Overview
Pacyficzny tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus orientalis) to duża ryba migrująca, którą można znaleźć na obszarze północnego Oceanu Spokojnego; zakres jej występowania rozciąga się do wybrzeży Japonii i Korei, przez zachodnie wybrzeże Ameryki Północnej i od Alaski aż po Meksyk. Zamieszkuje otwarte wody oceaniczne. Pacyficzny tuńczyk błękitnopłetwy ma opływowe ciało o metalicznoniebieskim ubarwieniu, grzbiet w kolorze od granatowego po czarny, srebrne podbrzusze i liczne żółte płetwki biegnące od grzbietu po ogon. Przeciętne osobniki mają od 1 do 2 metrów długości i ważą między 60 a 200 kg.
Found in Ocean Spokojny
Regions
Biomes
Brak wpisów.
Wymagania wybiegu
Adult
Czerwona Lista IUCN
Minimum area
Deep water
200 m² + 60 m² na każde dodatkowe zwierzę
Environment
Temperature
17 do 26°C
Plant coverage
0-10%
Water salinity
Wody słone
Enclosure
Akwarium
Zachowania społeczne i rozmnażanie
Uwagi dla dozorców
- Kawałki ryby
- Kalmar
Conservation
Grupa i rozmnażanie
Bliskie zagrożenia
Least concern
Critically endangered
Pacyficzny tuńczyk błękitnopłetwy uważany jest za gatunek bliski zagrożenia. Ryby te są od dawna poławiane w ilościach zaburzających równowagę w ekosystemie. Przeławianie, szczególnie wyłapywanie młodocianych osobników, które nie osiągnęły jeszcze dojrzałości płciowej, doprowadziło do spadku biomasy stada tarłowego do poziomu poniżej 5% wartości historycznych. Z powodu ograniczonych tarlisk w zachodniej części Oceanu Spokojnego gatunek ten jest wyjątkowo wrażliwy, gdyż zakłócenia spowodowane połowami, degradacją siedlisk i zmianami klimatycznymi mają duży wpływ na stabilność populacji. Ponieważ ryby te migrują na długie dystanse na międzynarodowych wodach, potrzeba współdzielonej odpowiedzialności wielu państw o zróżnicowanych interesach ekonomicznych. Instytucje międzynarodowe wprowadzają bardziej rygorystyczne limity połowów, zamknięcia sezonowe i ograniczenia dotyczące wielkości poławianych ryb, by chronić osobniki młodociane i pozwolić im na osiągnięcie dojrzałości płciowej. Udane tarła i hodowla pacyficznego tuńczyka błękitnopłetwego w niewoli w Japonii zmniejszają zależność od połowów na wolności. Stałe programy oceny stanu zasobów pozwalają na śledzenie migracji i udoskonalanie tworzenia modeli populacji. Zasoby tuńczyka wciąż pozostają na niskim poziomie, jednak ostatnie badania wskazują, że dzięki wielu wysiłkom związanym z ochroną przyrody i odpowiednim zarządzaniem populacje tego gatunku zaczynają się odradzać.
Zoopedia sketchbook
Ciekawostki o zwierzęciu
Keeper notes
Młode pacyficzne tuńczyki błękitnopłetwe często tworzą duże ławice, czasem łącząc się w ich ramach z innymi gatunkami tuńczyków, co pomaga im uniknąć drapieżników i zwiększa skuteczność zdobywania pokarmu. Z wiekiem ławice nieco się rozpraszają, jednak dorosłe osobniki nadal przemieszczają się w grupach lub luźnych skupiskach, zwłaszcza podczas żerowania i migracji. Tarło odbywa się pomiędzy kwietniem a sierpniem, gdy woda osiąga temperaturę 24-29°C. Migracyjna natura pacyficznego tuńczyka błękitnopłetwego i uzależnienie od określonych tarlisk sprawiają, że jego cykl życia jest stosunkowo złożony. Gody i kopulacja odbywają się w ciepłych wodach zachodniego Pacyfiku, najczęściej u wybrzeży Japonii, Morza Wschodniochińskiego lub Morza Filipińskiego. W trakcie rytuałów godowych dochodzi do grupowego tarła – samce i samice pływają w okręgach lub bliskiej odległości, a następnie samice składają ikrę do otwartej wody. W tym samym czasie samce uwalniają mlecz i dochodzi do zapłodnienia zewnętrznego. Każda samica jest w stanie podczas jednego okresu tarła złożyć miliony jajeczek, co zapewnia duży potencjał reprodukcyjny, jednak większość larw nie dożywa dorosłości. W ciągu 24-48 godzin od zapłodnienia z ikry wylęgają się drobne larwy, które żywią się woreczkami żółtkowymi, a następnie planktonem. Młodociane osobniki pozostają przez pewien czas w obszarze zachodniego Pacyfiku, jednak wiele z nich podejmuje migrację przez Ocean Spokojny ku wybrzeżom Kalifornii i Meksyku, gdzie żerują i bardzo szybko rosną. W wieku około 5 lat osiągają dojrzałość płciową i z czasem wracają do wód zachodniego Oceanu Spokojnego na tarło.
Group and breeding
Group
Shoal size
10-30
Lifecycle and breeding
Life expectancy
15 l.
Age of sexual maturity
5 l.
Mating season
Lato
Powiązane zwierzęta
Research levels
| Level | Unlocks | Research gate |
|---|---|---|
| Level 1 | Fertility Level 1 (+15% fertility) | |
| Level 2 | Pacific Bluefin Tuna Fact Sheet | |
| Level 3 | Release groups and release to the wild | |
| Level 4 | Fertility Level 2 (+30% fertility) |
Researched by
Weterynarze
Researched at
Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze
Every level of this species' research, with its unlock conditions.
Release groups
Valid release groups
| Group | Type | Animals |
|---|---|---|
| Mixed Shoal | Mixed group | 20 to 45 fish |
Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.
Animal facts
- Pacyficzny tuńczyk błękitnopłetwy osiąga do 3 m długości i może ważyć nawet 450 kg.
- Pacyficzny tuńczyk błękitnopłetwy odbywa niekiedy długie migracje, przemierzając tysiące kilometrów z zachodniej części Oceanu Spokojnego (Azji) do części wschodniej (Kalifornii i Meksyku).
- Pacyficzny tuńczyk błękitnopłetwy jest organizmem częściowo endotermicznym (stałocieplnym) – jest w stanie utrzymywać temperaturę ciała powyżej temperatury otaczającej wody, co zwiększa jego szybkość, wytrzymałość i pozwala mu polować w chłodniejszych wodach.
- Pacyficzny tuńczyk błękitnopłetwy odbywa tarło w określonych miejscach, zazwyczaj w pobliżu wybrzeży Japonii (zachodnia część Oceanu Spokojnego), w Morzu Filipińskim i Morzu Japońskim.
- Pacyficzny tuńczyk błękitnopłetwy jest niezwykle ceniony przez kucharzy przygotowujących sushi i sashimi, szczególnie ze względu na jego tłuste podbrzusze („toro”). Duże okazy osiągają wysokie ceny na targach rybnych, zwłaszcza w Japonii.
Taxonomy
Class
Order
Family
Genus
Species