Overview
Goryl nizinny (Gorilla gorilla gorilla) to gatunek żyjący w Kamerunie, Gwinei Równikowej, Gabonie, Kongo oraz południowej części Nigerii; zamieszkuje tam lasy deszczowe, lasy bagienne oraz opuszczone tereny rolne, gdzie poszukuje pożywienia. Goryl nizinny ma czarną skórę, ciemne, umieszczone z przodu czaszki oczy, wystający łuk brwiowy, duże nozdrza oraz szorstkie owłosienie na większości powierzchni ciała, z wyjątkiem twarzy, uszu, dłoni i stóp. Samce są dużo większe od samic, a gdy dojrzewają, włosy na ich grzbiecie szarzeją; wówczas nazywa się „srebrzystogrzbietymi”. Samce są o wiele większe, nawet dwukrotnie, od samic. Stojąc na tylnych łapach, mierzą nawet do 1,7 m wysokości, oraz ważą do 181,5 kg. Samice mają 1,5 m wysokości i ważą około 79 kg.
Found in Afryka
Regions
Biomes
Brak wpisów.
Wymagania wybiegu
Male
Female
Juvenile
Colourmorphs
Potrzeby wybiegu
Size
Wysokość w postawie stojącej: 1.5 to 1.67 m
Teren
Juvenile weight
9 kg
Measured as Wysokość w postawie stojącej. The person stands 1.75 m tall for scale.
Dieta i urozmaicenie
Barrier grade
Grade 3 of 5
Minimum height
3 m minimum
Climbing & water
Climb proof
Needed
Water barrier
Allowed
Water barrier size
6 m wide, 2 m deep
Czerwona Lista IUCN
Minimum area
Land
1,160 m² + 80 m² na każde dodatkowe zwierzę
Climbing
40 m² + 20 m² na każde dodatkowe zwierzę
Shelter
15 m² na zwierzę
Environment
Temperature
18 do 33°C
Plant coverage
15-100%
Enclosure
Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką
Dislikes
Rain and snow
Terrain
- Trawa: krótka 20-100%
- Piasek 0-20%
- Gleba 10-80%
- Skała 0-40%
Zachowania społeczne i rozmnażanie
Uwagi dla dozorców
- Warzywa liściaste i warzywa
- Pełnowartościowe ciastka
Feeders
Brak wpisów.
Enrichment items
Brak wpisów.
Water sources
Brak wpisów.
Conservation
Grupa i rozmnażanie
Krytycznie zagrożone
Least concern
Critically endangered
Wild population
230,000
230,000 - 260,000 in the wild. Rank 46 of 58 species with a known count, smallest first.
Goryl nizinny należy do gatunków krytycznie zagrożonych. Tropikalne lasy deszczowe w Afryce Środkowej, które są siedliskami tych zwierząt, są dzielone w wyniku wyrębu drzew, górnictwa i rozwoju rolnictwa. Ogranicza to dostępność pożywienia i izoluje populacje. Jednym z najważniejszych zagrożeń wciąż pozostaje kłusownictwo – na goryle poluje się dla ich mięsa, a czasem całe gromady zwierząt są zabijane, by móc schwytać jednego młodego, którego później sprzedaje się na nielegalnych rynkach dzikimi zwierzętami. Choroby, takie jak wirus Ebola, w ostatnich dekadach doprowadziły do śmierci nawet 90% niektórych lokalnych populacji. Wszystko to nasila się w wyniku zmian klimatycznych, które zmienią całe ekosystemy leśne. Populacje goryli wspiera się zarówno in-situ, jak i ex-situ. Obszary chronione i parki narodowe zapewniają niezbędne bezpieczne siedliska z antykłusowniczymi patrolami i odpowiednimi metodami zarządzania. Dzięki wspólnotowym programom ochrony przyrody lokalne społeczności maja dostęp do zrównoważonych źródeł utrzymania, a lasy dostają odpowiednią opieką – ogranicza to polowania i wyłapywanie goryli. Ogrody zoologiczne i centra hodowlane prowadzą programy rozrodu w niewoli, zajmują się edukowaniem społeczności oraz badaniami genetycznymi, a także wspierają finansowo działania in-situ, co ma zapewnić gatunkowi przetrwanie w perspektywie długoterminowej.
Zoopedia sketchbook
Ciekawostki o zwierzęciu
Keeper notes
Goryle są zwierzętami społecznymi, żyjącymi w małych grupach, w których liczba samców i samic jest w przybliżeniu równa. Zwykle w grupie jest jeden dominujący samiec zwany srebrzystogrzbietym, jednak zdarza się, że podczas wędrówek i poszukiwania pożywienia grupą kierują dwa takie samce – ojciec i syn. Osobniki w grupie nie są wprawdzie spokrewnione, ale samice są silnie związane ze sobą nawzajem oraz z dominującym samcem, którego po uformowaniu się grupy nie opuszczają dla innego samca. Goryle rozmnażają się przez cały rok. Gdy samica goryla jest płodna, podchodzi powoli do srebrzystogrzbietego i próbuje zwrócić na siebie jego uwagę, utrzymując kontakt wzrokowy i stulając wargi. Jeśli samiec nie zareaguje, samica uderza w ziemię w jego pobliżu i gdy jej propozycja zostanie przyjęta, samiec parzy się z nią. Po trwającej 8,5 miesiąca ciąży samica rodzi jedno młode, którym troskliwie się opiekuje przez około 4 lata – wówczas młode w znacznym stopniu uniezależnia się od niej. Pomiędzy 9 a 10 rokiem życia młode goryle, zarówno samce, jak i samice, opuszczają grupę rodzinną. Młode samice szukają grupy, do której mogą dołączyć, natomiast samce żyją przez jakiś czas samotnie, aż dojrzeją na tyle, by stać się srebrzystogrzbietymi i założyć własną grupę. Goryle osiągają dojrzałość płciową pomiędzy 8 a 9 rokiem życia.
Group and breeding
Group
Group name
Troop
Group size
3-6 (maks. 1 samiec, samice do 5)
Male bachelor group
1-6
Female bachelor group
1-6
Offspring dispersal
Całe potomstwo
Lifecycle and breeding
Life expectancy
35-60 lat
Age of sexual maturity
10 l.
Age of sexual sterility
44 l.
Gestation or incubation
9 mies.
Interbirth period
60 mies.
Wielkość miotu
1
Mating system
Poligynia
Mating season
Bezsezonowe
Reproduction in captivity
Średnio trudne
Dominance
1 samiec alfa w grupie
Powiązane zwierzęta
Research levels
| Level | Unlocks | Research gate |
|---|---|---|
| Level 1 | Thriving Requirement 1: at least 4 objects or plants with the Climbable tag; Western Lowland Gorilla Fact Sheet | |
| Level 2 | Thriving Requirement 2: at least 6 objects or plants with the Rocks tag; Fertility Level 1 (+15% fertility) | |
| Level 3 | Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild | |
| Level 4 | Thriving Requirement 4: at least 50% native plants | |
| Level 5 | Thriving Requirement 5: Water Surface Area; Fertility Level 2 (+30% fertility) |
Researched by
Weterynarze
Researched at
Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze
Every level of this species' research, with its unlock conditions.
Release groups
Valid release groups
| Group | Type | Animals |
|---|---|---|
| Family Group | Mixed group | 1 male, 3 to 4 females |
| Solitary Male | Solitary male | 1 male |
Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.
Animal facts
- Goryle są największym gatunkiem naczelnych.
- Goryle pełnią niezwykle ważną rolę w lasach, które zamieszkują, ponieważ ich zwyczaje związane ze zdobywaniem pożywienia i wędrówkami umożliwiają rozsiewanie nasion owoców.
- Goryle codziennie budują gniazda, w których śpią przez noc. Gniazda zakładają zwykle na drzewach.
- Goryle potrafią tworzyć narzędzia z gałęzi i używają ich zdobywania pożywienia będącego poza ich zasięgiem lub do sprawdzania głębokości wody.
- Odnotowano przypadki skutecznego nauczenia goryli języka migowego – gorylica Koko, urodzona w Zoo w San Francisco, opanowała ponad 1100 znaków.
Taxonomy
Class
Order
Family
Genus
Species