamp forests and mangroves. They have long orange hair, which is lighter and silkier than that of their Bornean relatives. Males, once sexually mature, develop large cheek pads (flanges) and a throat‑sac, and often grow beards and longer facial hair. Males are significantly larger than females, weighing 50kg to 90kg, and standing up to 1.8m tall. Adult females typically weigh about 30kg to 50kg and reach a height of around 1.3m when standing.

Sumatran Orangutan

Found in Southeast Asia

Regions

Biomes

Appearance

Sumatran Orangutan

Male

Sumatran Orangutan

Female

Sumatran Orangutan

Juvenile

Colourmorphs

Albino male
Albino female
Albino juvenile

Size & weight

Size

Nose to rump: 78 to 97 cm

Human
Male
Female

Juvenile

Juvenile weight

12.5 kg

Measured as Nose to rump. The person stands 1.75 m tall for scale.

Habitat requirements

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Allowed

Water barrier size

6 m wide, 2 m deep

Barriers at this grade

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Habitat needs

Minimum area

Land

780 m² + 50 m² per extra animal

Climbing

120 m² + 40 m² per extra animal

Shelter

15 m² per animal

Environment

Temperature

18 to 33°C

Plant coverage

20-100%

Enclosure

Climb-Proof Habitat

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Short Grass 20-100%
  • Sand 0-20%
  • Soil 10-80%
  • Rock 0-40%
  • Waterlogged 0-10%

Conservation

IUCN Red List

Critically endangered

Least concern

Critically endangered

Wild population

14,000

14,000 - 15,000 (estimated) in the wild. Rank 24 of 58 species with a known count, smallest first.

Sumatran orangutans are Critically Endangered. Their decline is primarily driven by habitat loss and illegal killing and trade. Between 1985 and 2014, rainforest cover in Sumatra fell dramatically, and still, large swatches of forest are cleared for oil-palm plantations, lumber, and other agriculture. This destroys and fragments vital habitat, preventing orangutans to find food and mates. Additionally, despite legal protection, orangutans are sometimes captured for the pet trade and killed for meat or because they are seen as pests on plantations. Their slow reproductive rate means even a few deaths have major impacts on population viability. Conservation efforts include habitat protection, rehabilitation, and community-based conservation. Orangutans confiscated from illegal trade are rehabilitated and reintroduced into protected areas. Furthermore, conservation organisations engage with local communities to promote sustainable livelihoods, reducing the pressure to convert rainforest into plantations. Global efforts raising awareness and shifting consumer demand away from palm oil, and seeking to strengthen protection against illegal logging are helping, slowly but surely, to reduce drivers of habitat destruction.

Zoopedia sketchbook

Sumatran Orangutan

Social & reproduction

Keeper notes

Occasionally, a male and female may travel together for a time, but orangutans generally live alone, except for a mother and her young. They have far less social interaction than other ape species. However, they are still intelligent animals, and do not like complete isolation from their counterparts. They will interact if they meet, and may be friendly, avoidant or aggressive. Sumatran orangutans can mate year-round: female receptiveness is determined by a 30-day oestrus cycle. Mature, dominant males preside over large territories. They develop cheek and throat pads, and are far more likely to gain the attention of females than younger or less dominant males that lack these flanges. Dominant males often call to attract females to their territories from far away. After successfully mating, a female will be pregnant for 8.5 months and give birth to a single infant. She will care closely for her child for the first 8 years of its life. Young orangutans remain with their mothers until 10 to 11 years old, then they leave to live solitarily and establish their own home range.

Group and breeding

Group

Group size

1-6 (up to 1 male, up to 5 females)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1-6

Offspring dispersal

Male offspring

Lifecycle and breeding

Life expectancy

44-58 years

Age of sexual maturity

10 years

Age of sexual sterility

Death

Gestation or incubation

8.8 months

Interbirth period

104.6 months

Litter size

1

Mating system

Polygynous

Mating season

Aseasonal

Reproduction in captivity

Easy

Dominance

Male dominance

Research

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 20 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: Tool Puzzle Feeder, at least 2; Sumatran Orangutan Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Fixed Roller Feeder - Large, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Vets

Researched at

Habitat or exhibit and Research Centre

Wildlife Reserve

Sumatra Reserve

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredFlourishing Montane Rainforest
Ecosystems RequiredPeatland

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Orangutans are the only great ape species that do not live in Africa.
  • Orangutan means 'person of the forest' in Malay and Indonesian, they are 7 times stronger than humans.
  • Orangutans are the largest tree-dwelling animal in the world.
  • Orangutans are the only ape species that live solitarily.
  • Orangutans use tools with their mouths, unlike gorillas and chimps that use their hands.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Primates

Family

Hominidae

Genus

Pongo

Species

Pongo abelii
Sumatran Orangutan

Sumatran Orangutan

Pongo abelii

Class

Mammal

Found in

Asia

Critically endangered

CR

Enclosure

Habitat

Biomes

Tropical

Nose to rump

78 to 97 cm

Barrier grade

Revealed 10 Sep 2026

Base game

Join the creator communityHelp build this wiki - join us on DiscordMeet the people behind the wikiThe people who build the Planet Zoo 2 wiki are on our Discord. Ask questions, suggest pages or help build it with us.Join Discord (opens Discord in a new tab)