Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Goryl nizinny

Goryl nizinny

Gorilla gorilla gorilla
  • Wybieg

Overview

Goryl nizinny (Gorilla gorilla gorilla) to gatunek żyjący w Kamerunie, Gwinei Równikowej, Gabonie, Kongo oraz południowej części Nigerii; zamieszkuje tam lasy deszczowe, lasy bagienne oraz opuszczone tereny rolne, gdzie poszukuje pożywienia. Goryl nizinny ma czarną skórę, ciemne, umieszczone z przodu czaszki oczy, wystający łuk brwiowy, duże nozdrza oraz szorstkie owłosienie na większości powierzchni ciała, z wyjątkiem twarzy, uszu, dłoni i stóp. Samce są dużo większe od samic, a gdy dojrzewają, włosy na ich grzbiecie szarzeją; wówczas nazywa się „srebrzystogrzbietymi”. Samce są o wiele większe, nawet dwukrotnie, od samic. Stojąc na tylnych łapach, mierzą nawet do 1,7 m wysokości, oraz ważą do 181,5 kg. Samice mają 1,5 m wysokości i ważą około 79 kg.

Goryl nizinny

Found in Afryka

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Goryl nizinny

Male

Goryl nizinny

Female

Goryl nizinny

Juvenile

Colourmorphs

Albino male
Albino female
Albino juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w postawie stojącej: 1.5 to 1.67 m

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

9 kg

Measured as Wysokość w postawie stojącej. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 3 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Allowed

Water barrier size

6 m wide, 2 m deep

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 3.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

1,160 m² + 80 m² na każde dodatkowe zwierzę

Climbing

40 m² + 20 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

15 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

15-100%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa: krótka 20-100%
  • Piasek 0-20%
  • Gleba 10-80%
  • Skała 0-40%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Warzywa liściaste i warzywa
  • Pełnowartościowe ciastka

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Krytycznie zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

230,000

230,000 - 260,000 in the wild. Rank 46 of 58 species with a known count, smallest first.

Goryl nizinny należy do gatunków krytycznie zagrożonych. Tropikalne lasy deszczowe w Afryce Środkowej, które są siedliskami tych zwierząt, są dzielone w wyniku wyrębu drzew, górnictwa i rozwoju rolnictwa. Ogranicza to dostępność pożywienia i izoluje populacje. Jednym z najważniejszych zagrożeń wciąż pozostaje kłusownictwo – na goryle poluje się dla ich mięsa, a czasem całe gromady zwierząt są zabijane, by móc schwytać jednego młodego, którego później sprzedaje się na nielegalnych rynkach dzikimi zwierzętami. Choroby, takie jak wirus Ebola, w ostatnich dekadach doprowadziły do śmierci nawet 90% niektórych lokalnych populacji. Wszystko to nasila się w wyniku zmian klimatycznych, które zmienią całe ekosystemy leśne. Populacje goryli wspiera się zarówno in-situ, jak i ex-situ. Obszary chronione i parki narodowe zapewniają niezbędne bezpieczne siedliska z antykłusowniczymi patrolami i odpowiednimi metodami zarządzania. Dzięki wspólnotowym programom ochrony przyrody lokalne społeczności maja dostęp do zrównoważonych źródeł utrzymania, a lasy dostają odpowiednią opieką – ogranicza to polowania i wyłapywanie goryli. Ogrody zoologiczne i centra hodowlane prowadzą programy rozrodu w niewoli, zajmują się edukowaniem społeczności oraz badaniami genetycznymi, a także wspierają finansowo działania in-situ, co ma zapewnić gatunkowi przetrwanie w perspektywie długoterminowej.

Zoopedia sketchbook

Goryl nizinny

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Goryle są zwierzętami społecznymi, żyjącymi w małych grupach, w których liczba samców i samic jest w przybliżeniu równa. Zwykle w grupie jest jeden dominujący samiec zwany srebrzystogrzbietym, jednak zdarza się, że podczas wędrówek i poszukiwania pożywienia grupą kierują dwa takie samce – ojciec i syn. Osobniki w grupie nie są wprawdzie spokrewnione, ale samice są silnie związane ze sobą nawzajem oraz z dominującym samcem, którego po uformowaniu się grupy nie opuszczają dla innego samca. Goryle rozmnażają się przez cały rok. Gdy samica goryla jest płodna, podchodzi powoli do srebrzystogrzbietego i próbuje zwrócić na siebie jego uwagę, utrzymując kontakt wzrokowy i stulając wargi. Jeśli samiec nie zareaguje, samica uderza w ziemię w jego pobliżu i gdy jej propozycja zostanie przyjęta, samiec parzy się z nią. Po trwającej 8,5 miesiąca ciąży samica rodzi jedno młode, którym troskliwie się opiekuje przez około 4 lata – wówczas młode w znacznym stopniu uniezależnia się od niej. Pomiędzy 9 a 10 rokiem życia młode goryle, zarówno samce, jak i samice, opuszczają grupę rodzinną. Młode samice szukają grupy, do której mogą dołączyć, natomiast samce żyją przez jakiś czas samotnie, aż dojrzeją na tyle, by stać się srebrzystogrzbietymi i założyć własną grupę. Goryle osiągają dojrzałość płciową pomiędzy 8 a 9 rokiem życia.

Group and breeding

Group

Group name

Troop

Group size

3-6 (maks. 1 samiec, samice do 5)

Male bachelor group

1-6

Female bachelor group

1-6

Offspring dispersal

Całe potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

35-60 lat

Age of sexual maturity

10 l.

Age of sexual sterility

44 l.

Gestation or incubation

9 mies.

Interbirth period

60 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Poligynia

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Średnio trudne

Dominance

1 samiec alfa w grupie

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 4 objects or plants with the Climbable tag; Western Lowland Gorilla Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: at least 6 objects or plants with the Rocks tag; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 5Thriving Requirement 5: Water Surface Area; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Family GroupMixed group1 male, 3 to 4 females
Solitary MaleSolitary male1 male

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Goryle są największym gatunkiem naczelnych.
  • Goryle pełnią niezwykle ważną rolę w lasach, które zamieszkują, ponieważ ich zwyczaje związane ze zdobywaniem pożywienia i wędrówkami umożliwiają rozsiewanie nasion owoców.
  • Goryle codziennie budują gniazda, w których śpią przez noc. Gniazda zakładają zwykle na drzewach.
  • Goryle potrafią tworzyć narzędzia z gałęzi i używają ich zdobywania pożywienia będącego poza ich zasięgiem lub do sprawdzania głębokości wody.
  • Odnotowano przypadki skutecznego nauczenia goryli języka migowego – gorylica Koko, urodzona w Zoo w San Francisco, opanowała ponad 1100 znaków.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Primates

Family

Hominidae

Genus

Gorilla

Species

Gorilla gorilla gorilla
Goryl nizinny

Goryl nizinny

Gorilla gorilla gorilla

Gromada

Ssak

Występuje w

Africa

Krytycznie zagrożone

CR

Zagroda

Habitat

Biomy

Tropical, Wetlands

Wysokość w postawie stojącej

1.5 to 1.67 m

Stopień bariery

Ujawniono: 18 Aug 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)