Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Siamang wielki

Siamang wielki

Symphalangus syndactylus
  • Wybieg

Overview

Siamang wielki (Symphalangus syndactylus) to gatunek gibbona zamieszkujący lasy deszczowe Półwyspu Malajskiego oraz indonezyjską wyspę Sumatra. Jego ciało pokryte jest czarnym, kudłatym futrem, które na pysku jest rzadsze i szare. Siamang wielki ma bardzo długie kończyny górne (ich rozstaw niemal dwukrotnie przekracza długość jego ciała), krótkie, solidnie zbudowane nogi i nie ma ogona. Jedną z najbardziej rzucających się w oczy cech tego gatunku jest znajdujący się pod brodą worek krtaniowy, który nadyma się, gdy zwierzęta te wydają swoje charakterystyczne odgłosy. Siamangi osiągają zwykle wzrost 75-100 cm i ważą od 10 do 13 kg. Podobnie jak u innych gibbonowatych, dymorfizm płciowy występuje u tego gatunku w niewielkim stopniu lub wcale.

Siamang wielki

Found in Azja Południowo-Wschodnia

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Siamang wielki

Male

Siamang wielki

Female

Siamang wielki

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w postawie stojącej: 88 cm

Human
Male
Female

Measured as Wysokość w postawie stojącej. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Needed

Water barrier

Allowed

Water barrier size

6 m wide, 2 m deep

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

45-100%

Enclosure

Wybieg z zabezpieczeniem przed wspinaczką

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa: krótka 20-100%
  • Piasek 0-20%
  • Gleba 10-80%
  • Skała 0-40%
  • Podmokłe 0-10%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Owoce i warzywa
  • Warzywa liściaste

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

100,000

100 000 (wartość szacunkowa) in the wild. Rank 39 of 58 species with a known count, smallest first.

Siamang wielki jest uznawany za gatunek zagrożony z powodu znacznego zmniejszenia jego populacji w ostatnich dekadach. Wylesianie oraz przekształcanie terenów w grunty rolne stanowią największe zagrożenie dla przetrwania tych zwierząt, ponieważ ich siedliska są często niszczone w celu zakładania plantacji palm olejowych lub podczas nielegalnego wyrębu. Powoduje to fragmentację i izolowanie populacji, co utrudnia zwierzętom znajdowanie partnera do rozrodu. Innym zagrożeniem jest nielegalny handel zwierzętami – kłusownicy zabijają często matki, aby ułatwić sobie schwytanie młodych, które następnie sprzedają. Siamang wielki jest gatunkiem chronionym, dlatego na kilku zamieszkiwanych przez te zwierzęta obszarach utworzono strefy chronione w celu zachowania pozostałych populacji nie tylko tego, ale również innych gatunków gibbonów. Niektórym organizacjom udało się uruchomić odnoszące sukces programy ratowania tych zwierząt i reintrodukowania ich w bezpiecznych, monitorowanych strefach. Działania międzynarodowe i lokalne duży nacisk kładą także na edukowanie społeczności, egzekwowanie przepisów ochrony dzikich zwierząt i promowanie praktyk zrównoważonego wykorzystywania gruntów, które mają ograniczyć wylesianie.

Zoopedia sketchbook

Siamang wielki

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Siamangi wielkie żyją w grupach rodzinnych złożonych z monogamicznej, rozmnażającej się pary oraz ich niedojrzałego potomstwa, zwykle 2-3 młodych. Są to zwierzęta bardzo społeczne i zwykle nie żyją samotnie. Aby przyciągnąć uwagę partnera, samotne siamangi wokalizują. Gdy samiec i samica spotkają się, zaczynają spędzać razem czas i dzielić się pożywieniem, a jeśli okaże się, że do siebie pasują, tworzą parę i zaczynają pielęgnować nawzajem swoje futra i śpiewają w „duetach”. Od momentu, w którym zaczną odbywać częste kopulacje, łączą się w parę na całe życie. Siamangi rozmnażają się przez cały rok, ale szczyt okresu godowego przypada na czas od maja do lipca. Ciąża trwa u tego gatunku około 8 miesięcy, po czym samica rodzi jedno młode. Przez pierwsze 3 miesiące życia potomka samica nosi go przez cały czas, a później stopniowo coraz rzadziej. Młode zaczyna spożywać stały pokarm w wieku 6 miesięcy, a pełne odstawienie od mleka matki następuje, gdy ma rok. Mniej więcej w tym czasie jego głównym opiekunem staje się ojciec, który uczy młode chodzenia po drzewach, zdobywania pożywienia oraz interakcji z innymi siamangami. W wieku około 3 lat młode nie wymaga już opieki rodziców i wówczas matka rodzi zwykle kolejne młode. Starsze rodzeństwo pomaga często ojcu w wychowywaniu młodszego. Siamangi opuszczają swoją grupę rodzinną w wieku 6-8 lat, aby założyć własną rodzinę, a dojrzałość płciową osiągają w wieku 8-9 lat.

Group and breeding

Dominance

dominująca para w grupie rodzinnej

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 15 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: Tool Puzzle Feeder, at least 2; Siamang Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: at least 4 objects or plants with the Trees tag; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody na Sumatrze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Family TroopMixed group2 to 3 males, 2 to 3 females
Mating PairBreeding partners1 male, 1 female

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Monogamiczne pary siamangów wykonują często razem kilkuminutowe śpiewy. Oznaczają w ten sposób swoje terytorium i bronią go, a także zacieśniają łączące ich więzi.
  • Siamang wielki jest największym gatunkiem gibbona.
  • Siamangi wielkie odgrywają ważną rolę w swoich rodzimych ekosystemach, ponieważ jako zwierzęta owocożerne wspomagają regenerację lasów, rozsiewając wydalane nasiona.
  • Dwa z palców stopy siamanga wielkiego są połączone błoną, która jest cechą wyróżniającą ten gatunek w rodzinie gibbonowatych.
  • Siamangi łączą silne więzi rodzinne. Rodzice łączą się w parę na całe życie i wędrują razem ze swoim potomstwem.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Primates

Family

Hylobatidae

Genus

Symphalangus

Species

Symphalangus syndactylus
Siamang wielki

Siamang wielki

Symphalangus syndactylus

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia

Zagrożone

EN

Zagroda

Habitat

Biomy

Tropical

Wysokość w postawie stojącej

88 cm

Stopień bariery

Ujawniono: 6 Oct 2026

Podstawowa gra