Overview
Orangutan sumatrzański (Pongo abelii) to człekokształtny naczelny, który występuje wyłącznie na indonezyjskiej wyspie Sumatra. Zamieszkuje tropikalne lasy deszczowe, w tym nizinne lasy bagienne i namorzyny. Ma długą, rudą sierść, która jest jaśniejsza i bardziej jedwabista niż u jego borneańskich krewnych. Po osiągnięciu dojrzałości płciowej u samców pojawiają się duże talerze policzkowe i worek podgardłowy; często też rosną im brody i dłuższe owłosienie na twarzy. Samce są wyraźnie większe od samic, ważą między 50 a 90 kg i osiągają wysokość do 1,8 m. Dorosłe samice zazwyczaj ważą około 30-50 kg i osiągają około 1,3 m wzrostu w pozycji stojącej.
Found in Azja Południowo-Wschodnia
Regions
Biomes
Brak wpisów.
Wymagania wybiegu
Male
Female
Juvenile
Colourmorphs
Potrzeby wybiegu
Size
Od nosa do zadu: 78 to 97 cm
Measured as Od nosa do zadu. The person stands 1.75 m tall for scale.
Dieta i urozmaicenie
Barrier grade
Grade 3 of 5
Minimum height
3 m minimum
Climbing & water
Climb proof
Needed
Water barrier
Allowed
Water barrier size
6 m wide, 2 m deep
Czerwona Lista IUCN
Minimum area
Land
780 m² + 50 m² na każde dodatkowe zwierzę
Climbing
120 m² + 40 m² na każde dodatkowe zwierzę
Shelter
15 m² na zwierzę
Environment
Temperature
18 do 33°C
Plant coverage
20-100%
Enclosure
Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką
Dislikes
Rain and snow
Terrain
- Trawa: krótka 20-100%
- Piasek 0-20%
- Gleba 10-80%
- Skała 0-40%
- Podmokłe 0-10%
Zachowania społeczne i rozmnażanie
Uwagi dla dozorców
- Warzywa liściaste i warzywa
- Pełnowartościowe ciastka
Feeders
Brak wpisów.
Enrichment items
Brak wpisów.
Water sources
Brak wpisów.
Conservation
Grupa i rozmnażanie
Krytycznie zagrożone
Least concern
Critically endangered
Wild population
14,000
14 000-15 000 (wartość szacunkowa) in the wild. Rank 24 of 58 species with a known count, smallest first.
Orangutany sumatrzańskie należą do gatunków krytycznie zagrożonych. Spadek liczebności populacji tych zwierząt jest spowodowany głównie przez utratę siedlisk oraz nielegalne polowania i handel. Między 1985 a 2014 rokiem obszar lasów deszczowych na Sumatrze drastycznie się zmniejszył, a ogromne połacie lasu wciąż są wycinane na potrzeby plantacji palm olejowych, pozyskiwania drewna i rolnictwa. Powoduje to niszczenie i fragmentację kluczowych siedlisk, co uniemożliwia orangutanom znajdowanie pożywienia i partnerów do rozrodu. Ponadto, mimo ochrony prawnej, orangutany są czasem chwytane na handel jako zwierzęta domowe oraz zabijane dla mięsa oraz dlatego, że na plantacjach postrzegane są jako szkodniki. Ich wolne tempo reprodukcji sprawia, że nawet kilka zabitych osobników znacznie wpływa na przeżywalność całej populacji. Działania na rzecz ochrony tego gatunku obejmują ochronę siedlisk, rehabilitację oraz inicjatywy społeczne. Orangutany odebrane z nielegalnych rynków są poddawane rehabilitacji i wypuszczane na obszary objęte ochroną. Organizacje zajmujące się ochroną przyrody podejmują ponadto współpracę z lokalnymi społecznościami, aby promować zrównoważone źródła utrzymania, co ogranicza konieczność przekształcania lasów deszczowych w plantacje. Globalne inicjatywy mające na celu podnoszenie świadomości wśród ludzi, zmianę popytu konsumenckiego na olej palmowy oraz dążenie do lepszej ochrony przed nielegalnym wylesianiem ograniczają – powoli, lecz skutecznie – czynniki prowadzące do niszczenia siedlisk.
Zoopedia sketchbook
Ciekawostki o zwierzęciu
Keeper notes
Zdarza się, że samiec i samica przez jakiś czas wędrują wspólnie, jednak na ogół orangutany są samotnikami: wyjątkiem są matki z młodymi. Interakcje społeczne u tych zwierząt są znacznie rzadsze niż u innych małp człekokształtnych. Orangutany są jednak inteligentne i nie lubią całkowicie się izolować od innych przedstawicieli swojego gatunku. Gdy osobniki się spotykają, nawiązują kontakt i mogą zachowywać się przyjaźnie, agresywnie lub się unikać. Orangutany sumatrzańskie mogą rozmnażać się przez cały rok, a samice są płodne zgodnie z 30-dniowym cyklem rui. Dorosłe, dominujące samce panują na dużych terytoriach. Wykształcają im się talerze policzkowe i worki podgardłowe, dzięki czemu znacznie częściej zyskują zainteresowanie samic niż młodsze lub mniej dominujące osobniki pozbawione tych cech. Dominujące samce często nawołują samice z dużych odległości, by zwabić je na swoje terytoria. Po zapłodnieniu samica jest w ciąży przez około 8,5 miesiąca i rodzi jedno młode. Przez pierwsze osiem lat życia pozostaje ono pod troskliwą opieką matki. Młode orangutany pozostają przy matce aż do 10-11 roku życia, po czym odchodzą, by żyć samodzielnie i zdobyć własne terytorium.
Group and breeding
Group
Group size
1-6 (maks. 1 samiec, samice do 5)
Male bachelor group
1
Female bachelor group
1-6
Offspring dispersal
Męskie potomstwo
Lifecycle and breeding
Life expectancy
44-58 lat
Age of sexual maturity
10 l.
Age of sexual sterility
Śmierć
Gestation or incubation
8.8 mies.
Interbirth period
104.6 mies.
Wielkość miotu
1
Mating system
Poligynia
Mating season
Bezsezonowe
Reproduction in captivity
Łatwe
Dominance
dominacja samców
Powiązane zwierzęta
Research levels
| Level | Unlocks | Research gate |
|---|---|---|
| Level 1 | Thriving Requirement 1: at least 20 objects or plants with the Climbable tag | |
| Level 2 | Thriving Requirement 2: Tool Puzzle Feeder, at least 2; Sumatran Orangutan Fact Sheet | |
| Level 3 | Release groups and release to the wild | |
| Level 4 | Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility) | Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve |
| Level 5 | Thriving Requirement 4: at least 50% native plants | |
| Level 6 | Thriving Requirement 5: Fixed Roller Feeder - Large, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility) |
Researched by
Weterynarze
Wildlife Reserve
Rezerwat przyrody na Sumatrze
Every level of this species' research, with its unlock conditions.
Release groups
Valid release groups
| Group | Type | Animals |
|---|---|---|
| Maternal Family Group | Female group | 1 female |
| Solitary Male | Solitary male | 1 male |
Release requirements
| Requirement type | Requirement |
|---|---|
| Ecosystems Required | Flourishing Montane Rainforest |
| Ecosystems Required | Peatland |
Ecosystems
Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.
Animal facts
- Orangutany to jedyne gatunki z rodziny człowiekowatych, które nie żyją w Afryce.
- Nazwa „orangutan“ oznacza w językach malajskim i indonezyjskim „człowieka lasu“; zwierzęta te są 7-krotnie silniejsze od ludzi.
- Orangutany to największe na świecie zwierzęta żyjące na drzewach.
- Orangutany to jedyne gatunki z rodziny człowiekowatych, które żyją samotnie.
- Orangutany używają narzędzi za pomocą warg, w przeciwieństwie do goryli i szympansów, które robią to rękami.
Taxonomy
Class
Order
Family
Genus
Species