Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Manat karaibski

Manat karaibski

Trichechus manatus
  • Akwarium

Overview

Manat karaibski (Trichechus manatus) to duży ssak morski spotykany w płytkich wodach przybrzeżnych, rzekach i ich ujściach w całej południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych, na Karaibach i w niektórych częściach Ameryki Centralnej i Południowej. Preferuje spokojne, ciepłe środowisko, obfite w roślinność wodną. Manaty karaibskie mają owalne, „focze” ciała pokryte grubą, szarobrązową skórą, małe oczy, szeroki, płaski ogon i przednie kończyny przypominające płetwy. Dorosłe manaty karaibskie mierzą zazwyczaj od 2,7 do 4 m i ważą od 350 do 600 kg. Samice są większe od samców.

Manat karaibski

Found in Wybrzeża Oceanu Atlantyckiego Ameryki Północnej, Centralnej i Południowej

Regions

Brak wpisów.

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Manat karaibski

Male

Manat karaibski

Female

Manat karaibski

Juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Długość: 3 to 3.2 m

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

35 kg

Measured as Długość. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Terrain

  • Piasek 30-100%
  • Gleba 0-50%
  • Skała 0-30%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Warzywa liściaste i warzywa
  • Siano

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Narażone

Least concern

Critically endangered

Wild population

8,197

8197-11 328 (wartość szacunkowa) in the wild. Rank 17 of 58 species with a known count, smallest first.

Manaty karaibskie uważane są za gatunek narażony, a ich podgatunki za zagrożone. Jedno z najistotniejszych zagrożeń stanowią zderzenia z łodziami, ponieważ zwierzęta te często pływają w pobliżu powierzchni w rejonach z dużym natężeniem ruchu. Kolejnym problemem jest utrata siedlisk, a przede wszystkim niszczenie schronień z ciepłą wodą, takich jak naturalne źródła, które manaty wykorzystują w zimniejszych miesiącach. Zanieczyszczenie wód i zaplątywanie się w sprzęt rybacki także mogą przyczyniać się do śmierci manatów przez zderzenie i utonięcie. Dawniej także polowano na manaty dla ich mięsa i skór. Ponieważ rozmnażają się powoli, ich powrót do środowiska jest utrudniony. Manaty są zwierzętami chronionymi przez prawo, między innymi U.S. Marine Mammal Protection Act i Endangered Species Act, które zabraniają nękania i krzywdzenia tych zwierząt, a także polowania na nie. W kluczowych siedliskach manatów ustalono limity prędkości, z jaką mogą poruszać się łodzie, a także prowadzone są kampanie skierowane do żeglarzy i szerszej opinii publicznej. Dzięki programom ratowania i rehabilitacji udało się wyleczyć i wypuścić na wolność wiele rannych manatów. Przetrwać manatom pomagają ponadto działania na rzecz ochrony i odtwarzania roślinności wodnej oraz zabezpieczanie ciepłowodnych schronień.

Zoopedia sketchbook

Manat karaibski

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Manaty to gatunek średnio stadny. Zwierzęta te zazwyczaj gromadzą się z innymi podczas żerowania i godów, a gdy spotkają innych przedstawicieli swojego gatunku, wchodzą z nimi w interakcje, ale samce prowadzą przeważnie samotniczy tryb życia, a samice pozostają przy swoim jednym (najmłodszym) młodym. Manaty karaibskie parzą się przez cały rok, a szczyt ich sezonu rozrodczego przypada latem. Płodne samice przyciągają samców – wokół jednej samicy może utworzyć się grupa składająca się z 12 samców, którzy będą stale za nią podążać, dopóki pozostanie płodna. Osobniki te walczą ze sobą o prawo do kopulacji i wygrywa zazwyczaj największy i najstarszy samiec. Ciąża trwa od 12 do 14 miesięcy, a po tym czasie pod wodą rodzi się jedno młode. Możliwe są także narodziny bliźniąt, choć to się rzadko zdarza. Nowo narodzone manaty mierzą średnio 1,1 m i ważą około 32 kg. Młode przez długi czas pozostają przy matkach, z którymi łączy je silna więź. Ssą mleko przez około 2 lata, choć już po kilku tygodniach mogą zacząć skubać rośliny. W czasie, gdy młode przebywają przy matkach, uczą się znajdowania jedzenia i unikania niebezpieczeństw. Po 2 latach manaty opuszczają matki i stają się niezależne. Matki są wtedy gotowe do kolejnej kopulacji, zaś młode dojrzałość płciową osiągają w wieku 3-5 lat. Udane gody u samców następują dopiero w wieku 5-7 lat, gdy są na tyle silne, by móc walczyć z innymi o prawo do kopulacji.

Group and breeding

Dominance

dominacja starszych samców w stadach godowych

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Brak wpisów.

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Manaty karaibskie nazywane są potocznie w niektórych językach „krowami morskimi” ze względu na wolne poruszanie się i dietę opartą na roślinach.
  • Zęby manatów karaibskich nigdy nie przestają rosnąć i są stale wymieniane od tyłu, zastępując przednie trzonowce, które zostały zużyte podczas przeżuwania pożywienia.
  • Najbliższymi żyjącymi krewnymi manatów są słonie.
  • Manaty, przede wszystkim matki z młodymi, porozumiewają się za pomocą świergotów i ćwierkania.
  • W dawnych czasach manaty były brane przez żeglarzy za syreny. Krzysztof Kolumb napisał, że manaty – a raczej „syreny” – które widział „nie są nawet w połowie tak piękne, jak je malują”.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Sirenia

Family

Trichechidae

Genus

Trichechus

Species

Trichechus manatus
Manat karaibski

Manat karaibski

Trichechus manatus

Gromada

Ssak

Występuje w

North America, South America

Narażone

VU

Zagroda

Aquarium

Biomy

Estuarine, Lakes and Rivers, Mangrove, Open Sea, Wetlands

Długość

3 to 3.2 m

Stopień bariery

Ujawniono: 24 Sep 2026

Podstawowa gra