Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Lemur katta

Lemur katta

Lemur catta
  • Wybieg

Overview

Lemur katta (Lemur catta), podobnie jak inne gatunki lemura, zamieszkuje Madagaskar; nie można go spotkać na wolności w żadnym innym miejscu na świecie. Lemury katta mają spiczasty pysk, uszy podobne do kocich i długi ogon, na którym widnieje 12 lub 13 białych obrączek i 13 lub 14 czarnych obrączek, natomiast jego końcówka zawsze jest czarna. Ich ciało ma zwykle od 39 do 46 cm długości, a ogon od 56 do 63 cm. Ich średnia waga wynosi 2,2 kg.

Lemur katta

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Lemur katta

Adult

Lemur katta

Juvenile

Colourmorphs

Leucistic
Leucistic juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w postawie stojącej: 55 to 60 cm

Human
Male
Female

Środowisko

Male

2.7 kg

Female

2.7 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Measured as Wysokość w postawie stojącej. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Allowed

Water barrier size

3 m wide, 1 m deep

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

210 m² + 8 m² na każde dodatkowe zwierzę

Climbing

20 m² + 4 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

2 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

10-100%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa: krótka 10-40%
  • Piasek 0-20%
  • Gleba 10-80%
  • Skała 0-40%
  • Podmokłe 0-10%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Warzywa liściaste i warzywa
  • Pełnowartościowe ciastka

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

2,000

2,000 in the wild. Rank 8 of 58 species with a known count, smallest first.

Lemur katta to gatunek zagrożony, a w ostatnich dekadach nastąpił znaczny spadek liczebności jego populacji. Wylesianie powodowane gospodarką żarową, produkcją węgla drzewnego i wyrębem drzew drastycznie zmniejsza naturalne siedliska lemurów, dzieli ich populacje i ogranicza dostęp do pożywienia i partnerów do rozrodu. Na lemury katta poluje się również, aby zdobyć ich mięso, a także wyłapuje, by sprzedać je na lokalnych i międzynarodowych rynkach. Na Madagaskarze panują ponadto trudne warunki pogodowe i występują długotrwałe susze, które przyczyniają się do śmierci znacznej części populacji tych zwierząt. Aby zachować kluczowe siedliska tych zwierząt, ustanowiono obszary chronione. Programy ochrony przyrody angażują lokalną ludność w zrównoważone zarządzanie gruntami i zapewniają alternatywne źródła przychodu, które zmniejszają zależność społeczności od zasobów leśnych. Inicjatywy edukacyjne zniechęcają ludność do polowań i handlu zwierzętami, a programy rozrodu w niewoli i badania – w tym te prowadzone przez ogrody zoologiczne i instytucje ochrony przyrody na całym świecie – wspierają działania ochronne. Wszystkie te działania są niezbędne do zapewnienia przetrwania gatunku, jednak kluczowe wciąż pozostaje stałe wsparcie i egzekwowanie przepisów.

Zoopedia sketchbook

Lemur katta

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Lemury katta żyją w grupach rodzinnych liczących do 30 osobników; wspólnie wędrują i zdobywają pożywienie. Samice są z sobą spokrewnione, a samce odłączają się od swojej rodzimej grupy, gdy osiągają dorosłość. W ciągu dnia stada lemurów poszukują pożywienia w postaci liści i owoców; przemierzają w tym celu kilka kilometrów dziennie. W stosunku do członków własnej grupy zachowują się radośnie i przyjaźnie, ale mogą wykazywać agresję w kierunku członków innych stad. Sezon rozrodczy trwa od połowy kwietnia do połowy maja. Lemury katta prowadzą bogate życie seksualne. Zarówno samce jak i samice współżyją z wieloma różnymi partnerami. O tym, które osobniki spółkują z którymi, decyduje struktura dominacji w stadzie, przy czym samce o niskiej pozycji mają niewielkie szanse na znalezienie jakiejkolwiek partnerki. Ciąża trwa u lemurów 4,5 miesiąca, po czym samica rodzi 1 lub 2 młode. Nosi je do ukończenia przez nie 6 miesiąca życia, kiedy to zaczynają poruszać się zupełnie samodzielnie. Samice przez całe życie pozostają w grupie swojej matki, natomiast młode samce w wieku 3-5 lat opuszczają grupę matki i wyruszają na poszukiwanie stada niespokrewnionego. W ciągu życia kilkukrotnie zmieniają przynależność stadną. Lemury katta osiągają dojrzałość płciową w wieku około 3 lat.

Group and breeding

Group

Group name

Troop

Group size

3-30 (samce do 29, samice do 29)

Male bachelor group

1-30

Female bachelor group

1-30

Offspring dispersal

Męskie potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

16-27 lat

Age of sexual maturity

3 l.

Age of sexual sterility

16 l.

Gestation or incubation

4.4 mies.

Interbirth period

7.6 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Promiskuityzm

Mating season

Lato

Reproduction in captivity

Łatwe

Dominance

matriarchat

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 18 objects or plants with the Climbable tag; Ring-Tailed Lemur Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: at least 3 objects or plants with the Fruit Bearing Tree tag; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 5Thriving Requirement 5: Climbing Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Family GroupMixed group2 to 6 males, 3 to 8 females

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Łacińska nazwa tego gatunku, „Lemur catta”, nawiązuje do kociego wyglądu lemurów.
  • Ogon lemura katta jest dłuższy niż jego ciało.
  • Lemury mają wyspecjalizowane dolne zęby ułożone w „grzebień zębowy”, którego używają do pielęgnacji sierści.
  • Oczy lemurów katta są odpowiednio przystosowane i mają na siatkówce specjalną powłokę odbijającą, która sprawia, że świetnie widzą w ciemności.
  • Samce lemurów katta walczą o samice, prowadząc „wojny zapachowe”: przeciągają ogonami po wydzielających silną substancję zapachową gruczołach znajdujących się na ich nadgarstkach i ramionach, a następnie wymachują ogonami, kierując zapach w stronę rywala.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Primates

Family

Lemuridae

Genus

Lemur

Species

Lemur catta
Lemur katta

Lemur katta

Lemur catta

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Zagrożone

EN

Zagroda

Habitat

Biomy

Tropical

Wysokość w postawie stojącej

55 to 60 cm

Waga

2.7 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 1 Sep 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)