Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Hipopotam nilowy

Hipopotam nilowy

Hippopotamus amphibius
  • Wybieg

Overview

Hipopotam nilowy (Hippopotamus amphibius) to duży ssak zamieszkujący rzeki Afryki Subsaharyjskiej. Są to duże zwierzęta ziemnowodne o długich, wysuniętych do przodu zębach, nozdrzach osadzonych na wierzchniej części pyska, niewielkich uszach i grubej, szarobrązowej skórze. Samce osiągają długość od 4 do 5 m i ważą 1500-2000 kg, natomiast samice dorastają do 3,3-4,2 m długości i ważą 1000-1500 kg.

Hipopotam nilowy

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Hipopotam nilowy

Male

Hipopotam nilowy

Female

Hipopotam nilowy

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic male
Leucistic male
Leucistic female
Leucistic female
Leucistic juvenile
Leucistic juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Długość: 3.75 to 4.5 m

Human
Male
Female

Środowisko

Male

1,750 kg

Female

1,250 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Measured as Długość. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 4 of 5

Minimum height

2 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 4 or higher.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

502 m² + 251 m² na każde dodatkowe zwierzę

Water

502 m² + 251 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

35 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 36°C

Plant coverage

0-30%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Snow

Terrain

  • Piasek 20-60%
  • Gleba 0-60%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 20-60%
  • Trawa: długa 15-60%
  • Trawa 20-60%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Młode gałązki i liście
  • Siano

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Narażone

Least concern

Critically endangered

Wild population

115,000

115 000 do 130 000, populacja malejąca in the wild. Rank 41 of 58 species with a known count, smallest first.

Hipopotam nilowy należy do gatunków narażonych, a liczebność jego populacji cały czas spada. W wyniku pustynnienia, a także rozwoju miast i infrastruktury znikają duże obszary stepów, na których żerują te zwierzęta. Ponadto ludzie zabijają je, by uniknąć szkód w plonach, sprzedać ich mięso, skórę i zęby, a także wyłącznie dlatego, że uważane są za niebezpieczne. W miejscach, gdzie lokalne populacje liczą poniżej 50 osobników, dużym ryzykiem jest także rozmnażanie wsobne. Z kolei w Kolumbii populacja hipopotamów gwałtownie rośnie po tym, jak zwierzęta te uciekły z hodowli barona narkotykowego, Pabla Escobara. Nie mają one naturalnych wrogów, nadmiernie wypasają się na terenach podmokłych, zanieczyszczają drogi wodne i przenoszą choroby, na które podatna jest lokalna fauna. Obecnie realizuje się ukierunkowane w szczególności na przetrwanie hipopotamów projekty odtwarzania siedlisk, które polegają na powiększaniu rezerwatów przyrody w celu połączenia ich z innymi izolowanymi obszarami chronionymi, a także terenami podmokłymi i rzekami. Wiele obszarów zamieszkiwanych przez hipopotamy jest oficjalnie pod ochroną, ale egzekwowanie tego prawa nastręcza trudności i niektóre tereny zupełnie nie są chronione. Aby zapewnić hipopotamom przetrwanie, niezbędne jest kontynuowanie działań mających na celu zachowanie tego gatunku.

Zoopedia sketchbook

Hipopotam nilowy

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Hipopotamy wchodzą w interakcje z przedstawicielami swojego gatunku, ale nie żyją w grupach ani nie tworzą silnych więzi. Dojrzałe samce prowadzą po części samotniczy tryb życia i przejawiają zachowania terytorialne, obejmując panowanie nad wybranym odcinkiem rzeki i pozwalając samicom (oraz samcom, z którymi nie rywalizują) mieszkać na tym obszarze. Samice wybierają miejsce do życia, kierując się jakością siedliska, przez co tworzą większe grupy w atrakcyjniejszych częściach rzeki. W wodzie hipopotamy zachowują się wobec siebie przyjaźnie, ale na lądzie bywają agresywne, szczególnie kiedy żerują. Hipopotamy rozmnażają się przez cały rok, a szczyt godów przypada na pory deszczowe. Samce hipopotamów zamieszkujące lepsze terytoria mają większe szanse na znalezienie partnerki, ponieważ zwiększa się prawdopodobieństwo, że samice zdecydują się na życie właśnie na tym odcinku rzeki. Samce węchem rozpoznają samicę gotową do rozrodu, po czym podążają za nią i nawołują, aż pozwoli na zbliżenie. Hipopotamy parzą się pod wodą; często jedyną widoczną wtedy ponad powierzchnią wody częścią ciała samicy są jej nozdrza. Po ośmiu miesiącach od spółkowania samica rodzi w wodzie jedno młode, które wypływa na powierzchnię, by zaczerpnąć pierwszy oddech. Młode pozostają przy matce aż do 5-7 roku życia, po czym opuszczają ją, aby znaleźć własne terytorium z dala od osobników, z którymi są spokrewnione.

Group and breeding

Group

Group name

Pod

Group size

3-30 (maks. 1 samiec, samice do 29)

Male bachelor group

1-3

Female bachelor group

1-30

Offspring dispersal

brak

Lifecycle and breeding

Life expectancy

40-55 lat

Age of sexual maturity

7 l.

Age of sexual sterility

40 l.

Gestation or incubation

8 mies.

Interbirth period

16 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Poligynia

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Średnio trudne

Dominance

dominacja samców

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Waterfall and Metal Frame, at least 2
Level 2Thriving Requirement 2: at least 30 objects or plants with the Aquatic tag; Hippopotamus Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Tanzania Reserve and this species released in Tanzania Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: Rubbing Pillar, at least 3
Level 6Thriving Requirement 5: Barrel Feeder - Hanging, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody w Tanzanii

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed PodMixed group1 to 4 males, 6 to 10 females
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredSwamp

Ecosystems

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Wśród żyjących obecnie gatunków najbliżej spokrewnione z hipopotamami są wieloryby i delfiny.
  • Skóra hipopotama ma 6 cm grubości i wydziela czerwoną substancję, która działa jak filtr przeciwsłoneczny.
  • Hipopotamy są w stanie tak rozewrzeć paszczę, że szczęki tworzą kąt 150 stopni. Takie „ziewanie” jest zwykle przejawem agresji.
  • Hipopotamy mają bardzo duże zęby; ich kły mogą osiągać długość nawet 50 cm.
  • W ciągu dnia hipopotamy przebywają w wodzie, chłodząc się, a nocą wychodzą na ląd, by żerować wśród traw – mogą przebyć w tym celu nawet 5 km.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Artiodactyla

Family

Hippopotamidae

Genus

Hippopotamus

Species

Hippopotamus amphibius
Hipopotam nilowy

Hipopotam nilowy

Hippopotamus amphibius

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Narażone

VU

Zagroda

Habitat

Biomy

Wetlands, Grassland, Lakes and Rivers

Długość

3.75 to 4.5 m

Waga

1,250 to 1,750 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 30 Jun 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)