Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Orangutan sumatrzański

Orangutan sumatrzański

Pongo abelii
  • Wybieg

Overview

Orangutan sumatrzański (Pongo abelii) to człekokształtny naczelny, który występuje wyłącznie na indonezyjskiej wyspie Sumatra. Zamieszkuje tropikalne lasy deszczowe, w tym nizinne lasy bagienne i namorzyny. Ma długą, rudą sierść, która jest jaśniejsza i bardziej jedwabista niż u jego borneańskich krewnych. Po osiągnięciu dojrzałości płciowej u samców pojawiają się duże talerze policzkowe i worek podgardłowy; często też rosną im brody i dłuższe owłosienie na twarzy. Samce są wyraźnie większe od samic, ważą między 50 a 90 kg i osiągają wysokość do 1,8 m. Dorosłe samice zazwyczaj ważą około 30-50 kg i osiągają około 1,3 m wzrostu w pozycji stojącej.

Orangutan sumatrzański

Found in Azja Południowo-Wschodnia

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Orangutan sumatrzański

Male

Orangutan sumatrzański

Female

Orangutan sumatrzański

Juvenile

Colourmorphs

Albino male
Albino female
Albino juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Od nosa do zadu: 78 to 97 cm

Human
Male
Female

Measured as Od nosa do zadu. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Allowed

Water barrier size

6 m wide, 2 m deep

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

780 m² + 50 m² na każde dodatkowe zwierzę

Climbing

120 m² + 40 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

15 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

20-100%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa: krótka 20-100%
  • Piasek 0-20%
  • Gleba 10-80%
  • Skała 0-40%
  • Podmokłe 0-10%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Warzywa liściaste i warzywa
  • Pełnowartościowe ciastka

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Krytycznie zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

14,000

14 000-15 000 (wartość szacunkowa) in the wild. Rank 24 of 58 species with a known count, smallest first.

Orangutany sumatrzańskie należą do gatunków krytycznie zagrożonych. Spadek liczebności populacji tych zwierząt jest spowodowany głównie przez utratę siedlisk oraz nielegalne polowania i handel. Między 1985 a 2014 rokiem obszar lasów deszczowych na Sumatrze drastycznie się zmniejszył, a ogromne połacie lasu wciąż są wycinane na potrzeby plantacji palm olejowych, pozyskiwania drewna i rolnictwa. Powoduje to niszczenie i fragmentację kluczowych siedlisk, co uniemożliwia orangutanom znajdowanie pożywienia i partnerów do rozrodu. Ponadto, mimo ochrony prawnej, orangutany są czasem chwytane na handel jako zwierzęta domowe oraz zabijane dla mięsa oraz dlatego, że na plantacjach postrzegane są jako szkodniki. Ich wolne tempo reprodukcji sprawia, że nawet kilka zabitych osobników znacznie wpływa na przeżywalność całej populacji. Działania na rzecz ochrony tego gatunku obejmują ochronę siedlisk, rehabilitację oraz inicjatywy społeczne. Orangutany odebrane z nielegalnych rynków są poddawane rehabilitacji i wypuszczane na obszary objęte ochroną. Organizacje zajmujące się ochroną przyrody podejmują ponadto współpracę z lokalnymi społecznościami, aby promować zrównoważone źródła utrzymania, co ogranicza konieczność przekształcania lasów deszczowych w plantacje. Globalne inicjatywy mające na celu podnoszenie świadomości wśród ludzi, zmianę popytu konsumenckiego na olej palmowy oraz dążenie do lepszej ochrony przed nielegalnym wylesianiem ograniczają – powoli, lecz skutecznie – czynniki prowadzące do niszczenia siedlisk.

Zoopedia sketchbook

Orangutan sumatrzański

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Zdarza się, że samiec i samica przez jakiś czas wędrują wspólnie, jednak na ogół orangutany są samotnikami: wyjątkiem są matki z młodymi. Interakcje społeczne u tych zwierząt są znacznie rzadsze niż u innych małp człekokształtnych. Orangutany są jednak inteligentne i nie lubią całkowicie się izolować od innych przedstawicieli swojego gatunku. Gdy osobniki się spotykają, nawiązują kontakt i mogą zachowywać się przyjaźnie, agresywnie lub się unikać. Orangutany sumatrzańskie mogą rozmnażać się przez cały rok, a samice są płodne zgodnie z 30-dniowym cyklem rui. Dorosłe, dominujące samce panują na dużych terytoriach. Wykształcają im się talerze policzkowe i worki podgardłowe, dzięki czemu znacznie częściej zyskują zainteresowanie samic niż młodsze lub mniej dominujące osobniki pozbawione tych cech. Dominujące samce często nawołują samice z dużych odległości, by zwabić je na swoje terytoria. Po zapłodnieniu samica jest w ciąży przez około 8,5 miesiąca i rodzi jedno młode. Przez pierwsze osiem lat życia pozostaje ono pod troskliwą opieką matki. Młode orangutany pozostają przy matce aż do 10-11 roku życia, po czym odchodzą, by żyć samodzielnie i zdobyć własne terytorium.

Group and breeding

Group

Group size

1-6 (maks. 1 samiec, samice do 5)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1-6

Offspring dispersal

Męskie potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

44-58 lat

Age of sexual maturity

10 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

8.8 mies.

Interbirth period

104.6 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Poligynia

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Łatwe

Dominance

dominacja samców

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 20 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: Tool Puzzle Feeder, at least 2; Sumatran Orangutan Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Fixed Roller Feeder - Large, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody na Sumatrze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Maternal Family GroupFemale group1 female
Solitary MaleSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredFlourishing Montane Rainforest
Ecosystems RequiredPeatland

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Orangutany to jedyne gatunki z rodziny człowiekowatych, które nie żyją w Afryce.
  • Nazwa „orangutan“ oznacza w językach malajskim i indonezyjskim „człowieka lasu“; zwierzęta te są 7-krotnie silniejsze od ludzi.
  • Orangutany to największe na świecie zwierzęta żyjące na drzewach.
  • Orangutany to jedyne gatunki z rodziny człowiekowatych, które żyją samotnie.
  • Orangutany używają narzędzi za pomocą warg, w przeciwieństwie do goryli i szympansów, które robią to rękami.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Primates

Family

Hominidae

Genus

Pongo

Species

Pongo abelii
Orangutan sumatrzański

Orangutan sumatrzański

Pongo abelii

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia

Krytycznie zagrożone

CR

Zagroda

Habitat

Biomy

Tropical

Od nosa do zadu

78 to 97 cm

Stopień bariery

Ujawniono: 10 Sep 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)